Başka şarkılardan parça almak - Beste tasdik ettirme

Arkadaşlar biz grubumuzla beste yaparken mesela Mozart Türk marşından ufak bir kısım aldık diyelim.
Bunun için bir yerden izin almak gerekiyor mu?
Küçük bir kısmını kaynak göstererek kullanabilir miyiz?
Eğer kullanabiliriyorsak ne kadar notaya izin var?
Bununla ilgili bilgisi olan arkadaşlar lüften yardım edin.
Ayrıca Besteleri tasdik ettirmek için nasıl bir yol izleniyor?
 
Parça anonim ise hayır gerekmiyor. Eğer hakları birine aitse evet o kişiden izin almanız gerekir. Kaynak göstererek olmaz sanırım o kişi hala izin almadğınız için sizi dava edebilir.

Benzerlikten hırsızlığa geçtiği nokta 8 nota hatırladığım kadarı ile. Sekiz notadan önce benzer kabul ediliyor sonrasında ise hırsızlık.

Notere tasdik ettirebilirsiniz bestelerinizi. Sözlerini ve bütün parçanın notalarını yazıp notere tasdiklettiğinizde parçanın o hali artık size ait olur.

İyi günler.
 
notere tastik ettirmek bir derece faydalı olur telif hakkını almıs sayılmazsınız.Ama biri sizin bestenizi calıp bu beste benim derse size faydası olur.Dava actığınız zaman noter tastiğini gösterip "şu tarihte bu beste ve sözler bende vardı..." deme sansınız olur.Noter tastiği sanırım sayfa basına 20 YTL.Ama daha iyi bir yöntemde kendi yazıdığınz notaları ve sözleri kağıda aktarıp bir zarfa koyarak kendinize yollayabilirsiniz.Mektup size geldiği zaman onu acmayıp saklarsınız ve birine hırsızlıktan dolayı dava actığınızda bu zarfı hakime verip notaların bilmem ne tarihinde sizin elinizde bulunduğunu kanıtlayabilirsiniz.Çünkü mektubun üstünde ptt damgası ve tarihi olacaktır.Umarım yararı dokunur.
 
Geri
Üst