Floyd rose akort stabilitesi

Merhabalar sahip olduğum Cort Evl K4 FR(double locking iii) gitarın köprüsüne dokunduğumda tellerin akordunda 10 cent pes ve 10 cent tiz arasında oynamalar meydana gelmekte. daha önce Knife edge kısmına veya köprünün herhangi bir yerine zarar verecek bir hareket yapmadım, bu akort kaçma aralığı normal midir? Herman li
Bunun üzerine konuşuyor ve hatta o anki yayının chatine Pantera gitaristi dimebag' in Floyd rose'dan dolayı akortunun E,Eb arası oynadığı söyleniyor fakat yine de bu konuda kafam karışık yardımcı olursanız sevinirim
 
Köprüye yukarıdan dokununca akortun ileri ya da geri kaymasının sebebi köprünün "yüzüyor" oluşudur. Bu yüzme durumunu sağlayan şey bir yandan tellerin çekmesi bir yandan da yayların çekmesidir. Alman yapımı orjinal FR de olsa, lisanslı Cort fr de olsa teller hep aynı, geriye sadece yaylar kalıyor farklı olarak. Yaylarını OFR yayları(ya da gotoh vb. gibi kaliteli yaylar) ile değiştirirsen senin de köprün üstüne dokunulduğunda OFR kadar küçük bir alanda esneme yapar. Bu dediklerim saddleların sağlam olduğundan ve tellerin tel tutucu küplere iyi şekilde sıkıştırıldığından emin olduğun durumlarda geçerlidir. Üst eşikler de kilitli olmalı tabii ki. Cort köprüye böyle bir masraf(50lira falan gotoh yaylar) yapılır mı ? Çok rahatsızsan yapılır. Ama sıkıntı olan şey köprünün saddlelarının bir süre sonra teker teker erimeye başlayacağı. Bu belki 2-3 ay belki 3-5 yıl.
bu akort kaçma aralığı normal midir
Bu dediğin akort kaçması değil, yayların eski tepkiyi vermesi zaman alır. Bu zaman geçene kadar da akortun orjinal durumdakinden biraz farklı olur. Eğer hiç eskisine dönmüyorsa o zaman bu akort kaçması olur. Bu süreyi en aza indirmek için ibanezin "Zero point system" adını verdiği bir düzeneği var. Edge Zero ve ZR tremololarda kullanıyorlar bu sistemi.
 
Bıçaklara zarar verecek bir hareket yapmaya gerek yok. Zamanla eskiyen şeyler zaten, bazısı yüksek kaliteli ve dayanıklı üründen yapılmıştır ve eskimesi uzun sürer, bazısı da çok çabuk eskir. Eğer bıçaklar eskidiyse çözümü zor değil ama pivot vidalarda sıkıntı varsa değişmesi lazım.
 
Zamaninda bizzat cort evl k 4 kullanmis birisi olarak bu sorundan zaman zaman bende muzdariptim. Ben bu sorunu su yollari takip ederek hallettim,
1 - 3 yay 2 si capraz sekilde baglayacaksin fakat kopruye tutunan uc kisimlari capraz govdeye tutunan kisimlar bitisik olacak. 4 yay kullanirsan fazla agirlasabilir ve 4 yayda ufak tefek stabilite sorunlari gelismisti bende. Gotoh vb yaylari o donem deneyemedim bilmiyorum ama eger imkanin varsa denemeye deger bence.
2- telleri her zaman taze tut. Fakat tam akord almasi stabil sicaklikta 2-3 gun suruyor.
3- fr nin tum ayarlarinin guzel sekilde yapilmis olmasi lazim. Yaylari taktiktan sonra Fr mekanizmasinin govdeye paralel degilde 1-2 mm kadar iceri girecek sekilde ( yanlis anlasilma olmasin fr entonasyon vidalarinin govdeye hafif capraz sekilde egimli olmasindan bahsediyorum) yukseklik ayarinin yapilmasi stabiliteye cok etki ediyor.
3- ozellikle ve ozellikle fr ye elini dayama konusuna cok calismalisin. Palm mutelerde elin tuy gibi olmali aksi taktirde ne yazik ki baski uyguladigin an akordu tizlestirirsin.
4- fr tokatlamaktan uzak durmalisin ekstrem hareketlerde hangi gitar olursa olsun akord kaciracaktir.
5- genel akordunu ,mikro akort burgularinda her daim +-5 cent tolerans taniyabilecegin sekilde yapmalisin. Bu da burgulari ortaya sabitleyip genel akordunu yapman anlamina geliyor. Telleri kitlediginde akordun bir nebze tizlesecektir bunu hesaba kat.
6- akord yaparken fr cubugun sabit bir sekilde biraz siki vidalanmis olsun. Standart cubugu biraz agirca bu yuzden hareket ettigi sure boyunca akordunu asagi yukari cekip duracaktir.
Fr kullandiktan sonra 'mesela fr yi bastirip telleri gevsettin' kendi pozisyonuna donebilmesi icin ters yone hafif baski uygulayip oyle birak. Boylece 0 konumuna gelmesine destek olursun.
Evl k4 fr si mucize bir fr degildir nispeten ilksel bir frdir. Is yapar ama gitari dinkemeyi iyi bilmen lazim. Bunun yaninda fr bu illa ki akord kacirir. Kacirma ihtimali cok dusuk frler yok mu var ama fiyat performansa gore bence fena degiller.
 
Geri
Üst