Asya da gitar piyasası

Herkese merhaba başlıkta da belirttiğim gibi Asya ülkelerinde üretilen gitarlar orada ki piyasalarını merak etmişimdir hep. Yani örnekle açıklamak gerekirse Endonezyada veya Çinde üretilen bir gitar Türkiyede şu kadar asgari ücretle Amerika da şu kadar asgari ücretle alınıyor diyoruz, peki Endonezyalılar, Hintliler, Koreliler, Çinliler kendi ülkesinde üretilen ürünleri bizden çok daha mı cazip fiyata alıyor yoksa bir cazibesi yok mu onlar için ?
 
Çok değişkenli karşılaştırma ... global dünyada ürün nerede üretildiyse orada ucuz olacak diye bir kural yok ... ve diğer bilimum faktör. Hiç sormadım gidip geldiğimde dayı sizde şu karşı mahallede üretilen strat çakması kaç kilo patatese denk geliyor diye :) ... sen burada ithal bir Miele buzdolabını veya yerli Arçelik'i hangi şartlarda alıyorsan Çin'li de aynı durumda. Mesela Malezya kısmi şeriat olan bir yer ama içki yasak değil hatta vergi o kadar düşük ki bizdeki bir kadeh fiyatına şişe Scotch koyuyorsun ortaya neredeyse. Ama belki yerlisi adam için (müslüman halk pek içmiyor gerçi) pahalı olabilir içki.
Birkaç ülkede mağaza gezdim öyle zannettiğin gibi binlerce uzakdoğu markası ve sebil gibi fiyatlar dizili değil, aynı bizdeki mağazalar gibi .... her marka var, her model var. Alım gücü endeksi çıkartmadım tabi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Bizim Türkiye de üretilse nasıl olurdu diye merak ediyorum birde. Kore kalitesinde mi Meksika kalitesinde mi olur Endonezya ya mı olurdu acaba 🤔
 
yakında üretilir ... ucuz işgücü merkezi haline getirmeye çalışıyorlar memleketi... vasıfsız, ucuz işgücü... pazarlara da yakınız, tek gereken çok adet üretim yapacak fabrikaları kurdurmak o da devlet teşvikleri ile hallolur... varsa siyasi bağlantıların araştır derim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
yakında üretilir ... ucuz işgücü merkezi haline getirmeye çalışıyorlar memleketi... vasıfsız, ucuz işgücü... pazarlara da yakınız, tek gereken çok adet üretim yapacak fabrikaları kurdurmak o da devlet teşvikleri ile hallolur... varsa siyasi bağlantıların araştır derim.
Siyasi bağlantım olaydı Endonezya gitarıyla mı uğraşırdım hiç, Usa custom shoptan başka bakmazdım. Şakası bir yana da işin sonu Çin devlet politikasına gidiyor dediğin gibi, ucuz vasıfsız değersiz iş gücü.
 
Çin'de bir üretici ucuz ham maddeye, ürettiği ürünü ihraç etmek şartıyla ulaşabiliyor diye biliyorum. Bu kulaktan dolma bir bilgi doğruluğundan emin değilim.
Ancak bir ürünün fiyatlandırmasında sadece ürünün maliyeti değil o ürünün hitap ettiği kesim ve sektörde nerede durduğu da önemli.
Örnek olarak Zara ve Mango ürünleri ülkemizde lüks markalarmış gibi rağbet gördüğünden pahalı fiyatlara satabiliyor. Aynı Zara ve Mango batıda casual markalar olarak görüldüğü için ucuza satılıyor. Aynı şekilde Türkiye'deki müzik mağazalarında yurt dışı fiyatına göre 2 katı dolar değerine satılan amfiler ve pedallar görüyorum. Bunun nedeni ürünün alıcısının az ve seçkin bir kesim olması. Bu nedenle satıcılar kar marjını yüksek tutuyor, nasıl olsa alan çıkacak diye düşünüyor.

Çin'de veya Endonezya'da gitar çalmak çok popüler değilse ve mağazalar arasında rekabet ortamı yoksa, oralarda da ucuza üretilmesine rağmen gitarların pahalı satılacağını düşünüyorum.
 
Geri
Üst