Gitarda action ayarı

Herkese iyi forumlar bugün ilk defa gitarımda action ayarı yaptım, gitarım ibanez rg421 ahm 1 sene önce aldım ve geldiğinde tel yüksekliği ilk gitarım olan 99 dolarlık replika gitarla birebir geldi çok hayal kırıklığına uğradım ancak öylece çaldım pandemiden dolayı götürmek istemedim luthiere. Bugünde kendimce bir action ayarı yaptım köprüden sap düz durduğu için dokunmadım sapa. Cızlama yapmayacak kadar indirdim kendimce tatlı bir düzene soktum lakin gitarın parlaklığı soldu sanki bu low actionun doğal bir getirisi mi yoksa ölü nota alıyorumda farkında mı değilim? Sanki ölü nota yok ama kulak acemi olunca eminde olamıyorum varmı aydınlatabilecek birisi? Teşekkür ederim.
 
Cızlama falan yoksa normal o eski havasının kaybolması. Düşük action = düşük sustain kavramından yola çıkarsak teller yüksekken daha rahat titreşir ve ses daha parlak gelebilir. Önemli olan amfiden nasıl duyulduğu.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Cızlama falan yoksa normal o eski havasının kaybolması. Düşük action = düşük sustain kavramından yola çıkarsak teller yüksekken daha rahat titreşir ve ses daha parlak gelebilir. Önemli olan amfiden nasıl duyulduğu.
evet bende bunu soruyordum düşük action düşük sustain oluşturuyormuş demekki akustik sesi çok soldu ancak amfide hala çok güzel hatta sanki dahada güzel, akustik ses feda edilebilir :D teşekkür ederim cevabın için.
 
sap düz görünüyor diye sap ayarı tam demek değildir. sap ayarlanmadan hiç bir şey ayarlanmaz. diğer ayarları tamamladıktan sonra da sadece sap ayarı yaparsınız. evin altında yatır yoksa, zat gelip gece kalkıp köprüyü alçaltmadığı için... neyse bunların ölçüleri var. ancak keyfinize, çalım stilinize göre esnetebilirsiniz.

action genelde kalın E'de 2.5, ince E'de 1.5 mm civarı olmalı. 2.5 luk alyanla ölçebilirsiniz göz kararı. ideal yükselikte action ayarladıysanız her gitarda bir miktar buzz olur. sapı düz yapsanız yukarıdaki perdelerde, sapa relief verseniz 9-12 civarı çukurda olur. normal bu durum genel olarak fretlerde sıkıntı yoksa. bunu engellemenin yolu yok. kendinize uygun seçim yapacaksınız gitarı ayarlarken.

manyetik yüksekliği de action'ı etkiler bir miktar. telleri çekeceği için. titreşimi ise daha çok etkiler sustain azalır. bu da keyfinize kalmış arada bir yer bulacaksınız.. yakın manyetik bol output az sustain, düşük manyetik az output temiz sustain. sap manyetiğini de sökerseniz bombastik, izmir bombası, kaymaklı kadayıf.
 
Geri
Üst