HSH dizilimli gitarı kablolama sorunsalı

Merhabalar herkese. Yeni bir gitar yapmaya giriştim son zamanlarda istediğim özelliklerde (hatta baya farklı konfigürasyonlar içeriyor). Hsh manyetiklerden humbuckerlar gibson 490r ve 498t. Ortadaki single ise fender usa special middle. Potlarda da push pull kullanarak baya bir ses almaya uğraşacağım. Ama kablolama olayında biraz zayıfım. Bu manyetikleri kullanırken çıkış sesinin dengeli olması gerekiyor doğal olarak.(yani mesela humbuckerların sesinin yüksek olup, sadece single aktiftken ses düzeyinin düşük olmasının önüne geçmem gerekiyor) Bu yüzden hangi özellikte potanslar kullanmalıyım acaba bilen var mı?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Hocam bilgilerim çok iyi değil bu konuda. Ama şöyle bir şey soracağım. Tamamen clean bir tonda çalıyorum diyelim. Arkada da bir şarkı açık onun üstüne çalıyorum. Mesela bridge humbucker manyetiği deyim ve ses düzeyi şarkı ile bu şekilde dengeli, yani birbirini bastırmıyor. Ama orta yani single manyetiğe alırsam mesela şarkı gitarın sesini bastıracak mı? Bunu sormaya çalışıyorum.
 
Volume dengesini manyetik yükseklikleri ile oynayarak belli bir ölçüde sağlayabilirsiniz eğer böyle bir endişeniz varsa.
Benim hiç HSS benzeri konfigürasyonda bir gitarım olmadı o yüzden net bir şey diyemiyorum. Split coilli gitarım var, ondaki durum farklı olabilir diye çok bahsetmedim.
 
Şu siteye göz atabilirsiniz. Bu işin derinlerden gelen kaynak suyudur. :)
 
Humbucker neredeyse single coil kadar düşük çıkışlı ise belirgin volume farki olmaz ama çoğu manyetik bariz şekilde single coillerden daha yüksek sese sahip. Bu nedenle illa ki fark olacaktır. Siz bunu gitarın bölüme düğmesi veya bölüme pedalı ile ayarlayabilirsiniz.
 
Benim bu zamana kadar kullandığım cogu gitarlarda var; HSS, HSH, HH'lerin single kombinasyonları vs. Mesela MIM stratlarda bu daha az belirgin çünkü Fender atomik humbucker manyetiklerin çıkışı düşük.
 
Tüm hss ve hsh gitarlarda fark olur mı yani humbucker ve singlelar arasında?
çoğunda olur . olmasıda istenir zaten . ayar yapıyorsun, ritim bölümlerini çalıyorsun soloya geldin ortaya çıkma zamanı geliyor ama oda ne, aynı ses seviyesindeysen fark edilmiyorsun :)
ama istemeyenlerde var mesela steve morse . onun manyetikleri tipik sap ve köprü mantığından farklı yapılıyor .
 
Geri
Üst