Brass Vst

Güzel günler

Kayıtlarda araya ska, rocksteady HAVALARI atmak istiyorum bu aralar. kullandığınız, beğendiğiniz; brass section için enstruman plug in var mıdır? gerçeğe en yakın, organik soundlu tercihen. genel bir araştırdım buraya da bakayım dedim, örnek kaydı olan vardır belki.
 
Piyasanın amiral gemilerinden biri native instruments - symphony essentials brass fakat bu ara yanına yaklaşılacak gibi değil. Biraz bekleyip daha uygun bir rakama getirmek mümkün.

 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
ben de native-instruments'ın session horns'u dinledim mix içerisinde... tam istediğim. ancak gelme git diyor 100 avro ile. bakalım ücretsiz bir şeyler çözecez. 15 saniyelik heves, maksat değişiklik olsun.
 
oha 400 dolar.

brassinematic indirdim, ücretsiz plugin. lanet olsun böyle bir kepazelik yok. bizimkilerdeki sabri bey'in "tonunu" veriyor. galatadan atıp, halice inip tuttum. adeta şafakta horoz sesi.

Ücretsiz olarak VSCO2, SpitFire LABS, Orchestral Tools Layers, ProjectSAM The Free Orchestra veya Spitfire Audio BBC Symphony Orchestra Discover deneyebilirsiniz. Ayrıca Spitfire Audio EPIC BRASS & WOODWINDS şu an 29$.
 
Selamlar, güncel bir eklenti olan orchestraltools'un SINEfactory eklentisini incelemenizi öneririm. Eklenti ücretsiz ve Spitfire LABS mantığı ile çalışıyor. Daha bu hafta içerik olarak brass ve sax enstrumanlarından oluşan bir paket eklendi. Ücretsiz eklentiler içerisinde şu ana kadar duyduğum en organik seslere sahip olanlardan biri bu eklenti.
 
Benim anlamadığım birşey var. Niye vst'lere falan bu kadar para veriliyor? O paralara %100 Analog setup ve lambalı bir amfi alınır ve sm57 gibi bir mikrofonla mikrofonlama yapılabilir. Hemde gayet naturel sound'lar elde edilebilir. Satın alınan bir çok ses kartı zaten daw vb programları da yanında hediye ediyor. Aslında Ev stüdyosu kafasında olan biri için fazla bile gelir bu hediye yazılımlar bence.
 
Benim anlamadığım birşey var. Niye vst'lere falan bu kadar para veriliyor? O paralara %100 Analog setup ve lambalı bir amfi alınır ve sm57 gibi bir mikrofonla mikrofonlama yapılabilir. Hemde gayet naturel sound'lar elde edilebilir. Satın alınan bir çok ses kartı zaten daw vb programları da yanında hediye ediyor. Aslında Ev stüdyosu kafasında olan biri için fazla bile gelir bu hediye yazılımlar bence.

Orkestradaki bütün enstrumanları satın alıp çalmayı mı düşünüyorsunuz? Yaylılar, tahta nefesliler, bakır nefesliler, vurmalılar vs., bence konuyu dikkatli okumamışsınız.
 
Selamlar, "Neden eklentilere bu kadar para veriliyor?" sorusuna elimden geldiğince yanıt vermeye çalışayım.

Öncelikle bu vst işi dışarıdan bakıldığında çok maliyetli gibi görünse de biraz sabır ile çok uygun fiyata ya da ücretsiz olarak çok iyi eklentilere sahip olmak mümkün. Markalar zaman zaman oldukça yüksek fiyata satılan eklentilerini kısa süreliğine ücretsiz yapabiliyorlar. O dönemde eklentiyi edindiğinizde eklentiyi satın almış oluyorsunuz ve sınırsız olarak kullanma hakkı ediniyorsunuz. Ya da bazı ürünlerde bazı zamanlarda %95 gibi oranlara varan ciddi indirimler oluyor. O indirim dönemlerinde de uygun fiyata eklenti edinmek mümkün oluyor. Bu şekilde edindiğim çok fazla eklenti mevcut.

Piyasadaki ücretli olarak satılan eklentilerin haricinde ücretsiz bazı eklentiler ile de profesyonel seviyede müzik yapmak mümkün. Örneğin şu anda kullandığım bass gitar eklentisi piyasadaki ücretsiz eklentilerden. Özellik olarak her ne kadar full sürümündeki kadar özgür olmasını sağlamasa da sunduğu sound çok başarılı.

Diyelim ki bir gitarist ya da aranjör olarak davul eklentisi yerine bir akustik davul setup kurmayı düşündünüz. Bu kararınız ile birlikte öncelikle davul çalmayı biliyor olmanız gerekir. Farz edelim ki davul çalmayı da biliyorsunuz, önünüze çıkan ikinci engel oda akustiği olacak. Akustik bir davul ile başarılı bir kayıt almanız için, kayıt odanızın akustiğinin düzenlenmiş olması lazım ki bu da ayrı maliyet. Hadi diyelim ki onu da çözdünüz. Sonrasında ise davul mikrofonlarına ihtiyacınız olacak ki kendilerinin de hatrı sayılır bir maliyeti vardır. Ancak diğer taraftan, geçen yıl bir davul eklentisini ciddi anlamda indirim yapılan bir dönemde 40 TL gibi bir fiyata satın aldım ve kendisi 14.2 GB sample arşivine sahip olduğu için inanılmaz gerçekçi akustik davul sesleri elde etmek mümkün. Aşağı yukarı 10 bin TL civarı bir harcama yapsam ancak bu kadar kaliteli ses elde edebilirim artı davul çalmayı da bilmiyorum.

Hadi diyelim bunların hepsini bir şekilde çözdük, ancak bu işin bir de kayıt sonrası aşaması yani mix ve master aşaması var. (Bu aşamada enstruman eklentilerini bir kenara bırakacağım.) Örnek veriyorum bir şarkı için gitar kaydı yapacaksınız ve soundunuzda delay kullanacaksınız ve doğal bir sound olması için analog delay pedalı tercih ettiniz. Gitarı delay ile birlikte kaydettiniz. Bu durumda o delay efektine mix aşamasında müdahale etme şansınız ortadan kalkıyor. Yani, gitarı "kuru" olarak kaydedip üzerine eklenti ile müdahale etmek aranjörün daha özgür olmasını sağlıyor.

Ben geçen sene bir ses kartı aldım. Ses kartı ile birlikte 4 adet eklenti hediye geldi. Hediye olarak gelen eklentiler kendi alanlarında çok başarılı ancak profesyonel anlamda bir mixi baştan sona tamamlamak için maalesef yeterli değil. Yine ister istemez harici eklentilere ihtiyaç duyuluyor.

Saygılar.
 
Geri
Üst