Bias fx 2 de yaşadığım cızırtı sorunu

Herkese selamlar öncelikle. Normalde daha çok lambalı amfiye gitarı gerekli pedallarla girip plug and play düşüncesinde olan bir insandım fakat hem kayıt alabilmek için hem de değişik amfi modellemeleri programlar vs vs denemek için bi ses kartı aldım ( behringer umc 202hd) kart geldikten sonra kendi sitesinden behringer umc 202 nin kendi driver ını indirdim , bias fx 2 yi açtım ses alamadım. Ardından arkadaşım asio4all u da indirmem gerektiğini söyledi , indirdim sonra sağ aşağı köşedeki elmasa benzer tuşa basınca biasten ses gelmeye başladı 1-2 gün sorunsuz çalışıyordu program. 1-2 gün sonra program içinde halihazırda çalıyorken referans kulaklıktan 2 adet (tabiri caizse pıt pıt ) ses geliyordu ve pgrogramın Hz ayarları kendi kendine değişiyor ve programdan ses gelmeyi kesiyordu ( bu sırada dikkat ettim sağ aşağı köşede saatin olduğu yerin yanındaki alanda laptop ses kartını bi görüyor bi görmüyordu ) sonra asio4all dan 1-2 şeyi kapatıp açmayı denedim tamamen amatörce kendi fikirlerimle artık o 2 pıt sesini çıkartıp programın sesi kesme olayı gitti. Aradan yine birkaç gün geçti laptop a oyuncu kulaklığımı bağlamam gerekti ( usb girişli ve mikrofonlu bir kulaklık) o kulaklığı taktıktan sonra akşam biraz çalayım dedim onu söktüm ses kartı ve referans kulaklığını geri taktım bu sefer de hem bias programı içinde çalarken hem de youtube twitch gibi platformlarda bir video açtığımda hatta ve hatta windowsun kendi hata panel sis çıktığında bile ses aşırı derecede cızırtılı parazitli gelmeye başladı şuanda da hala program içinde manyetikler bir ses algılayıp programa ilettiği an aşırı parazitli bir sesle karşı karşıyayım. Bu program ve laptop işlerinden pek anladığım söylenemez bu işlerde yeniyim. Bilgisi olanların görüşlerini bekliyorum
 
Açıkçası sorununuzu bilmiyorum ama bildiğim tek şey zaten ses kartınızın driverlarını düzgün kurduysanız asio4all'a asla ihtiyacınızın olmadığı. Asio4all, ASIO protokolüne kendiliğinden sahip olmayan ses kartlarının ASIO'lu gibi çalışmasını sağlar. Zaten neredeyse artık her ses arayüzü kendi ASIO'suna sahip. Asio4all'u kaldırın bilgisayarınızdan karmaşaya sebep olmaması açısından, bias fx2 içinde de asio4all yerine Behringer'i seçin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Açıkçası dediğiniz hem mantıklı hem de mantıksız geldi şöyle ki , bias sesi asio yu yükleyip o elmas tuşunu bastığım andan sonra sesi algılamaya başlamıştı ondan öncesinde sadece mikrofon görevi görerek direk çıplak sinyali alıp kulaklığa veriyordu bu açıdan bağlantısız olabileceğinden mantıksız geldi, ama şöyle de mantıklı geldi ki bu iki program arasında hz çatışmasını sağaşağı köşede gördüğümü hatırlıyorum. Dediğinizi bir sonraki sefer program ekle kaldırdan asio yu kaldırıp, bias içinden de sadece umc nin driver ini seçerek tekrar deniycem teşekkür ederim
 
Asio4all indirmeden önce bias fx2 içinden Audio Driver Type'ı ASIO seçmemişsiniz muhtemelen ondan gitarı algılamamış. Orası Windows Audio ya da DirectSound'da kalmıştır. Ses kartının bağlantısında ya da driverlarında sorun yoksa alır hocam gitar sinyalini. Rica ederim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Olabilir olabilir bu da mantıklı. Bir de dikkat ettim laptopta 6 usb girişi var fakat sadece sabit tek bir usb den girince program çok daha cızırtısız çalışıyor diğer 5 ine göre
 
Hocam ses kartını başka bir bilgisayarda deneyebilir misiniz? Sorun sizin bilgisayarda mı yoksa ses kartında mı anlamının en sağlıklı yolu bu olacaktır bence. Aklıma gelen sorunlar ise; Yanlış veya eski driver kurulumu, kabloda hasar, EQ ayarlarında bozukluk. Birde ses kartınız şu anki işletim sistemini destekliyor mu ona dikkat edin.
Bias FX 2 benim MAC bilgisayarda da stabil çalışmıyordu. Uzun bir süre sonra ses kartımın artık yeni MAC işletim sistemini desteklemediğini öğrendim. Yeni ses kartı aldım, düzeldi sorunlarım.
 
Bahsedildiği gibi ses kartının driverını kurduysanız asio'ya gerek yok. Asio daha çok özel bir driver olmadığında devreye girmesi gereken bir program. Asio'dan bir şeylere tıkladığınızda ses almaya başlamışsınız ancak muhtemelen asio yüklemeseydiniz ve gerekli ayarları kurcalasaydınız yine ses alacaktınız, biraz tesadüfi olmuş :) Tavsiyem asio'yu silin, gerekirse ses kartının driverını da silin ve tekrar bir deneyin. Asio olmadan da ses alabilmeniz gerekli. Dilerseniz o sorunu çözmeye çalışalım ilk etapta.
 
Öncelikle asio4all değil de sürücü kendi ses kartınızın driveri olmalı. Pit pit sorunu bilgisayarınız işleyemedigi seslerden dolayı oluyor genelde latency ayarlarıyla hallolur. Ama öncelikle ses kartınızın driveri kullanılmalı.
 
Söylenildiği gibi dijital sinyalin işlenmesi ve tekrar analog sinyale dönüştürülmesi sırasında oluşan cızırtıyı Buffer Size ayarını yükselterek çözmeyi deneyebilirsiniz (128 ise 256, 512 vs yapmanız gerekebilir, genelde bilgisayarın işlemci gücüyle ilintilidir) Kopmalar vs sisteme aşırı yük binmesinden olur. Sample Rate örnekleme oranını da 44100hz, 48000hz'ten fazla yapmamanız işe yarayabilir. Buffer Size arttırmak, Sample Rate düşürmek sistemi çok rahatlatır ama RTL (Round Trip Latency) denen gecikmeyi arttırır. Siz sesi gerçek zamanlı duymak istediğiniz için total gecikmenin 12ms'nin altında olması çok daha işinize gelecektir. Buffer Size'ı cızırtı yapmayacak minimum seviyeye getirmek en iyisi. Yanılmıyorsam bu ses kartı gücü ayrı adaptörden almıyor, direkt usb kablosundan çekiyor. Bence de mümkünse kesinlikle başka bir bilgisayarda, doğru driverları kurup, ayarları yapıp deneyin. Yine olmadı başka USB kablosu deneyebilirsiniz. Hiç olmadı artık aldığınız yeri aramanız gerekebilir ama sanmıyorum.
 
Öncelikle selamlar , dün yaptıklarımı paylaşmayım öncelikle kullandığım laptop haricinde evde donanımsal açıdan eski bir masaüstü pc vardı gittim ona bias i kurdum ve sadece behringerin kendi driver ını indirdim ( laptoptan kontrol ederek laptoptakiyle aynı sürümü indirdim kendi sitesinde versiyon 4.38.0 behringer umc 202 hd driver ı ) , kasadaki tüm usb girişlerini denedim ve sadece 1 girişten progrramdan ses alabildim ( diğerlerinde i/o buffer ve driver initilaize hataları aldım ) ve masaüstünde sesi aldığım tek usb girişinde de ses laptoptakinde çok daha cızırtılıydı ( çekmeyen radyo frekansı yakalarız ya onun gibi ) ama sonuç olarak ses aldım yani dediğiniz gibi aiso ya gerek yokmuş. laptopta en son açtığımda her zaman kullandığım çalışan usb girişi son seferde cızırtı yapmadı ama 2 kere o pıt sesi ve ses kesmeyi yaptı ( ilginçtir ki ses kartı takılıyken bazen youtube spotify gibi yerlerde videoları ya oynatmıyor ya da oynatıyorken durduk yere durduruyor ve sonsuz bir video yükleme halkası dönüyor ). hem masaüstünde hem laptopta bu parazitli sesi gidermek için hem sample hem de hz ayarlarını değiştirdiğimde bir değişiklik olmadı.
 
Ses kartı takılıyken diğer video oynatmama sebebi varsayılan sürücü hatası. Maalesef Windows bu konuda biraz özensiz. Eger sag altta Sesi kontrol ettiğimiz ikona sag tıklayıp sorunları gider derseniz o çözülür.
Bias üzerinde audio kısmında seçili driver behringerin driveri olacak ve oradan buffer kısmını ayarlayıp pit pit sorununu çözebilirsiniz.
 
Ses kartı takılıyken diğer video oynatmama sebebi varsayılan sürücü hatası. Maalesef Windows bu konuda biraz özensiz. Eger sag altta Sesi kontrol ettiğimiz ikona sag tıklayıp sorunları gider derseniz o çözülür.
Bias üzerinde audio kısmında seçili driver behringerin driveri olacak ve oradan buffer kısmını ayarlayıp pit pit sorununu çözebilirsiniz.
video oynatma olayını deneyeceğim teşekkür ederim , fakat behringer seçiliyken bufferla da hz ile de oynadım fakat hala yapıyor
 
turkrockaat.jpg

En sağdaki 2 li yani sample rate i 44100 e çektim cızırtı hala vardı , sonra buffer size ı her sample ı tek tek seçerek denedim ama hala cızırtı sorunu aynıydı ( sağ aşağı köşede mute lu olduğuna bakmayın , çalmıyorken programı açtım ss almak için o sırada laptop feedback imsi bir çığlık sesi çıkarttığı için ordan susturdum ). Laptoptan hala asioyu kaldırmış değilim ve şuanda neden bilmiyorum bu şekilde şimdilik az sorun çıkartarak çalışıyor ses düzgün geliyor , pıt pıt sesleri eser miktarda , youtube dan müzik de çoğunlukla oynatıyor ( ilerleyen haftalarda laptoptan asio yu silip ayarlardan da asio yerine umc nin driver ını seçerek tekrar deniycem )
 
Input device kısmından asio4all yerine ses kartınızın driverini seçin.
yukarda da belirttiğim gibi asio seçtiğimin farkındayım , ilerleyen günlerde , haftalarda hem input hem output hem de driver da behringer umc driver ı seçip tekrar deniycem bakalım o zaman sorun çıkartacak mı , bilgilenmek için soruyorum tüm ayarlar olduğu gibi kalsa fakat sizin dediğiniz gibi sadece inputu behringer umc seçersem ne olur acaba
 
Siz denemeden kesin bir şey söylemek afaki olur biraz. Aslında birkaç yıllık orta segment ve üstü bilgisayarlarda asio4all kullanarak onboard ses kartıyla bile kötünün iyisi ses alabilmek mümkün. Duyduğunuz patlayan feedback sesi programın mikrofonunuzu input device olarak algılamasından diye tahmin ediyorum.
 
Geri
Üst