Solid State Amfi İçin Overdrive Pedalı Önerisi

Herkese merhabalar. Normalde modellemeli amfi kullanan birisi olarak bir adet Orange Crush 20 edinip analog bir pratik amfisine geçiş yapmak üzereyim. İlk pedalım olarak da bir overdrive pedalı düşünüyorum. Overdrive pedalı konusunda elbette internette kaynak eksiği yok, youtube olsun, envai çeşit online forum olsun reddit olsun epeydir araştırma yapıyorum. O yüzden basit bir "Hangi pedalı almalıyım?" sorusu yerine kafama takılan bir nokta üzerinden görüşlerinizi rica edeceğim.

Şimdi bu overdrive pedalları konusundaki yorumları, incelemeleri okurken bir noktada fark ettim ki çoğunlukla lambalı amfiler ile kullanılıyor bu pedallar (belki de işin doğası gereği). Solid state amfiler ile hangi pedalların nasıl sonuç verdiği konusunda birkaç anekdotal bilgi dışında pek bir bilgiye ulaşamadım. Bir de Orange amfilerin kendine has ton karakteristiğini düşününce sanırım overdrive pedalı seçiminde iyice dikkatli olmak gerekiyor.

Bu noktada bu konuyu açmamdaki amaç:

1) Solid state amfiler ile drive pedallarının uyumu hakkında deneyimi olan var mı? Hani en azından kategorik bilgi de faydalı olur, işte ne bileyim Klon Centaur tipi pedallar olmaz da soft clipping pedallar daha iyi olur gibilerinden.

2) Orange Crush 20 veyahut genel olarak Orange amfilere sizce hangi pedallar uygun olur? Yabancı bir forumda Bluesbreaker tipindeki pedallar daha uygun dendi ama o tür pedallar da benim en az bilgim olan pedallar.
 
1) Amfiden amfiye değişiyor bunlar. Solid state tek başına belirleyici değil. Biraz zevk renk meselesi. Bende bir tane solid state amfi var mesela (Quilter), OD-3, Klon klonu vs hepsiyle iyi anlaşıyor.

2)Orange nev-i şahsına münhasır amfiler yapıyor. Crush serisini pek bilmiyorum ama tahminim ikonik orange midrange sadasını bir şekilde vermeye çalışmışlardır. Bence amfinin fiyatını da göz önüne alarak amfiden pahalı pedallar kovalamak yerine Joyo vs. gibi seçenekler olabilir. Joyo Ultimate Overdrive epey başarılı bir fulltone taklidi mesela. 200TL civarına bulursunuz. Satarsanız da fazla kaybınız olmaz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Bence amfinin fiyatını da göz önüne alarak amfiden pahalı pedallar kovalamak yerine Joyo vs. gibi seçenekler olabilir. Joyo Ultimate Overdrive epey başarılı bir fulltone taklidi mesela. 200TL civarına bulursunuz. Satarsanız da fazla kaybınız olmaz.

Bu konuda kendime söz veremesem de öyle yapmayı planlıyorum, daha çok mooer veya joyo'dan gözüme kestirdiğim klonlar var. Ancak denemeye hangisinden başlayacağım konusunda biraz kararsızım. Belirttiğiniz gibi bir midrange vurgusu yapmaya çalışıyorlar tüm modellere, herhalde bununla iyi bir sinerji yakalamaya çalışmak lazım, yine gidip mid frekansları boostlayan bir pedal almamak gerekiyor doğru bir çıkarım yapıyorsam.
 
Orange nev-i şahsına münhasır amfiler yapıyor.
Şu cümle zaten pek çok şeyi açıklıyor. Gerçekten pre katı olsun hoparlörü olsun, kendi başına bir dünya. Crush 20 ile pedal ne kadar verimli olur emin değilim. Clean kanalda olur bence ama drive kanalı amfinin nev-i şahsına münhasır. Belki overdrive yerine booster daha bile verimli olabilir. Bende Crush 20 vardı birkaç pedalla denedim ama açıkçası onu Orange olarak çalmak her zaman daha keyifli geldi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Şu cümle zaten pek çok şeyi açıklıyor. Gerçekten pre katı olsun hoparlörü olsun, kendi başına bir dünya. Crush 20 ile pedal ne kadar verimli olur emin değilim. Clean kanalda olur bence ama drive kanalı amfinin nev-i şahsına münhasır. Belki overdrive yerine booster daha bile verimli olabilir. Bende Crush 20 vardı birkaç pedalla denedim ama açıkçası onu Orange olarak çalmak her zaman daha keyifli geldi.
Bakalım benim de ilk Orange deneyimim olacak (BIAS FX'teki modellemeleri saymıyorum, o programdan zaten nedense iyi bir ton hiçbir zaman alamadım). Bilinçli bir tercih yaptım, şahsına münhasır bir tonu olduğunu biliyorum ama malum insan pedal denemek de istiyor :) Gerçi zaten ev kullanımı için hem dijital olmayan, hem bütçe dostu hem de pedallarla iyi anlaşan bir amfi yok gibi bir şey. Lambalı amfiler de malum ses düzeyi yüzünden sıkıntılı.

Neyse artık olmadı ben dener burada yorumlarımı paylaşırım :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Crush 20'yi aldım, lakin drive kanalı ile ilgili değişik hisler içerisindeyim. Crunch tonları allah için çok güzel ama sanki low gain crunch'tan pat diye high gain'e geçiyor saat 12'den itibaren. Bakalım belki zamanla daha iyi anlaşırız.

Konu başlığı ile alakalı olarak, EHX East River Drive çok uzun zamandır gözüm kalan bir pedaldı. Almak niyetindeyim clean kanalda kullanmak için. Elbette internette bir dünya yorum ve video var, hepsini izledim okudum ama kullanmış olan varsa sizlerin de yorumunu duymak isterim.
 
Geri
Üst