Metronom nasıl kullanılır?

Her bir "tık" sesi bir notaya karşılık gelecek şekilde mi kullanmalıyım? Bir de benim kullandığım GuitarTuna uygulamasında 2/4, 3/4 gibi değerler var, bunu neye göre kullanmalıyım?
 
Bunu sağlıklı ve bilinçli kullanabilmeniz için solfej eğitimi almanız gerekecek. Ancak Basitçe anlatayım;

4/4 lük bir ölçüde metronomun her tık sesi bir vuruşu temsil eder. 4/4 lük bir ölçüde toplam 4 vuruş olduğuna göre 4 vuruşta ilk ölçü tamamlanır.
3/4 lük ölçü 3 tane 4 lük notadır. Her metron tıkı bir notadır. Her ölçüde bir nota çalınması demektir.
9/8 lik ise aksak ritim türüdür. Yine aynı şekilde 9 tane sekizlik nota vardır. 9 olduğu için sonu tektir. O da aksak ritime sebep olur.
 
Kabaca söylemek gerekirse böle böle kullanabilirsiniz. Arada bir oran olduktan sonra her tık metronoma uygun duyulur. Örneğin her tıka iki vuruş yaparsanız sekizliğe çevirmiş olursunuz. Eğer sıfırdan bir şeyler çalarken kullanmak istiyorsanız önce çaldığınızdaki vuruşları sayacaksınız, bir ölçüde kaç vuruş ve değerleri nedir, ona göre bir hesap edip hangi metronomu seçeceğinizi belirleyeceksiniz.
 
Amon'un dediği gibi bu tür teorik bilgileri buradan vermek zor oluyor, öncelikle nota değerlerini öğrenmeniz gerekiyor. Aşağıdaki videoyla başlayabilirsiniz. Ve Rhythm Trainer diye çok güzel bir app var bu tüm nota değerlerini direk parmağınızla telefonunuzda pratik yapmanızı sağlayacak.





Nota değerlerine örnek olarak 4/4 lük ritmde:

1 lik nota --> 4 vuruş (4 vuruşta 1 nota çalınır)
2 lik nota --> 2 vuruş (2 vuruşta 1 nota çalınır)
4 lik nota --> 1 vuruş ( 1 vuruşta 1 nota çalınır)
8 lik nota --> Yarım vuruş ( 1 vuruşta 2 nota çalınır)
16 lık nota --> Çeyrek vuruş ( 1 vuruşta 4 nota çalınır)
 
Selamlar,

Deniz hocanın UDEMY dersini alabilirsin. Güzel anlatıyordu diye hatırlıyorum. Armoni teori bilgisi almalısın öncesinde.

Sevgiler,
 
Geri
Üst