Yurt dışından alet getirtmenin yolu nedir?

arkadaşlar ben de guitarbargains den bir şey getirtmeyi düşünüyorum biraz fikre ihtiyacım var.

bir adet pod xt alacağım, fiyatı 287.91$. ups ile kapıya kargo ücreti ise 52.88$.

şimdi ikisinin toplamı yaklaşık 340$ ediyor. bu alet gümrükten geçerken %10 mu ödeyeceğim? ve bu %10 u kargo dahil fiyatından mı ödemem gerekecek? bir de eğer gümrük ödeyeceksem ups benden bu işlemleri yapmak için vekalet isteyecek ve işlemlerimle ilgilenecek. bunun için benden doğal olarak para talep edecek, ortalama ne kadardır, tecrübesi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
 
Batu ben geçen sene aralık ayında music123'den sipariş verdim.

Eğer gümrüğe takılırsa elektronik alet-edavat sınıfına girdiği için %10'dan fazla ödersin . Gümrük mevzuatını çok iyi bilen bir arkadaş var, o bunun yüzdesini tam söyleyebilir.Ayrıca ödersen, kargo dahil fiyatı üzerinden ödeyeceksin.

UPS'in gümrük eskpertliğini ne kadara yaptığını bilmiyorum ama ödenecek komsiyon gümrük vergisinin tutarına da bağlı yanılmıyorsam.

Bence çok çok acelen yoksa aralık ayında sipariş ver. Gümrükte tek parça maldan vergi almıyolar "happy new year" nedeniyle. Ben öyle yaptım 11 Aralık Perşembe sabahı parayı ulaştırdım adamların ellerine 12 Aralık cuma akşamı saat 19.00 da UPS kapımdaydı.Sen ödemeyi ne şekilde yapacaksın, para transferleride komisyon karşılığı yapılıyor ona dikkat!

Birde bu arada v2.0 ın fiyatlarıda inanılmaz düştü, xt ve 2.0'ı denedin mi? Kıyaslama yapma fırsatın oldu mu?
 
onat çok sağol :)

eğer %10 dan daha fazlaya gelecekse aralığı beklemeyi düşünücem, ancak aralığa da çok var ya :) ama beklemek en mantıklısı olur. bilemiyorum. (kararsızlık kötü şey, müzisyen sabırlı olmasını bilmeli di mi?)

2.0 ı denedim, xt nin ise samplelarını dinleyebildim ancak. fakat xtnin firmware upgradeable olması, deep editing özellikleri, ekranı, usbden bağlanıp ses kartıymış gibi dijital kayıt yapabilme olanağı var. bunlar önemli. aslında 2.0 almayı düşünüyordum, ama arada 130$ fark var yaklaşık, ve almışken bir kere alayım, gelecekte ne alırsam, bu hep bir köşede durabilecek, gerektiğinde yapması gereken işi layığıyla yerine getirebilecek bir böbrek gibi duruyor gözümde.

guitarbargains de 2.0 ın fiyatı da 157$ mı ne...

elektronik eşya için % kaç uygulanıyor acaba... dur bakalım ne olacak.
 
Arkadaslar, UPSin gumruk eksperliginin epey bir pahali ve odenecek gumruk vergisi tutarindan bagimsiz oldugunu bizzat tecrube ettim.

45,000,000 civari antrepo ucreti
115 milyon ambar ici hizmetleri + damga pulu
105 milyon broker ucreti

bana cikarilan her iki maliyet icin ortak olan kalemler elimdeki dekontlara gore.

Ancak soyle bir olay var arkadaslar:UPSin bana anlattigi kadari ile, EU'dan gonderilen CE isaretli malla beraber ATR belgesi gelmemisse mevzuata gore TSE denetiminden gecmesi gerekiyormus. Bunun icin de ya teknik dosya hazirlanmasi gerekiyor . Bu durumda fatura 800 milyonlara kadar cikabiliyor cunku 350 milyon kadar bir TSE gider kalemi ve yan harcamalar olusuyor :( Yani guitarbargains.com EU ekonomik bolgesinden gonderiyorsa mali (ki oyle), patlama ihtimali bir hayli yuksek. Yine UPS'ten bana aktarilan "off the record" bilgiye gore TC gumrugu (navlun bedeli dahil olmak uzere) 300$a kadar olan mallar icin pek ses cikarmiyormus, esnek davraniyormus. +300$ oldugunda iste boyle 800 milyon gibi sacmaliklarla karsilasiliyor. Gitar falan olsa cok zorluk ciakrilmiyormus, gumruk odeyip geciyormussun. Ama is elektronik esya olunca ...

Ben PIP'S MUSIC'ten bir cift near-field monitor aldim gecen ay, basima gelmeyen kalmadi. Ustelik PIP's MUSIC'in ATR belgesi duzenlemedigini de gormus/ogrenmis oldum
 
çok teşekkürler mulder. gözüm iyice korkmuş oldu :)

bu işlerin benzer işlemler için her zaman aynı şekilde, mantık dahilinde işlediğini düşünemediğimden, başka bir arkadaşın da değindiği gibi, kumara benziyor biraz. ne yapsam bilemedim. onatın dediği gibi yapmak mantıklı duruyor ama, kim bilir..
 
Merhaba,

Kısa cevap toplam gümrük masrafınızın (Sadece verginin değil) 0 da olabileceği %10'un çok çok üstünde de olabileceği (%100 mesela :? ) uzun cevap için aşağıdakileri bir arkadaşa yazmıştım, aynen copy-paste yapıyorum:

Biz bundan alışveriş yaptık (Siparişimiz sanırım 1 ay gecikmeli geldi):
http://www.musicians-gear.com/

Gümrük kuralları biraz esnek hazırlanmış, bir pakedin gümrüğe takılıp takılmayacağı gümrük memurunun insiyatifine bırakılmış. Şimdiye kadar "Değeri 100$'ın altındaki ürünlerde gümrük vergisi ödenmez" dendiğini de gördüm, "Değeri 100€'nun altındaki ürünlerde gümrük vergisi ödenmez", "Üzerinde hediye yazan ve içinden fatura çıkmayan paketler gümrüğe takılmaz", "Sizin paketiniz çok ağır, bu sebeple gümrüğe takılması normal", "Bedeli 100$'ın altında bile olsa pakedin içinde bir üründen çok adet varsa, mesela 50 adet sünger, gümrük memuru bunun ticari amaçla getirtildiğini düşünüp vergisinin ödenmesini isteyebilir" de dediler. Anladığım kadarıyla yasanın esnek olmasının amacı birilerinin yasada boşluk bulup bunu kullanmasını önlemek.

Bir pakedi getirtmek için iki yol var, birincisi Fedex, Ups, Dhl gibi bir firmaya getirtmek. Bu firmaların paketlerine daha toleranslı davranıldığı rivayet ediliyor, 200-300$'lık ufak boyuttaki tek üründen oluşan pakedinin gümrüğe takılmadan kapısına kadar geldiğini söyleyenlere rastladım. Bunlardan FedEx'i tercih etmek lazım çünkü diğer ikisinin kendi bünyelerinde gümrük müşaviri çalıştıran aracı kurumu olduğu için pakedin takılması işlerine geliyor, bu sebeple bu konuda daha az güvenilir oldukları rivayet ediliyor.
Eğer bu yolla getirilen paket gümrüğe takılırsa havaalanındaki ticari gümrüğe takıldığı için bu pakedi gümrükten çekmek için aracı kurumları devreye sokmak gerekiyor. İşlemleri kendin yapamıyorsun, rüşvet gibi geleneksel kurumlarımıza başvuramıyorsun. Aracı kurum paket başına 260 milyon gibi bir parayı kendisi alıyor, devlete de %18 kdv ve malın cinsine göre gümrük vergisi ödeniyor. Malın kdv'si alındığı ülkede önendiyse yanında belge lazım, yok bunu fiyattan düştülerse o fiyat indiriminin iskonto değil kdv indirimi olduğunu belirtmeleri lazım, mal Avrupa birliğinden gelmişse yanında bilmemne belgesi olursa ancak gümrük vergisinden yırtıyorsun... Yani bizden 100$lık bir malı, firmanın faturasında kdv dahil 110$ gözüküyorsa, 100 değil 110$ üstünden, buna bir de kargo masrafını ekleyerek, kdv'sini hesaplayıp üzerine ekleyerek, pul marfası, eğitime katkı payı vs gibi şeylerle rakamı daha da şişirerek gümrük vergisini aldılar (Gümrük birliği sınırları içindeki bir ülkeden geliyor olmasına rağmen) 1000$'lın bir pakedin toplam gümrük masrafı 500$ gibi bir şey oldu ama bunun bir kısmı fiks masraf, yani %50 gibi düşünmemek lazım, 260milyon aracı kuruma, .. milyon eğitime katkı payına, .. milyon pul masrafına falan derken 300$lık bir pakedin gümrük masrafı 300$ olabilirdi.

Biz durumun böyle olacağını biliyorduk, buna rağmen alışverişimizi yurtdışından yaptık çünkü nakit paramız yoktu, kredi kartıyla almak zorundaydık. Kredi kartına Tr'de çektikleri fiyat %100 pahalıydı, biz toplu alışveriş yapacağımız için fiks gümrük masrafları parça başına azalmış olacaktı, %50 gümrük masrafıyla aldığımzda bile karda olacaktık.

İkinci bir yöntem bu firmalarla değil uluslararası posta yoluyla göndertmek. Bu biraz daha ciddiyetsiz bir sistem, paket ptt'ye geliyor,i sana tebligat gönderiyorlar, o eline ulaştığında gidiyorsun postahaneye, paket takılmışsa rüşvetini toslayıp veya %10 gibi bir vergi ödeyip geçip gidiyorsun. Ama hem her firma bu yöntemi kullanmıyor, hem pakedin gelmesi gecikiyor hem de sanırım pek güvenli değil.

Şimdi üçüncü bir yol olduğu söyleniyor. Garanti Bankası doyouwantit.com adlı site ve Ups ile anlaşmış, şöyle bir site hazırlamış:
http://www.garanti.com/e_ticaret/duwi/index.html
Buradan istediğin siteden istediğin ürünü seçiyorsun, sana gümrük masrafını, kargo masrafını falan hesaplayıp garantili bir rakam çıkartıyorlar, o miktarı ödedikten sonra ürünü kapına kadar getiriyorlar. Yalnız burada her istediğini bulamayabilirsin, sadece doyouwantit.com'a üye kuruluşlar vardır ama sanırım en garantili yöntem bu. Biz alışverişimizi yaptığımızda böyle bir şey yoktu, olsa mutlaka bunu kullanırdım.

Sonuçta internetten alışverişin karlı olması için ya gümrüğe takılmayacak kadar ucuz bir şey alman lazım, ya da fiks gümrük masrafları kendi fiyatının yanında önemsiz kalacak büyükükte bir alışveriş yapman lazım, bizim 1000$'lık toplu alışverişimiz gibi (Bu arada şahısların yapabildiği alışverişlerde max 1500$ limiti var) Eğer elinde nakit para varsa ben pazarlık et derim, tüneldekiler, sebebini hiç kafam almıyor ama, ciddi alıcı olduğunu anladıklarında fiyatı indiriyorlar, nakitle alıyorsan çok daha büyük indirime gidiyorlar, 700€ dedikleri şeyi 450€'ya falan alman mümkün olabiliyor. Bir de dışarıdan getirteceğine ikinci elde bir araştır derim, e de olsa ikisinin de garantisi yok:

http://www.sahibinden.com
http://www.turkrock.com/forum8.html
http://www.srvmusic.com/

Bu da nispeten uygun fiyatlı olduğu söylenen bir Türk firması:
http://www.tntses.sistemleri.com/

Görüşmek üzere
 
çok teşekkürler epi. gözümde daha çok büyüdü bu iş. tüneldeki, tuttuğuna geçirmeye çalışan sahtekarlara makul fiyata çekseler bile kuruş para vermek istemiyorum. ama başka yolunu bulamazsam mecbur kalabilirim...

bahsettiğim aletin gümrük hariç ederi kargo dahil 340$. sahibinden.com da 2. eli 500$ a satılıyor şu an. bunu yapacak olsam, kendimi salak gibi hissetmemek için geçerli sebepler bulmam gerek :)
 
epi gözümü gerçekten korkuttun forumlarda rastladiğım arkadaşlar var sürekli internetten alışveriş yaptığını söyleyen onlarda bişeyler yazsa ne güzel olur birde kibris rum kesiminden alsak kibrista okuyan arkadaşım oradan geçirmek kolay diyor bi fikriniz varmi
 
Ben daha önce Türkiyedeki İnternet sitelerinde baya alışveriş yapmış biri olarak Söylüyorumki
iş çok rahat ve hızlı.

Fakat gerçektende biraz şans gibi geliyor bana
DAha önce sipariş verdiğim bir siteden 1 günde gelen bir ürün Bazen
1 haftayı bulma ihtimalide oluyor.

Yurt Dışından sipariş verecek arkadaşlara en önemli önerim.Önce iyi bir site olup olmadığını sonrada sitenin backroundunu araştırmadan kesinlikle alışveriş yapmayın derim.

Backroundan kastım bence birkaç tanıdığınız arkadaşınızın siteden alışveriş yaptığından emin olun ve
kesinlikle CC numarası verme gibi bir
Acemilik yapmayın.

Kolay gelsin..
 
türkiye içinden ben de çok fazla alışveriş yaptım. internetten alışveriş yapmak değil sorun. siteye güven meselesi de değil. bu araştırılır. asıl sorun gümrükte. oradaki adamların insiyatifinde olan çok şey var, sorun orda yatıyor.
 
pyramind demiş ki:
bahsettiğim aletin gümrük hariç ederi kargo dahil 340$. sahibinden.com da 2. eli 500$ a satılıyor şu an. bunu yapacak olsam, kendimi salak gibi hissetmemek için geçerli sebepler bulmam gerek :)

Pyramind, inan bana UPS'e ve devlete avuc dolusu para saymak da insani salak gibi hissettiriyor :evil: Epi'nin FedEx hakkinda yazdiklarina katiliyorum, ozellikle UPS paketlerin gumruge takilmasini saglamak icin ozel caba sarfediyor gibi! Eger avrupada/amerikada tanidigin varsa, ona bizzat aldirip veya guitarbargains.com'da alici ismi olarak o sahsi belirtip, daha sonra aleti sahsina gift olarak gondertmek belki bir backdoor yaratabilir bu burokrasi yumaginda, bu konuda ithalat isi ile ugrasan arkadaslar belki yorum veya tavsiyede bulunabilirler. Burada 2 husus var:

1. guitarbargains.com'dan alisveris yaparsan, elemanlar EU menseili sirket oldugu icin alici (ilgili arkadas/akraba) adresi EU ekonomik alani icinde bir yer ise TVA odeme durumu ortaya cikiyor, o da ulkeye gore degisiyor.
2. ilave bir kurye masrafi ortaya cikiyor

Turkiyede bu isler zor isler malesef :roll:
 
hiç tanıdığım yok malesef. ve evet ups ve devlete boş boş para saysam da içim yanar eminim. haklısın.

bu başlığın başında biri sorunsuz vamp getirdiğinden bahsetmiş. sanırım sorun yaşamamasının sebebi 300$ ın altında olması?

bu arada mulder yanlış bilmiyorsam bugün yarın sahne alıyorsunuz festivalde. bol şans diliyorum ;)
 
Batu sen bence aralık ayını bekle ve al. Şimdi baktım faturaya Pod v2.0 250$, kargo masrafıda 70$ gibi bir şey tutuyormuş. Toplam 320$ yani aşağı yukarı senin ki kadar ve ben yanında 3 tane askı , 5 paket tel ve penalar aldım hepsini tek paket yapıp yolladırlar ve dediğim gibi para ellerine geçtiği günden sonraki akşam elime geçti.

Belki podun o oyuncak görüntüsü yardımcı oldu gümrükte takılmamasına :) Sen üstüne gift etiketi filanda yapıştır hatta kendi kendine hediye vermeyi kabul etmiyorlarsa direk benim adımıda yazabilirsin :p

Birde yukarıda da sordum gözünden kaçtı herhalde ödemeyi ne şekilde yapacaksın?
 
music123 de azcık daha pahalı ama senin tecrüben var ordan alsam daha mantıklı. guitarbargains kredi kartı kabul ediyordu trden bildiğim kadarıyla öyle düşünüyordum. music123de ne olur bilmem..
 
music123 Tr'den kredi kartı kabul ediyor mu ? Benim bildiğim etmiyor, ya da eskiden etmiyordu, bir de Western Union'a havale parası vermeniz gerekiyordu :?
 
Music123 kredi kartı kabul etmiyor burdan.

2 yöntem var ödeme için,ben kaşide çekiyle de, western union'la da yaptım.

Kaşide çekini postayla yada kuryeyle yollamak zorunda olduğunuz için ekstra bir maliyet ve risk getiriyor. Ayrıca kaşide çekinde de western union'a yakın bir komisyon taleb ediyor bankalar.Burdan oraya postanın ulaşması için geçen sürede cabası...

Western union'da ise transfer 5 dakikada oluyor en rahatı,hızlısı ve güvenlisi bence. Komisyonlar Finansbank-Western Union link inde mevcut.
Finansbank şart değil Dışbank,Oyak Bank, Deniz Bank da kullanabilirsiniz ve komisyonlar hepsinde sabit.
 
Buradan güzel bir haber de veriyim ilgilenenlere...

Paypal artık Türkiye'de de geçerli!!! Yani kredi kartınızla amerika'dan komisyonsuz alışveriş yapabiliyirsunuz üstelik belli bir limite kadar da sigortalı eğer e-bayden alırsanız... music123 paypal da kabul ediyor ama international paypal kabul ediyor mu? onu bir check etmeniz gerekebilir. E-bay'de de bazıları international kullanıcılardan paypal kabul etmiyor almadan önce açıklamaları güzelce okuyun.

Ben şu ana kadar e-bay'den paypal (Türk kredi kartı ile) ile 3 alışveriş yaptım komisyon ödemeden, bilginize...

PS: satan ödüyor komisyonu ama komisyon zaten diğerlerine göre çok düşük.
 
gümrük işlerinin bilir kişisi esatburak'a anlattım derdimi, malın değeri 300euro altında olduğu için herhangi bir vergi ödemen gerekmiyor direk alabilirsin dedi. kafam iyice karıştı. :)

paypal güzel olmuş gerçekten.
 
Geri
Üst