İnceleme Boss GT-1000 Core

Boss GT-1000 amiral gemisi prosesörün cep modeli...


Naçizane görüşlerim ve inceleme notlarım aşağıda. Biraz daldan dala atladım çünkü aralıklı olarak aklıma geldikçe yazdım... zaman içinde keşfettikçe yeni bilgi olursa ekleme yaparım.

Öncelikle alet büyük abisinin birebir aynısı. Farkı sadece arkadaki çıkış seçenekleri, footswitch adedi ve pedal kısmı. Daha ne olsun diyeceksiniz ... büyüğü tam bir yer prosesörü. Bu ise pedalboard cihazı. Nasıl ki Helix ve Helix Stomp var işte aynı kafa... kalbi, ruhu abisiyle aynı yani. İki adet Boss pedal büyüklüğünde sadece.
Bazı çıkışların sağ ve solda olması bağlantı açısından imar planı sorunları yaşatabilir. Öte yandan o kadar konektivite gerekiyora muhtemelen yerde değil masasütünde kullanıyorsunuz demektir. Aletin tabanı dümdüz yani velcro ile sabitlemek mümkün, masaüstünde kullanacaksanız da kutudan 4 adet tek tarafı yapışkan sünger çıkıyor.

Boss’un sanırım 2000’lerde çıkardığı COSM (beğenin beğenmeyin bir döneme damga vurmuş bir teknolojidir) ile ortalığı silip süpürmüştü. En iyi simülasyon mu tartışılır, fanboy’u da hater’ı da çok. GT-1000 ve dönemdaşı cihazlarda COSM’u bir adım daha ileri götürüp AIRD (augmented impulse response dynamics) diye bir şeye geçmişler. Detaya gireriz ama .... dibim düştü. İlk defa neredeyse bir prosesör ve/veya modelleme amfisinde preset’leri olduğu gibi kullanıp ayar yapma ihtiyacı hissetmedim çok uzun süre. Katana’nın çok daha iyisi gibi düşünün lamba ve kabin tepkileri modellemesi açısından. Katana serisinde kullanılan Tube Logic teknolojisinin ileri versiyon AIRD. Picking dynamics’e tepkisi oldukça gerçekçi.

Tabi sesi ya beyerdynamic ve sennheiser kulaklık veya Alto TX210 PA speaker’dan alıyorum. Cücük bilgisayar hoparlörü ile aynı heyecanı beklemeyin. 250 preset var 250 user var, normalde 25 bile fazla ama var işte ... preset’ler neredeyse al kayda gir derecesinde, bir çoğu oyuncak olsa da temel gitar tonları için 8-10 tane gerçekten sağlam preset var. Demo video’larda seyrettiğiniz tonları birebir aynen alıyorsunuz. Son zamanlarda kullandığım tüm cihaz/app vs içinde sadece kulak kriteri ile bakarsak Neural DSP tek geçerim diyordum ama sıkı rakip olurlar. Dediğim gibi tek kriter kulak, yoksa alakasız platformlar.

Kayıt işleri ile uğraşanlar için 96khz sampling, 32 bit AD/DA conversion anlam ifade edecektir. Ayak altında oynayanlar için ise 38 saniye mono looper hatta 19/stereo kısa gelebilir. Looper’dan ziyade egzersiz aracı gibi yeterli olur ancak. Mooer GE250 gibi dakikalar sürse iyiydi ama öte yandan hayatımda 30 saniyeden uzun kaç kez loop attım diye düşününce..... ha bir de aux-in yok. Telefondan şarkı açıp çalayım derseniz ..... diyecem de şimdi ne yalan söyleyeyim güncel fiyat ile 7-8 bin liralık bu cihazı bir şekilde barındırıyorsanız o dediğimin çok daha iyi çözümü vardır zaten setup’ınızda.

16 adet IR yüklenebiliyor ama açıkçası içindekilerle işim görüldü, bugüne kadar eklemedim ihtiyaç duyup. Yaparsam daha da iyi olacağına eminim ama dediğim gibi, yahu bir şey eksik ama ne eksik, hah IR yükleyeyim dedirtmedi bana. Boss’un yaklaşımı genelde tüm zinciri en ideal şekilde bağlamak üzerine olduğundan açıkçası olabilecek en iyi cab seçeneklerini zaten kullanmışlar hatta ince ayarını da yapmışlar (mikrofon konumlama vs). Kayıt için farklı arayışı olanlar dediğim gibi 16 tane ekleyebilir kendi IR’larını.

Güzel özelliklerden biri Output selection. Nereye bağlanacaksanız onu menüden seçmek mümkün. Yani hopalör için Line/Phones, kayıt için Recording veya diğer onlarca seçenek ... mesela Katana IN, JC-120 send/return vs gibi ... böylece nereye bağlıyorsanız ona uygun amp ve cabsim’leri kendi ayarlamış oluyor. Normalde IR seçeneği açık değil ama Recording seçerseniz var. O yüzden IR özelliği çalarken her kabini deneyeyim şeklinde değil de kayıt için filan daha çok düşünülmüş bir özellik. Send/Return ile lambalı amfinizle kullanacaksanız menüden tüm preamp ve cab ayarlarını kapatıp sadece efekt pedalı gibi kullanmak da mümkün.

Sinyal zinciri 3 noktada split edilebiliyor, yani bias fx2 kullananlar bilir, kolaylıkla bir hat üzerinde çift amfi ya da paralel efekt zinciri şeklinde dizmek mümkün.

Pedalboard demişken, özellikle efekt ağırlıklı olarak pedalboard içinde kullanacaksanız aletin pedal gibi aç/kapa ya da bypass özelliği yok. Bunun kolay yolu, boş bir patch yaratıp herşeyi kapalı halde kullanmak, yani o patch bypass gibi olur ama true-bypass olur mu bilemedim çünkü GT sürekli açık olduğu için sinyal her an AD/DA çevrimine giriyor aslında. Daha önce Katana inceleme yazımda da bahsetmiştim sanırım, Tone Central’da Global EQ’dan low-cut ve high-cut traşlamakta fayda var. Ben genelde (hoparlöre de göre seçerek) 100hz ve 8khz kullanıyorum.

Endless rotary denilen sonsuz dönen düğmeleri oldukça sağlam ve kaliteli. Dönüş hassasiyeti de çok başarılı. Ekran ise fiyasko. %99.9 yapılacak ayarlar bilgisayardan veya app’ten olacağı için sorun değil ama yine de yıl olmuş 2020’ler... hala çocukluğumun Casio hesap makinalı saatleri gibi ekran Boss’a yakışmıyor. Ha bu arada app ile kullanmak demişken, büyük GT-1000 bluetooth ile bağlanırken maalesef Core’da bt yok ve iki cihaza da kablo ile bağlanmak gerekiyor. Başlarda hızlı ayar için bluetooth ve app kolaylığını aramadım değil ama Tone Central sayesinde öyle bir cihaz ki, ne istediğinizi bilip bir kere ayarladıktan sonra aylarca bağlanmak gerekmiyor aslında. Katana’ları da aldığımda bir süre çaldım, sonra beğenmediğim şeyleri kafamda planladım, bir hafta filan ıncık cıncık ayar çektim sonra yine uzun süre bağlanmadım. O yüzden çok da sorun değil. Hatta belki de iyi bir şey. Mooer GE250 vardı geçenlerde sattım, canavar bir cihaz ama herşey o kadar kolaylıkla el altındaki vaktimin %70'i hah şunu da deneyeyim diye düğmelere uzanmakla geçiyordu :)

Yazılım olarak Katana’dan aşina olduğumuz Tone Central (Tone Studio neyse işte adı) kullanıyor. Temel işleyiş aynı, 1 dakika içinde ayar yapmaya başlamak mümkün Katana kullandıysanız. Farkı şu, library kısımında Katana için olandan 10 kat fazla preset ve patch var. Andy James Pack var mesela, uuuu !

Bu arada çok temel, fantaziye kaçmayan, ihtiyaç kadar Bass seçenekleri de var. Yani bass sahibi gitarist iseniz, hiçbir ikinci cihaza gerek kalmadan bass ile de kullanmak mümkün. Ampeg SVT var içinde daha ne olsun.

Ben denemedim ama internette okudum dayının biri latency test yapmış, bir çok başka prosesör ve yazılıma göre daha iyi hatta aynı odada direkt bağladığı amfiyle bile ölçüm yapmış duyulabilir seviyenin çok altında latency var demiş. Bunu zaten kulakla duyamam da test edecek tesisatım da yok açıkçası ... öyledir doğrudur diyelim. Bundan yüksek olan varsa onu bile duymadığımız için lüzumsuz bilgi 😊

Preamp ve Amp modellemeleri.
Bazı prosesörler gibi Recto, 6060, Pevy filan gibi isim benzetmek yerine Boss her zamanki gibi kendi baz amfi modellemelerini kullanıyor. Katana’daki Lead, Brown vs gibi. GT’de olanlar şunlar:
  • Transparent: dümdüz flat frequency bir preamp
  • Natural: bir nevi JC-120
  • Boutique: eski Brit rock havası, Vox vs tadında
  • Supreme: yine classic rock, Marshall stack kıvamında
  • Maximum: tubescreamer ile boost’lanmış Marshall JCM tonları
  • Juggernaut: sert ... ve daha sert
  • Bunların üstüne yine Boss’a ait X serisi amfiler var, hani pedallarda DS-1X filan çıkardılar ya o şekil: ... X-Crunch, X-HiGain, X-modded ve X-bass
Boss’lar iyi hoş ama ben bilindik amfilerden de istiyorum diyene de şunlar var:
  • JC-120
  • Fender twin reverb, Deluxe reverb ve Bassman
  • Vox AC30
  • Marshall 1959
  • Mesa Dual Rectifier
  • Matchless DC-30
  • Orange Rockerverb
  • Bogner Uberschall
  • Ampeg SVT bass
Tüm amfilerde “sag” ve “resonance” kontrolü yapmak da mümkün hani o derece oynamak isteyen varsa.

Input Level:
Birçok app ve prosesörde olduğu gibi giriş seviyesi ayarlanabiliyor böylece zayıf sinyal veya clipping olmaması için denge sağlamak mümkün. Bunu patch bazında da yapabiliyorsunuz. Mesela bir patch SSS gitar için bir de yardıran HH Nazgul filan manyetikler için ayarlayıp çalarken gitar değiştirdikçe patlayan veya duyulmayan sinyal seviyesi derdinden kurtulursunuz. Detay bir özellik ama düşünülmüş olması hoşuma gitti. Genelde tek bir global Input olur.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Dediğim gibi fiyat çok ciddi ama F/P diye bakarsak bence değiyor. Fazladan düğmelisi ve pedallısı tabi daha randımanlı olabilir ama benim tesisat yer değil masaüstü genelde ve iyi wah'larım var zaten o yüzden küçüğü tercih ettim.
Aklıma gelen olursa ileride yazarım yine.
 
Elinize sağlık hocam. Kullandığınızı bildiğim için bu soruyu soruyorum. Yeni nesil Mooer GE 300, 250 gibi modellerle ses kalitesi, modelleme başarısı gibi unsurlarda nasıl bir karşılaştırma yapabilirsiniz?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Elinize sağlık hocam. Kullandığınızı bildiğim için bu soruyu soruyorum. Yeni nesil Mooer GE 300, 250 gibi modellerle ses kalitesi, modelleme başarısı gibi unsurlarda nasıl bir karşılaştırma yapabilirsiniz?
GE250 vardı sattım geçen gün.
Valla ne diyeyim ... 4000 civarı para vermek istiyorsan Mooer al, 8000 civarı vermek istiyorsan Boss - o da dolar artmazsa :)
Mooer bence orta segmentin oldukça iyi bir modeli, yani full paket, performans tuning'li BMW 540i. Boss ise üst segmentin baz modeli, yani standart paket Audi A8. İkisi de iyi, senin beklentin ne ona göre değişir.
Mooer el altında çok daha fazla "oynama" imkanı veriyor, Boss ise dediğim gibi karar ver, yap, koy aşağı. Hazır olana çok takılmayıp kendin yazacaksan bir şeyler ikisi de oldukça iyi. Bana Boss biraz daha canlı ve gerçekçi geldi. Yani Mooer çok iyi olsa da gözü bağlı test yapsalar her zaman Boss ve amfi arasında zorlanırım ama Mooer'i bir prosesör bu diye ayırdetme daha kolay olabilir.
Bu kadar fiyat farkı olmasa kesin Boss derdim ama ufak paralar değil, Mooer ile de pişman olmazsın.
 
GE250 vardı sattım geçen gün.
Valla ne diyeyim ... 4000 civarı para vermek istiyorsan Mooer al, 8000 civarı vermek istiyorsan Boss - o da dolar artmazsa :)
Mooer bence orta segmentin oldukça iyi bir modeli, yani full paket, performans tuning'li BMW 540i. Boss ise üst segmentin baz modeli, yani standart paket Audi A8. İkisi de iyi, senin beklentin ne ona göre değişir.
Mooer el altında çok daha fazla "oynama" imkanı veriyor, Boss ise dediğim gibi karar ver, yap, koy aşağı. Hazır olana çok takılmayıp kendin yazacaksan bir şeyler ikisi de oldukça iyi. Bana Boss biraz daha canlı ve gerçekçi geldi. Yani Mooer çok iyi olsa da gözü bağlı test yapsalar her zaman Boss ve amfi arasında zorlanırım ama Mooer'i bir prosesör bu diye ayırdetme daha kolay olabilir.
Bu kadar fiyat farkı olmasa kesin Boss derdim ama ufak paralar değil, Mooer ile de pişman olmazsın.
Detaylı yanıtınız için teşekkürler hocam, şeytan kaşıdı acaba GE300'den geçsem mi diye de açıkçası merakta kaldı bu durum sadece. İlerleyen dönemlerde çok eskimezse düşünebilirim gibi bakalım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
aux in yok ama Return'lerden birini ana menüden aux in diye tanıtarak ve ilgili Jack dönüştürücüyü kullanarak bağlamak mümkün aslında, sadece direkt aux diye giriş yok.
 
İlk iş takınca Input level'ı ayarla. Bunu Tone Studio değil direkt cihazdan yapıyorsun.
Gerisi ister cihaz ister bilgisayar keyfine kalmış. Muhtemelen bir süre hiçbir şey değiştirmeden preset kurcalarsın :)
 
İlk iş takınca Input level'ı ayarla. Bunu Tone Studio değil direkt cihazdan yapıyorsun.
Gerisi ister cihaz ister bilgisayar keyfine kalmış. Muhtemelen bir süre hiçbir şey değiştirmeden preset kurcalarsın :)
İkisini de kullanmış birisi olarak sormak istedim; GT-1000 core, amfi simülasyonları itibariyle Neural DSP-Archetype serileri ile benzer kalitede mi sizce ?
 
Off zor yerden sordun... o derece üstad değilim ama naçizane fikrim; ... gözüm dönerse tüm Neural serisini alıp (bir de iMac) karşıma dizmek isterim. Açıkçası aynı zamanda test etmedim ama bana Neural herşeyden iyi gibi geliyor. Boss da oldukça iyi ama üstte yazdığım gibi Boss biraz "Boss". GT-1000 olsun, diğer taraftaki Mooer GE300 Lite'ım olsun bana option paralysis yaşatıyor. Dur lan mikrofonu da ekvator yönünde koyayım bakayım ehe ehe diye ayarlarla oynamaktan çalınmıyor :) ... Özellikle Archetype ile benzer mi bilemem ama Core'un amfileri oldukça iyi, sadece bilgisayar ile iyice ayar vermek lazım. GE serisi daha düğmesine bas kullan tadında. Neural ise ayak uyduracak bir ses kartı ve monitor, PA, kulaklık ile bence bir adım önde gibi. Kısaca sıralama yapmam zor. Ne yaptığını bilen üçüyle de mutlu olur (DSP, Core, GE).
 
İkisini de kullanmış birisi olarak sormak istedim; GT-1000 core, amfi simülasyonları itibariyle Neural DSP-Archetype serileri ile benzer kalitede mi sizce ?
Bende GT-1000 var, core ile aynı kalitededir simülasyon ve efektleri çok büyük ihtimalle. Tum Neural DSP modellerinin demolarını denedim ve cogunu gerçekten çok beğendim. Uzun uzun da GT-1000 ile karsilastirdim. Bence GT-1000 ton kalitesi olarak ya eşdeğer ya da daha uzeri. Dolayisiyla gt-1000 varken ben neural dsp ye para vermenin gereksiz ve anlamsız oldugu kanaatine vardım. Diger yönden, bir veya iki neural dsp plug-inine sahip olan bir gitarist icin eger bu simulasyonlar yeterli geliyorsa ve gt-1000 kalitesi düzeyinde efektleri de bir şekilde halletmisse (neural dspnin reverb ve delay efektleri çok güzel ama gt-1000 de aynı güzellikte ve fazlası var), sırf daha iyi ton kalitesi arayisi icin gt-1000'e hiç gerek yok. Ben neural dsp'yi ilk kullanmaya başladığımda sanki gt-1000 kullanıyorum gibi gelmişti. Tabii bunlar benim evde referans monitörler ile elde ettigim naçizane goruslerim.
 
Bende GT-1000 var, core ile aynı kalitededir simülasyon ve efektleri çok büyük ihtimalle. Tum Neural DSP modellerinin demolarını denedim ve cogunu gerçekten çok beğendim. Uzun uzun da GT-1000 ile karsilastirdim. Bence GT-1000 ton kalitesi olarak ya eşdeğer ya da daha uzeri. Dolayisiyla gt-1000 varken ben neural dsp ye para vermenin gereksiz ve anlamsız oldugu kanaatine vardım. Diger yönden, bir veya iki neural dsp plug-inine sahip olan bir gitarist icin eger bu simulasyonlar yeterli geliyorsa ve gt-1000 kalitesi düzeyinde efektleri de bir şekilde halletmisse (neural dspnin reverb ve delay efektleri çok güzel ama gt-1000 de aynı güzellikte ve fazlası var), sırf daha iyi ton kalitesi arayisi icin gt-1000'e hiç gerek yok. Ben neural dsp'yi ilk kullanmaya başladığımda sanki gt-1000 kullanıyorum gibi gelmişti. Tabii bunlar benim evde referans monitörler ile elde ettigim naçizane goruslerim.
hah bilen ne güzel anlatmış ... benimki sir vucyu layk törkish delight, carpet good price kıvamında oldu ama benzer yorumlamışız sanki...
 
Bende GT-1000 var, core ile aynı kalitededir simülasyon ve efektleri çok büyük ihtimalle. Tum Neural DSP modellerinin demolarını denedim ve cogunu gerçekten çok beğendim. Uzun uzun da GT-1000 ile karsilastirdim. Bence GT-1000 ton kalitesi olarak ya eşdeğer ya da daha uzeri. Dolayisiyla gt-1000 varken ben neural dsp ye para vermenin gereksiz ve anlamsız oldugu kanaatine vardım. Diger yönden, bir veya iki neural dsp plug-inine sahip olan bir gitarist icin eger bu simulasyonlar yeterli geliyorsa ve gt-1000 kalitesi düzeyinde efektleri de bir şekilde halletmisse (neural dspnin reverb ve delay efektleri çok güzel ama gt-1000 de aynı güzellikte ve fazlası var), sırf daha iyi ton kalitesi arayisi icin gt-1000'e hiç gerek yok. Ben neural dsp'yi ilk kullanmaya başladığımda sanki gt-1000 kullanıyorum gibi gelmişti. Tabii bunlar benim evde referans monitörler ile elde ettigim naçizane goruslerim.
Teşekkür ederim. Açıkçası GT1000 core videolarından aldığım izlenim de benzer olduğu için sordum. Gerçekten de BOSS iyi iş çıkarmış bu anlamda. Bir süredir Neural DSP ile bilgisayardan kullanıyorum gitarı ve artık amfi tınısı kulağıma çok "lo-fi" gelir oldu:)
Şu nedenle sordum: Laptop vs tabanlı hiç bir sinyal yolu ile ilgilenmiyorum, bu durumda Neural DSP'yi bir başka yere taşımak için kendi cihazına ihtiyaç var (Quad Cortex) ve o da son derece yüksek fiyatlı. Üstelik de cihazın videosunda patch veya efekt geçişlerinde latency filan vardı ki, duyunca inanamadım nasıl böyle bir hata yaptıklarına. Ama tabii cevabı basit: Neural DSP'nin daha önce zerrece donanım tecrübesi yok:). Tasarımı muhteşem cihazın, gerçekten inovasyon var işin içinde ve çok hafif ama... GT 1000 core çok daha uygun fiyatlı kalıyor ve eğer adamlar tonu da yakaladılarsa, bu durumda canlıda çalmak için de bir midi controllera bakar iş. Uzun lafın kısası, iyi bir yatırım olur gibi geldi bir tane edinmek ve tabii efektler de cabası...
 
Hocam, Kullanım kılavuzlarında göremedim. İçinde Harmonizer, gamlara göre Akıllı harmonizer var mı ? Varsa ses kalitesi nasıl ?
Benim TC Gmajor 2 Rack'in o kadar kötü ki inanamazsın.
 
Geri
Üst