Hardcase İmalatı ve İmalathaneleri

Merhaba,

Çoğu zaman hardcase meselesinde şu formda, "flightcase" olarak nitelenen ürünler yapılmakta ancak bu her zaman bizim ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Bu konuda Fil Pedalboards adı altında iş yapan Ant Balcı vardı ancak yakın geçmişte baktığımda hem forum profili gitmiş hem de firmanın internet sitesi kapatılmıştı. Kendisiyle iletişimi olup aktif olduğu bilgisini verebilirse bir arkadaş, bu cümleden sonraki tüm yazacaklarımı hiçe sayıp kendisinden bir case sipariş edeceğim.

Aksi bir senaryoda, herhangi bir imalathane ile iletişime geçmiş, ürün yaptırmış, memnun kalmış arkadaşlar aramızda varsa, birçok alternatif konuda olduğu gibi kullanıcı görüşleri ve isim, iletişim vb paylaşmaları mümkün müdür? Ayrıca, farklı ekipmanlar için alınan/sipariş üzerine yaptırılan hardcaseler ile edindikleri tecrübeler, "şöyle olsa daha da iyiydi" şeklinde öneriler de paylaşılırsa, başlığın uzun vadede birçok kişinin işine yarayacağını düşünüyorum. Zira ben girdiğim 10. sitede de GoPro, Ronin uyumlu kutular ya da içinde 5 ceset taşınabilir formda battal boy kutular görünce, işin amacına uygun ürün yapacak, dert anlatılabilir bir firmaya denk gelmenin zor olduğunu düşünmeye başladım.

Kendi arayışıma gelecek olursak; forumda birçok arkadaşta da olan Mooer Ge300 prosesörüm için case yaptırmak istiyorum. Bu nedenle alt ve üst kapakların derinlikleri ilk etapta önemli. Heryere arabayla gittiğim için case ağırlığı biraz daha gözardı edilebilir bir parametre. Ancak uçakla seyahat sırasında bagaja vermenin gerektiği bir durumda içimin rahat etmesi için, aletin ölçülerine uygun boşluklara sahip bir darbe emici sünger tabakası mecburi. Mesela her plakaya profil çakabilen yerin bunu düzgün yapabileceğini düşünmüyorum. Ancak bunu becerebilecek bir yer bulursam da aynı ürün için case yaptırmak isteyen arkadaşlarla da gerekli ölçüleri, tarifi paylaşırım yine.

Bunun dışında, temel amacı yolculuk sırasında mikro darbelerin önüne geçmek ve sahnede/provada sadece üst kapağı alınıp aletin alt kısımda tutulduğu bir kullanım formuna/amacına sahip bir ürün için yardımcı olacak kolaylık sağlayacak eklenti önerilerine de açığım.

Faydalı bir veritabanı olması dileğiyle, şimdiden tüm yardım ve öneriler için teşekkürler!
___________________

Edit: Görüştüğüm yerler ve iletişim bilgileri. Firmalara ait düşüncelerimi aşağıdaki mesajlarda okuyabilirsiniz.

- Metropol Case (Sipariş verdiğim firma, Softcase üretimleri de mevcut)

-Gümüştel Metalize
www.metalcanta.com

-Fil Çanta (Artık pedalboard üretmiyorlar, sadece hardcase mevcut)

-Günebakan Raylı Sistemler (Ankara Baysal Çanta Referansı ile)

-KML Custom Pedalboards (Forumda iş yaptıran arkadaşlar mevcut, ben geri dönüş alamadım)
 
Son düzenleme:
Alüminyum kompozitten hardcase denemem olmuştu kilit menteşe sap vs. herşeyi takılı halde duruyor öylece çok kaba olduğu için kullanmak içime sinmedi. 2 sene önce tüm malzemeleri tabelacıdan 150 TL ye mal etmiştim. Dediğim malzemeye emek verip dış kaplama yapar içinede strafor ya da sünger koyarım diyorsan bakmanı öneririm çünkü dayanıklı ve görece olarak hafif bir malzeme.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
DIY işleri çok desteklemekle birlikte ciddi bir vakit ve bilgi gerekiyor bence. Malzemelere o para, üstüne kaplama vs için ekstra, bunların temini için harcanan vakit yakılan benzin. Bir de günün sonunda ortaya çıkan iş o kadar iyi olmadı mı hem tatminsizlik hem de aletin yarın birgün başına gelebilecekler var. Ben işin biraz daha bilenine parasını verip yaptırma kısmındayım. Ancak en başta dediğim gibi vakti ve ilgisi olan adam için sistemli, planlı, iyi düşünülmüş DIY projeler büyük keyif.

Mesela siz yorum atmadan önce şuna bakmıştım bile. Boss GT10 için yapılmış. Düzgün de duruyor. Ama buradaki gereçleri temin etmek bir para, sahip olandan rica etmek şu pandemi döneminde ayrı dert.
 
Linki inceledim şık ve basit duruyor ama ben o kadar şık yapamam kesinlikle, birkaç ince dokunuş şart gibi, sanayide yakın tanıdık bir mobilyacı varsa işi yoğun olmayan onun elinden gelir böyle birşey, ha birde aklıma bu halk eğitimde verilen sandık yapım kursları varya onların eğitmenleri de bu konuda yardımcı olabilir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Bu akşamüstü çeşitli piyasa araştırmalarıyla geçti. Öncelikle Baysal Çanta'nın hardcase imalatı yaptığına dair birkaç mesaj okudum forumda. Ancak bu mesajlar 2017 civarı girilmişti. Ulaştım firmaya, artık yapmadıklarını söyledi ve Ankara Ostim'de Günebakan adlı bir firmaya yönlendirdi. Mail ile ulaştım, hızlı geri dönüş yaptılar. Hem Baysal Çanta yönlendirdiği için hem de internet sitelerindeki ürünlerin biraz daha müzik odaklı yapıldığını düşündürdüğü için makul bir alternatif olarak göründü. Muhtemelen iş yaptırsam pişman etmezlerdi. Ancak 55x35x15 bir case için ortalama bir fiyat teklifi yaptılar ve 700 Tl + Kdv gibi bir ücret istediler. Ayrıca teslimat süreleri de yoğun olduklarını söyledikleri bir dönem için 7 - 10 gün şeklindeydi. 2021 Şubat ayı piyasası için kabul edilebilir bir fiyattır belki, ancak benim psikolojik limitimin üstünde kaldığı için vazgeçtim. Yine de çeşitli referanslara sahip bir yer olarak Günebakan Raylı Sistemler, Ankara'da bir alternatif olarak bu başlıkta adı anılmış olsun.

Bunun dışında önceden KML Custom Pedalboard adıyla önceden de ürünlerini incelediğim Kemal beyin adı forumda anıldı. Yaptığı ürünler pedalboard ya da pedalboard entegre edilmiş, klasik flightcase görüntüsünden ziyade daha fütüristik bir dizaynda hardcaseler olduğu için zihnimde ikincil düşünceler oluştu. Ancak yine de tanışmak ve bilgi almak için kendisine mesaj attım, geri dönüşünü bekliyorum. Yaptığı ürünlerin, üstünde kafa yorularak dizayn edildiği belli oluyor, bunların üstesinden gelebilen birisinin standart flightcase dizaynında bir ürünü üstünde ufak modifikasyonlar yaparak imal edebileceği izlenimi verdi. Forumda doğrudan bana öneren @cikilan ve geçmişe dönük mesajlarda ürünlerinden memnun kalan arkadaşlar gördüm. Yine bir üretici olarak bahsedeyim.

Son olarak Ant Balcı'nın Instagram hesabını buldum. Kendisine mesaj attım üretimin sürüp sürmediğiyle alakalı. Yine forumda 2018'den beri Fil Çanta'nın akıbetini soranlar olmuş. Geri dönüş almam halinde bu konuda da güncelleme paylaşacağım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Ant Bey ile de iletişim sağladım. Fil Çanta olarak pedalboard üretimini durdurmuşlar, case üretimi ağır ve hafif şeklinde devam ediyormuş. İnternet sitesinde de yer alan telefon adresi 0533 687 61 63. Fiyat paylaşmak konusunda, başlığı iletip müsadesini istedim ancak sohbet esnasında arada kaynamış olacak ki yanıt alamadım. Yukarıda bahsettiğim alternatife kıyasla yüksek bir fiyat teklifi geldi ancak işçilik ve malzeme gibi konulardan kaynaklı olarak, bu farkın bir sebebi olduğunu düşünüyorum. Yine kendisi farklı çözüm önerileri sundu maliyeti düşürmek için sağolsun. Case imalatı için yine bir alternatif olarak bunu da eklemiş olalım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
2 yeni imalathane ile iletişim sağladım. Bunlardan ilki Gümüştel Metalize adlı firma oldu. www.metalcanta.com adresi üzerindeki email adresinden iletişim kurdum. Bahsettiğim ürün için 680 Tl + KDV talep ettiler. İmalat süresi hakkında da bilgi paylaşmadılar. Ancak cevap olarak attıkları mailde "Taşıma ve koruma amaçlı metal çanta" şeklinde bir ifade kullandıkları ve sitelerinde de sadece DJ sistemleri odaklı ürünler gördüğüm için ilk mesajda endişe duyduğum konuda içimi rahatlatmadı.

Bununla birlikte Metropol Case adlı firmaya instagram üzerinden ulaştım. 450 Tl fiyat verdiler ve telefon numarası ile detayları paylaşabileceğimi söylediler. Telefonda konuştuğum kişi - Kasım Bey - ben daha prosesör der demez işe hakim olduğunu hissettiren önerilerde bulundu. Ürünün tam ölçülerini istedi, bunlara bağlı olarak kablo kısımlarına yaratacağı alandan bahsetti. Adaptörünü de kutuya koyabileceğim ayrı bir bölme istediğimi söylediğimde yine alan ayıracağını söyledi. Kullandıkları malzemeleri sordum, birkaç farklı öneride bulundu. 2 Adet alacağımı söyleyince sembolik bir indirim daha yaptı. İnternet sitelerini incelediğimde de, "ne iş olsa yaparız abi" tavrına sahip amatör bir yer mi düşüncelerimin önüne geçti sitelerindeki ve instagram sayfalarındaki referans işleriyle.

Şahsen kontraplak, metal profil, 8 köşebent, 2 menteşe ve 1 holdera bakan hammaddenin fiyatını ve harcanacak işçiliğin bedelini de düşününce kafamda da 400 - 500 Tl gibi bir rakam vardı. Thomann'da bakıyorum benzer formda ürünler 300 - 400 Tl gibi rakamlara satılabiliyor. Burada bu işi yapanlar ürün import etmediği için vergi konusunda çok daha esnek davranabiliyor bence. Konuştuğum 7 - 8 farklı yere sorduğumda da hiçbirinden "Biz X duvar malzemesi kullanıyoruz, metal aksamımız Y marka, asgari şu kadar darbeye kadar garanti vaadediyoruz." gibi bir kalite niteleyici bilgi paylaşmadığı gibi hepsi benzer maddelere benzer işçiliği uygularken fiyatta bu kadar değişkenlik oluşu beni şaşırttı. Sonuç olarak bir kapora gönderip siparişi verdim. İmalat süresini 7 - 10 gün olarak belirtip acelesi olması halinde 3 - 4 günde yapabildiklerini de eklediler. Acelesi olmadığını belirttim, biraz da esnek davranan müşteriyi suistimal etme durumu var mı test etmek istedim. Bu noktadan sonra ürün geldiğinde görüşlerimi ve fotoğraflarını paylaşacağım. İlk mesajı da düzenleyerek burada adını andığım tüm firmaların iletişim bilgilerini ekleyeceğim, umarım ileride araştıran birisine yardımı dokunur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Ve bugün ürünler elime ulaştı. Cumartesi günü siparişi verdiğimde 7 - 10 iş günü denen ürünleri 5 iş gününde imal edip 6. gün kargoya verdiler ve bugün ürünler elime ulaştı. Ürün hiçbir konuda şaşırtmadı. Malzeme kalitesi, sağlamlık, ağırlık konusunda herhangi bir eksik kalır tarafı yok. Camdan atarak test edecek maddi rahatlığa sahip değilim ancak yolda yürürken herhangi bir yere vursam, ürünün başına birşey gelmeyeceğine eminim.

Sipariş sırasında benden detaylı ölçüleri istemişlerdi ve ürün sıfıra sıfır case içine yerleşti. Alt plaka yüksekliği belki bi yarım santim daha aşağıda olsa, pedallara basma konusunda daha rahat olabilirdi ancak kilit mekanizmalarını sıkıntıya sokacak bir darlık yaratır mıydı diye de düşündüm, sonrasında sadece expression pedalı ile şarkı aralarında gitarı susturup akort yaptığımı hatırladım ve pek problem etmedim. Kilit demişken, standart mı bilmiyorum ancak kilitlerin oturduğu yerlerde ufak delikler var, bagaja vs bırakılsa açılır, kurcalanır mı endişesinin önüne geçmek için asma kilit takılabilir bir yapıda. Gerçi onu yapmak isteyen hertürlü kurcalar ama hoş bir detaymış. Belki standarttır dediğim gibi. Ben yeni farkettim sadece.

Tek gözüme batan detay sağ üst taraftaki marka detayları oldu. Belki devasa bir flightcasede göze hiç batmayacak bir detay bunda biraz estetik açıdan rahatsızlık yarattı. Konacağını bilmiyordum, sorulsa koymayın derdim. Ancak yine kişisel çözüm olarak, tüm hardcaselere içinde ne olduğunu yazmak amacıyla yapıştırdığım duct tapei bunun tam üzerine attım. Sonrasında farkettim ki, petek desenli kabartmalı plastiğin üstüne bu bantı atsam, çok daha çirkin dururdu.

Daha da ne anlatayım bilemedim, kutu işte, koruyor, arabası olan adama ağırlığı da koymaz. Metroda 1.5 saat ekipman taşıyana ise dünyanın en hafif hardcasei yine yük. Uçağa binsem bagaja verirken bi endişelenirim ama fırlatılsa da alete çok birşey olacağını zannetmem. 1 - 2 arkadaşa da bugün ürünü gösterdim, bugün yarın 2 - 3 tane daha yaklaşık bu boyutlarda sipariş vereceğim onlar adına.

Aşağıya fotoğrafları ekliyorum. Ge300 ile olduğu gibi masada bulunan elime geçen 2 - 3 pedal, eşya vb ile de 425 Tl fiyata alınabilen bir case içine nelerin konabileceği konusunda fikir verecek bir fotoğraf da bırakıyorum.

Tüm bu sürecin sonunda, biraz vakit aldı, biraz güvenilen dağlara karlar yağdı ama insanların işi düştüğünde sağlıklı iletişim kurulabilir, dert anlatılabilir, işini hızlı ve düzgün yapan, bunu da piyasaya göre ucuz bana göre makul seviyede ücretlerde yapan bir firma bulmuş olarak başlığı nihayete erdireyim. Kapanış için de biraz alınan ürünün kalitesini anlamak isteği biraz da iyi niyetli sitem içeren şu soruyu sorayım, belki bu işin içinde olanlar forumda ben dahil doğruyu yanlışı daha iyi görmemizi sağlar.

Ağalar, her yerde aynı profil, aynı duvar malzemeleri, aynı kilitler, aynı süngerler. Bu kadar fiyat çekecek ne vardı?
P1010478.JPGP1010479.JPGP1010480.JPGP1010481.JPGP1010483.JPGP1010484.JPGP1010485.JPGP1010486.JPGP1010482.JPGWhatsApp Image 2021-03-09 at 22.29.07 (1).jpegWhatsApp Image 2021-03-09 at 22.29.05.jpeg
 
Maalesef ülkede ham malzeme çok pahalı ben de zamanında DIY gitar hardcaseler için baya bi araştırma yapmıştım hatta OSB'lere telefon açıp atölyelere tek tek sormuştum. Hele ki SKB/ABS cinsi sert plastikten yapılma istiyorsanız hepten yaş o iş. Çünkü profili döküyoruz diyorlardı yani kalıp işi. sen bana 100 tane sipariş ver 100 tl'den yaparım diyordu. Tabi bende ne o kadar para var ne de 100(!!!) taneye ihtiyacım var !

Bu alüminyum sonuçta, burkulması, kesmesi delmesi işlenibilir hafif metal olduğu için zaman almaz gibi duruyor fakat herşeyi el işçiliği, makine otomasyonu girmediği için haliyle işçilik eklenince fiyat uçuyor. Gördüğüm kadarıyla derinlik olarak olmasa da eni boyu kabin boyu sert plasikli valiz-bavul ölçülerinde, bu ölçüde çekçekli bir valiz içine yine aynı sünger konularak ortalama 80-100 tl gibi bir fiyata alınabilirken alüminyum profilli olunca 400 tl'yi geçiyor. Bunu DIY olarak malzemeleri alsanız en az 250-300 tl ödersiniz. Adam toptan aldığı için ucuza alıyordur tabi ki ama o da en az 200 tlye filan alıyordur toptan olarak. İşte aradaki fark da işçiliğe kayıyor. Hayatında hiç deneme yapmamış biri için hoop aletlere de para verildiği düşünürsek, fark en fazla 100-150 tl içinse,/hatta hiç aleti yoksa fark 0 tl) DIY girmeye değmeceği için mecbur bu fiyatlara kayıyor. bence 400-450 tl den aşağıya olmaz diye düşünüyorum hele ki pandemiden dolayı malzeme sıkıntısı varken bir çok şey ithal ve bulunamıyor. Yani pahalı ama fiyat uygun (!) Uzun zaman oldu araştıralı hatırladığım kadarıyla alüminyum profil kalitesi değil ama menteşe ve kilitlerde military tip filan olunca daha kaliteli ve pahalı oluyor diye aklımda kalmış yani fiyat yan aksesuar ve parçalarda farkettiriyor.

Güvenlik meselesi ise bambaşka bu hardcaseler bile olsa, uçakta nasıl atıldığını biliyoruz youtube videolarından.. Müzisyen ekipmanlarının uçak kargolarlarında hiç edilişinin, sadece Türkiye'de değil dünya çapında bir ünü var. Uçağa binilecekse hala yanına alma taraftarıyım parasından da değil de insanın işini görecek aletler yeri geliyor 100 tl'lik akort aleti bile altın değerinde oluyor sahne verecek birisi için. Bunu müzikle uğraşanlar dışında kimseye anlatamazsınız.
 
@VanHalen DIY olayı yukarılarda da bahsettiğim gibi, sizin de değindiğiniz alet edevat ve vakit sebepleriyle asla girmeyeceğim bir durumdu. Bahsettiğiniz plastik mevzusunu da yine buraya sormuştum. Tam olarak aynı materyal üzerinden mi konuşuyoruz bilmiyorum ancak böyle standart formda bir case için plastikten de yapabildiklerini, fiyatta çok oynama olmadığını söylediler. Hatta ben daha ucuz olması için dayanıklılıktan kaybetmemek kaidesiyle olabildiğince ucuz duvar malzemeleri seçilebilir, ağırlığın önemi yok dedim. Kendileri plastiği genelde bazı müzisyenlerin uçuşlarda daha düşük bagaj tutarları ödemek için tercih ettiğini ama bu boyda ağırlıkça çok bir etki sağlamayacağını belirttiler.

Öbür tarafta ise tam da bahsettiğim konular olan bir bükülen alüminyum, takılan 2 kilit ve belirli bir işçilik konuları varken kendim tek case için 425 Tl öderken, 1200 Tl fiyat aldığım bile oldu. Neden dediğimizde tek düşünebildiğim açıklama serbest piyasa. Sizin bahsettiğiniz düzende de, benim aldığım üründe menteşe yok, sadece 2 tane kilit var yanlarda. Sanmıyorum ki 2 kilit 800 Tl fark yaratsın 2 satıcı arasında. Benim de naçizane düşüncem, teçhizat eksikliği, toplu alınamadığı için yüksek maliyetli hammadde alımı vb. sebeplerle alternatifinin 3 katı fiyata bir ürünü satabiliyorsa bir A satıcısı, bunu da sadece serbest piyasayla açıklayabiliyorsak, ben de kapitalizmin yarattığı acımasız rekabete daha iyi direnen, aynı malı ucuza üretebilen yatırıma ve iş hacmine sahip üreticiyi seçebilirim.

Üstelik beni diğer başlıklardaki yazılarımdan çok az tanıyanlar bilir, eğer istenen fiyatın bir açıklaması varsa ben bunu sonuna kadar desteklerim. Hatta şu an çalıştığım strap markasıyla sırf g30a 1e1 ölçülerde üretilmiş askı cebi ve bunu straplerine gitarlardaki straplock benzeri bir düzenekle yerleştirebildikleri, standart askıların 10 katı para tutan ürünlerini keşfettiğimde tanıştım. Asla çekinmem bütçem elveriyorsa hakkı eden parayı basmaktan. Yeter ki üreticinin elinde o parayı talep edecek bir gizli sos olsun. Eğer o üretici biricikliğini koruyacak bir bilgi birikimine, tecrübeye, şahsına münhasır bir ürüne sahipse, sonuna kadar hakkıdır o parayı istemek. Ama bu kadar tek tip, tek malzeme iş yürütüp, üstüne sana spesifik detaylarla ihtiyaçlarla gelen insana bile "Ya bizim fiyatlar biraz şöyle ama genelde bunu kullanırlar ben şunu holderı, kilitleri takıyorum, yarın öbürgün elinde kalmadığında, yağmurda provaya gittikten 1 hafta sonra pas görmeyince bana teşekkür edersin." Ancak sipariş verdiğim yer dahil 1 tane üretici de demedi bunu. Yine de bir açık kapı bırakıp belki bileni aydınlatır mı diye sormuştum son mesajımdaki soruyu. Gelse de bir üretici "Sana o paraya X malını itelemişler keriz gibi almışsın. Bunun düzgünü budur, ederi de şudur." diyebilse keşke, ben kötü bir alım yaptığımla kalırım, insanlara yine bir faydası dokunur. Ama gönül rahatlığıyla söyleyeyim, ben düzgün bir ürünü ucuza değil, normal bir fiyata aldığımı düşünüyorum.

Güvenlik konusuna kesinlikle katılıyorum hocam. Şu ana kadar da İstanbula kadar açılabildik. Muhtemelen de en fazla Tekirdağa kadar gider köfte yer döneriz. Diğer bahsettiklerinize söyleyebilecek, ekleyebilecek birşeyim yok, haklısınız.

Bu arada bahsedebileceğim, kişisine göre majör olabilecek bir kusur; aletin kutu içinde yerleştiği kısım, holdera yakın olan taraf. Yani tutma kısmında elde uzun süre götürecekseniz yük aletin 2 kenarına biniyor. Ge300'ün metal kasasında bu bir problem yaratmıyor. Çözüm olarak kapağı ters tarafta takarsanız da, lastik ayaklardan 2si bir tarafta 2si diğer tarafta kalıyor. Bu kısmı saçma ve dikkatsizce olmuş ama kendi adıma, kullanım şeklim sebebiyle problem olacağını düşünmüyorum.

Şu görselle de kendi adıma finalize edeyim artık mevzuyu. Şahsi modifikasyonlar da hallolunca zımba oldu.
 
Son düzenleme:
Hayırlı olsun, bende ebay den filan ikinci el ve sıfır pedal hard case lere baktım bu süreçte , 425 TL böyle bir ürün için gerçekten uygun bir fiyat olmuş. Yurtdışında 50 euro gibi bir şey yapıyor sonuçta. Yabancılar kapış kapış alırdı diye düşünüyorum.
 
Geri
Üst