Özel yapım yerli gitarlar şuan daha mı mantıklı gibi?

Gitarınızı satamazsınız.Defalarca deneyimledim.He diyeceksiniz ki”satmak için değil çalmak için alıyorum“ ama ne yazıkki öyle olmuyor işte.Bir süre sonra değiştirmek isteyeceksiniz.Kesinlikle zarar edeceksiniz satarken de.Bunu bilerek alın.
Küçükken annemlere aldırırken ve sonra kendim de kazanmaya başlayınca aldığım gitarlarda hep derdim 'tamam bu son bunu satmam' ama olmadı inan öyle gitarlarımı sattım ki. Bazen mecbur kalırsın hızlıca elinden çıkarmak istersin. Bazen sıkılırsın ya da yeni bir tarza yönelirsin. Yaş 30 oldu hala satıyorum :)
 
Küçükken annemlere aldırırken ve sonra kendim de kazanmaya başlayınca aldığım gitarlarda hep derdim 'tamam bu son bunu satmam' ama olmadı inan öyle gitarlarımı sattım ki. Bazen mecbur kalırsın hızlıca elinden çıkarmak istersin. Bazen sıkılırsın ya da yeni bir tarza yönelirsin. Yaş 30 oldu hala satıyorum :)
Burada konu ozel yapim gitarlarin ikinci elde zor satılması ama. Seri uretim gitarlarda durum farkli elbette.
 
Eninde sonunda sorulacak soru "Hangi luthier?" Sonuçta bu bir birikim, beceri ve estetik işi. Atıyorum 10 bin liraya biri piyasa değeri 5 bin lira olan seri üretim gitar seviyesinde gitar üretebilirken bir diğeri piyasa değeri 20 bin lira seviyesinde ürün ortaya koyabilir. Özel üretim gitar elbette tercih edilebilir ama kaç paraya hangi luthierin yapacağı gitar? Burada, müşterinin ne istediğini tam olarak bildiğini varsayarsak, iş luthierde bitiyor ve luthierin geçmiş tecrübesi, referansları önem kazanıyor. Burada hiç kimsenin gitar yaptıracağı kişinin geçmiş çalışmalarını görmeden, en azından yaptığı bir iki gitarı eline alıp çalmadan ve kendisine verdiği hissiyatı tartmadan önemli miktarlarda para verip bu işe girişeceğini sanmıyorum. İşine güvendiğin bir luthier varsa , kafanda belirlediğin tüm kriterleri karşılayabileceğine inanıyorsan, ortaya çıkacak ürünün verdiğin paraya değeceğini düşünüyorsan neden olmasın...
 
Örneğin Volkswagen bünyesinde, Bugatti, Bentley hatta Porsche vardır. Yani Volksvagen Polo'yu üreten adam ''aa sipariş geldi'' diye kalkıp gidip yan tarafta 911 turbo üretmez.
😄😄😄

Hepsinin fabrikaları dünyada farklı yerlerde olduğu gerçeği bir yana, çok güldüm: ..... Ulrich usta sipariş var bırak o kaynak makinasını müdür beyin yanına in müşteri Veyron bekliyor... başlatma çay molana şimdi :) .....
 

Bu video seri üretim fabrikalarının nasil çalıştığı hakkında bilgi verebilir.
Hangi videoda gördüm hatırlamıyorum ama orada da Çinli teyzeler cilayı atıyordu. He bu her fabrika için geçerli ya da bu şekilde üretilen gitarlar kalitesiz demek değil.
 
Üretim neredeyse tamamen dışa bağımlı. Dolayısı ile sizin kar etmeyi düşündüğünüz yer üreticinin emeği. Elbette batıdaki bir gitar üreticisinin saatlik ücretinden daha ucuza mal olacaktır Türkiye'de gitar yaptırmak. Yine de siz nasıl 4-5 bin liraya gitar yaptırabiliyorsunuz? Bana fazla ucuz geldi. Keza orta kalitedeki malzemeleri toplasanız tek başına 4-5 bin lira eder.(geçer bile)
 
Herhangi bir yoruma istinaden yazmıyorum kimse üstüne alınmasın ama ... luthier de bir meslek, bir zanaat, yani yav alt tarafı iki tahtaya şekil veriyor, iki de manyetik lehimliyor, ver 3 kuruş yapsın diye bakmak çok saygısızca geliyor bana. Malzeme bedeli hariç, tecrübe ve özel talepleriniz için veriyorsunuz bu parayı. Dövme yapmak gibi, eline iğneyi alan herkes hatta kendiniz bile yaparsınız ama gidip dövmeciyle pazarlık etmem, abi düz çizgi alt tarafı buna indirim yap diye.
 
Instagram'da geçen gün reklam olarak gördüm. Markalaşmış luthierden hatta. Kısa süreliğine 5-6binTL gibi bir kampanyalı fiyat yazıyordu. Tabi segment olarak ayırmış ürünleri. 10bine de ürettiği modeller vardı. Burada fiyatı, gitarı üreten belirliyor.

Bu işin sonu yok. Tercih edilen Luthiere göre ve kullanılan donanıma göre fiyatlar çok değişir. Benim asıl önemsediğim sap işçiliği.

Bence güzel işler yapanlar vardır. Atölyelerine gidip yapılan örnekleri denemek lazım aslında🤟
 
Son düzenleme:
Azak var fena değil, aldım satıyorum şimdi gerçi. Custom gitar değil bunlar, adamların ellerindeki belli kalıplar içinden seçiyorsunuz dolayısıyla uygun fiyata çıkabiliyor. Koca guitars var, premium gitarlar üretiyor. 1500 usd’den başlıyor en baz donanımla. Hatta srv de 1500 usd ye ikinci el bir tane var.
 
Seri üretim ve Luthier farkı
Seri üretimin avantajı Gitarın belli bir standartta olması ne alacağınızı biliyorsunuz,Luthier üretimi Gitar belli bir standartta değil tamamen Ustanın el işi ve gitara gösterdiği özenle alakalı.İnanın kullanılan parça malzemelerden çok Gitarın belli ölçü ayar ve standartta olması çok daha önemli.Çok iyi luthierlerimiz var.Ancak yapımı bitmiş fakat Finishi hatalı,sap gövde birleşiminde boşluklar olan,yada köprüsü doğru monte edilmemiş veya başka hataları olan gitarlar gördüm.Luthiere yaptırdığı gitarı defalarca ona götürüp düzelttiren arkadaşlar gördüm.Bunun yanında Ağacı çok iyi tanıyan,el işçiliği Yüksek Luthierlerimizde var tabi,Erdem Koca öyleydi ve hala gitar yapıyormu bilmiyorum.Birde gitarlara yıllarını vermemiş Amatör birisinin gitar yaptırması biraz anlamsız.Bayağı bilgili olmalısınız ki Luthier ile ortak bir Gitar ortaya çıksın.Genelde Luthier ler kullanıcı tercihleri yerine kendi Sevdikleri tarzda üretmeye eğilimlidirler zaten:)))
Bence insanın en az 2-3 standart gitarı olur ve bundan sonra Luthiere gidip özel bir gitar yaptırabilir.
 
Şayet ben hangisi daha mantıklı diye foruma soracak olsaydım, bir luthiere gitar yaptıracak kadar ne istediğini bilen biri olmadığım sonucunu çıkarırdım.
Bence optimum olan gitarı alın, sonrasında da bir luthiere götürüp olabileceği en iyi seviyeye getirin.
Eşik, sap, fret vb. ne olabilirse artık.
Elektro gitar çaldığınız için de zamanla ton arayışınıza göre manyetik seçimi yaparsanız elinizde çok çok güzel ve ekonomik bir enstrüman olacaktır diye tahmin ediyorum.
Ek olarak satacağınız bir gitarı luthiere yaptırmak pek mantıklı gelmedi bana. Sizin için yapılmış bir gitar sonuçta, tamamen sizin tuşeniz, arayışlarınız, kişisel zevkleriniz için yapılmış. Alıcısı özel olur ki o özel kişilerin de sizin ile uyuşması gerekecek gitarınızı satın almaları için. Ki bu da aynı akort sistemine sahip iki djent gitaristinin yolda karşılaşma olasılığı kadar düşük olsa gerek. Belki her luthiere götüremeyeceğiniz kadar özel.
Saygıdan dolayı zanaatkarı kim ise ona götürmelisin diyerek reddedebilirler :D
Bunlar tamamen benim fikrim tabii ki. Size kalmış.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst