Makale/Tutorial DIY Stüdyo Masası / Workstation

Selamlar,

Yeni ev, basement stüdyosu gibi planlar yakın gelecekte gerçekleşecek gibi görününce, yaklaşık 10 yıllık "yatak odası gitaristi" çalışma ortamını biraz daha profesyonel bir hale getirmek için çalışmalara başladım. İzolasyonundan kablolamasına paylaşacağım tutoriallar zincirini, çok uzun zamandır istediğim masalardan birini yapma girişimi ile başlatmak istedim.

Öncelikle niyetlendiğim ürün şudur.

f379502871a1e5a3092c8ae165b77a58.jpg


Studio Desk markasının Pro Line modeli bu ürün gerek 32" ekran kullanıyor olmam, gerek biraz iri kıyım birisi olduğum için elimi kolumu rahat rahat masaya koyabilme isteğimden dolayı tercihim oldu. Ancak ne bu marka ülkede distribütöre sahip ne de güncel kur ile alınabilir fiyatları var bence. Bu noktada önce internette gezindim. Kısa bir internet aramasıyla ulaşılan 2 marka var. Birisi biraz daha medyatik diğeri biraz daha butik. Her ikisinin fiyatları da göreceli olarak pahalı olmakla birlikte Studio Desk'in yurtdışı satışlarına göre bile ucuzdu. Ben de her ikisiyle görüştüm hatta birinden almaya ciddi ciddi niyetlendim.

Her ikisiyle görüşürken ilk sorduğum, Rack boşluklarının göz olarak kullanılabilirliğiydi. Bu problemle çok karşılaşıyorlar ki her iki marka da oraya ek parça koyarak bunu çözdüklerini söylediler. Ben de stüdyoya koyacağım davulun mikrofonlanabilmesi için muhtemelen 2 adet Focusrite 18i20 ya da aynı miktarda inputu sağlayan başka bir rack interface alacak olsam da toplamda 10 U racki fazla bulduğum için bu durumun ihtiyaca göre sökülüp takılabilir olmasına ayrı sevindim. Geriye tek konu kalmıştı, o da benim bu masayı inşaat işlerinden dolayı 6 - 8 aydan önce teslim almak istemememdi. Bekletebileceklerini de söylediler, ben de kendi kafamda inceden hesaplara girmeye başladım.

Sonra "o kafa karıştıran arkadaş" ile sohbet ederken laf lafı açtı, kendine masa yaptığını elinin altında atölye olduğunu söyledi. Mdf fiyatları, 3D modeller derken kendimi "Zaten aylar var daha, baktık olmuyor gider alırım yine." derken buldum.

Öncelikle rahatlıkla söyleyebilirim, internette 3d model veya plan olarak bulunan ürünler kesinlikle çok hantal, işlevsiz boşluklara sahip ve yerleşti mi odanın enerjisini(?) çok boğan cinsten. Bu tarz masaların detaylı planlarını bile bulmak zor. Ben de niyetlendiğim masanın kullanım kılavuzu, satış ilanındaki ölçüleri ve bulabildiğim birkaç görsel ile, photoshop üzerinden ölçeklendirerek, yer yer açıları yer yer kenar uzunluklarını kullanarak (Pisagora selamlar) eksik yerleri göz kararı buldum.

Sonrasında bu ölçüleri 1:5 ölçeklendirerek bir kağıda aktarıp oradan da oluklu karton ile bir model yaptım.

1.jpeg
2.jpeg
3.jpeg

4.jpeg
5.jpeg


Model çok kusursuz olmamakla birlikte en azından planın doğruluğunu, parçaların uyumluluğunu kanıtladı. Ancak ölçülerde plana dahil etmediğim konu mdf kalınlığı oldu. Bir miktar araştırınca ülkedeki üretimlerin 18 mm mdf, Studio Desk'in ayakları 38 mm düz yüzeyleri 25 mm'den yaptığını okudum. Ben de kafa karışmasın diye her yeri 30 mm'den yapmaya karar verdim ve buna göre planları güncelledim.

Ekran Resmi 2021-05-23 02.50.33.jpg



Şu an için elimde tüm parçaların ölçüsü ince ince girilmiş 1e1 boyutta PNG dosyaları bulunmakta. Sıradaki amacım bunları AutoCad üzerinde modellemekti ancak Solidworks gibi vida noktalarının vb belirlenebildiği bir yazılımla yapmak çok daha kusursuz şekilde parçaların uyumunu görmemi sağlayacak. Ama malesef bu yazılıma çok hakim değilim. Forumda modelleme bilgisine güvenen yardımcı olmak isteyen arkadaşlar bi mesaj atarsa çok makbule geçer. Ayrıca ağaç işinden anlayan kişiler de hem üretimle hem planlamayla alakalı tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim. Elimdeki planları şu an için paylaşmıyorum. En azından kendim deneyip final sonucu budur diye nihai ürünü gösterip, potansiyel hesap hataları olmadığını bildiğim planları paylaşmak daha doğru olur ancak vaktinde ülkenin farklı yerlerinden eş zamanlı aynı gitarın yapıldığı gibi sürecin parçası olmak isteyen arkadaşlarla eşlenik şekilde ilerlemeye, tüm planlar üstünde tartışmaya sonuna kadar açığım.

Şu an için üretime dair kaba düşüncem 30 mm 210 x 280 zımparalı mdf panellerden güvenli olsun diye 3 adet almak - Muhtemelen 2 adet yetecektir - ve olabildiğince koyu bir şekilde vernik, cila artık ne yapılıyorsa onun uygulanması yönünde. Bu panellerin adet fiyatı 500 Tl civarı ancak 700 Tl civarına lake kaplamalıların da olduğuna denk geldim ama en niyetim vakit bulunca Ankara, Siteler'de bir gezinmek. Yine de internet üzerinden güvenilir bir site önerisi gelirse güzel olur. Bunun dışında montaj için L bağlantılardır vidalardır rack profilleridir (Belki hiç takmam) çok sembolik fiyatlar olacağını düşünüyorum. Eğer herşey planlandığı gibi giderse en fazla 2.500 - 3000 gibi bir paraya çıkacaktır.

İlerleyen adımları kısım kısım güncelleyeceğim.
Görüşmek üzere
 
Naçizane önerilerim :

O Z ayakları 2 ya da 3 parçadan yapman daha sağlıklı olacaktır. Yük altında, itip çekerken, taşınırken vs zaman içinde o keskin köşelerden, çatlama, kırılmalar ve ayrılmalar olabilir. Bir de yekpare yaptığında çok fazla MDF plaka fire/hurda olacaktır. Örnek olarak alttaki ve üstteki dar uzun şeritler ayrı birer parça, orta kısım ayrı bir parça olacak şekilde yapabilirsin. Birleştirmeler dübel/yapıştırıcı/vida şeklinde yapılabilir. O sivri köşeye de gerekirse feder/braket/ara parça atılır vs.

Yekpare yapmakta kararlıysan da orayı daha yumuşak ya da daha küt bir şekilde kestirmeni tavsiye ederim.

Çıplak MDF görüntüsü ve hissi yerine, büyük ihtimalle laminasyon yapılmış plakalar daha hoş görünecektir.

Eğer bir CAD yazılımına aktarma şansın olmazsa Inkscape ya da Illustrator gibi vektör tabanlı bir programda çalışmanı öneririm. O programlardan direkt DXF olarak kaydedip, kesime gönderme şansın olur. Photoshop'ta raster/PNG üzerinden yapılacak tracing ufak hatalar nedeniyle parçalar arasında uyumsuzluğa, OKB tetikleyici durumlara sebep verebilir :)

Kolay gelsin.
 
Ben de takipteyim. Şu an 1.90 boyumla eşimin lise çalışma masasında çalışıyorum. Umuyorum ki 6 ay içinde kendi ofisimin ayrı olduğu yeni eve geçebilirim. O esnada ben de biraz daha ferah bir ortam kurmayı düşünüyorum. Sizin tecrübeleriniz yol gösterici olacaktır.

Birkaç malumat vereyim. Öncelikle fiyat ile ilgili kötü yönde şaşırabilirsiniz. Nedeni de son dönemde MDF fiyatlarının epey artması (bunun nedeni de biyokütle tesislerinde yakılan o pellet denilen sıkıştırılmış yakıtın aslen MDF ile aynı şey olması imiş. Biyokütleciler, atık ağaç falan takmayıp yenilenebilir enerji diye aldıkları destekle ihalelere gidip tomrukları topluyorlarmış --çok fazla malumat oldu değil mi?). Yani yukarıda gelen önerideki gibi tasarımı MDF firesini azaltacak şekilde değiştirmek iyi olabilir.

İkinci mesele şu: 30mm MDF epey ağır bir malzeme ortaya çıkan nihai ürün baya eşek ölüsü kıvamında olacaktır. Bu tür bir masa doğası gereği çok fazla yer değiştirmeyecektir diye tahmin ediyorum ama akılda tutmakta fayda var.

Malzeme alternatifi olarak marin kontraplak seçeneğine de bakabilirsiniz, hem dayanıklı hem de ölçü için seçenekleri artırabilir.

Birleştirmede bence kesinlikle mobilya dübeli kullanılmalı. Aksi takdirde zamanla birleşme yerlerinden kesinlikle tavsar.

Heyecanlı proje. Takipteyim, başarılar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
@Lord_of_the_strings , @agackakan Tüm tavsiyeler için çok teşekkürler, hepsini tek tek not aldım kenara. Öneriler ve varsayımlar aslında birbiriyle paralel olmuş. Yaklaşık 50 m2 bir alan içerisine hem kayıt/kontrol hem de akustik davullu amfili bir düzen kurup, işler bir stüdyo/ticarethane'den ziyade kişisel ve grup için üretim alanı yaratma planım var. Şöyle kaba bir fikir versin diye bırakayım.

6aa1cc4f-192d-4510-a1ca-bb0c204f1ce4.jpeg


Bunların tamamını yapınca ilgilenilmesi gereken kablolama ve akustik düzenleme sonrasında, "hadi davulu artık şuraya çekip masayı buraya alayım." gibi oynaşmalara pek girmeyeceğim. Genelde insanların tavsiyesi "ilk kurulduğunla kalmıyor." oluyor ama hem şu an bulunduğum 20 m2 odaya 15 gitar, elektronik davul, 4x12 kabin, 3 kişilik kanepe, 65" ekran, çalışma masası ve 2 kişilik yatakla sığmayı yıllar içinde becerip hem de etrafımda bu işten anlayan insanlarla birlikte tüm alanın yerleşimi düzenlemesi yapılacağı için, tek sefer yapılıp bırakılacaktır. Bu nedenle masanın ağır olması benim için hiç problem değil. Ancak bu kadar uzun uzun niye yazdım, eğer bu işe bakıp niyetlenen ama daha dar alanda, çok daha fazla eşya çekip iten kişisel bu işe yeltenirse, yukarıdaki masa kesinlikle kullanıcı dostu olmaz onlar için, benim amacım, planım, gereksinimlerim az önce yazdığım şekilde olduğu için bu plandan yürüyorum.

Z parçalar konusunda daha efektif çözümler üretilebilir ancak masanın üstünde çift HS7, 32" Tv, 2 ya da 4U bir interface, Mac mini ve yeri geldi mi gitar koymadır, dirsekleri yaslayıp ekrana odaklanmadır gibi yük yaratan durumları düşününce sanki o parçaların bölünmüş olmaması daha dayanım sağlayacak gibi geliyor. En azından bunun tek faydası biraz daha fazla MDF ve kolay hareket ettirme şansı olacaksa, feragat edilebilir gibi görünüyor.

Çizim konusunda kesinlikle katılıyorum, zaten niyetim şu an elimdeki pngleri kullanarak mm cinsinden AutoCad'e atmakdı ama windowsta 2016 sürümüyle ali Ağaoğlu gibi gökdelenler diken ben Mac 2021 AutoCad'de bu subtract komutunu bulana kadar delirdim. Üstüne de vida yerleridir vs ayarlamak için AutoCad'den ziyade Solidworks'ün iş yaptığını duyunca dedim öyle yürüyelim. Zaten bu işin modelleme görmesi kesinlikle şart çünkü aynı masadan bir tane de çalıştığım stüdyoya'da yapalım muhabbeti olunca, bi 3d model üzerinden ekipçe fikir alışverişi yapıp, spesifik ihtiyaçları belirleyip tasarımı daha da optimize etme planı yapıldı.

Vidalama konusunda ise, şu birleştirme videosunu izleyip neyi nereye atmışlarsa aynılarını koymak şeklindeydi.



Marin kontraplak denilen ürüne de baktım, aslında biraz daha pahalı ama gördüğümde bana Ikea mobilyalarının o hafif ama sağlam malzemesini çağrıştırdı. Tüm yükü kaldıracak, daha hafif bir seçeneğe hiç hayır demem. Bunu da ağaç seçimi için gittiğim zaman bir alternatif olarak kenara koydum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
AutoCAD üzerindeki 3D modeli 2D yaparak baskı aldım. Sırada bunu mobilyacılara götürüp fiyat almak var. Fiyata göre arkadaşımla, onun kullandığı atölyede kendimiz yapacağız ya da doğrudan mobilyacıya emanet edeceğiz.
 

Dosyalar

  • IMG-20210528-WA0011.jpg
    IMG-20210528-WA0011.jpg
    102 KB · Gösterim: 273
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Uzun zaman sonra gelen güncelleme.

Toplamda yapmayı planladığımız 3 - 4 masadan ilki bitti ve Retro'da kullanıma geçti. Şu sürecin sonunda rahatlıkla söyleyebilirim ki, 1 - 2 tane üretilebilmesi için çok ciddi gönül, hatır network işleri devreye giriyor. Ben de biraz bu sayede hallettirebildim. Mobilya işinin içinden birisi, benim yaptığım modeli baskıya hazır, kenarları yumuşatılmış vs bir forma soktu. Cnc'de kesildi geldi. Biz kurulumunu yaptık. Rack bağlantıları ayrıca temin edildi, üstler 7U altlar 10U monitör altı 4U olacak şekilde toplamda 38U alan sağlandı.

Benzer ürüne ihtiyaç duyan arkadaşlara bir tavsiye olarak; teknik çizim bilginiz, iş yaptırabilecek bağlantınız ve uğraşacak aylarınız yoksa, bunlara sahip olunan senaryodaki maliyetin üstüne biraz daha koyun ve seri üretim yapan yerlerden birinden alın derim. Ben uğraşırım diyen arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olurum ancak elimdeki planların, üretilebilir bir ürün için çok ilkel durumda olduğunu ve nihai dosyalara benim de sahip olmadığımı baştan belirteyim.

WhatsApp Image 2021-11-19 at 20.19.45 (1).jpeg
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Yaklaşık 1.5 sene sonra bir güncelleme yapayım. Yeni evimdeki stüdyoma Ikea’dan aldığım parçalarla bir masa yapmıştım çünkü yukarıdaki masa ciddi maliyetli durumdaydı. Ancak geçtiğimiz ay araştırdığımda mdf fiyatlarında ciddi bir düşüş olduğunu, 2019 sonundaki fiyata masayı yaptırabildiğimi öğrendim.

Aşağıya Youtube kanalım için hazırladığım, her iki konseptte çalışma alanı ihtiyacı olanlar için faydalı olabilecek videoyu ve birkaç görseli bırakıyorum.

Beğeni ve aboneliğinize duacıyız.



F559B151-33EE-4B69-BD96-F20D4FF0F0F5.jpeg
C8BD0E5C-7BF5-454F-B388-8C81B0E79221.jpeg
41F9BEDD-BEAA-41CB-AB9F-B88FC30207F6.jpeg
5C7CE2CE-DE48-4A39-9260-4DBE04B66E2F.jpeg
 
Emeğine sağlık dostum müzik ile uğraşan bir çok kişinin işine yarayacağından çok eminim çünkü bu tarz bir türkçe kaynak yok maalesef. Bir çok platform'da araştırdım göremedim sadece bir kaç eski stüdyo masasının ölçüleri var o masalar ise çok eski bir dizayn.
 
Bu kısmı Ö.M'dan ziyade buraya yazmak istedim, bakan herkese faydası dokunur umarım.

Doğrudan bir masa ölçüsü bulmak malesef çok kolay değil ancak üretilmiş, markalı bir ürünün 1e1 kopyasını yapmak da çok doğru olmazdı. Ama bu tasarımlarda farklı markaları uzun uzun inceledikten sonra gidilebilecek 2 yol var.

Kolay yol, standart bir masa tasarlamak ve bunun üstüne riser koydurmak. Burada riserin yüksekliğini ve genişliğini rack ünite genişlikleri ve kullanılacak mdf kalınlığına göre (önerim 18 mm) ölçüp biçmek. Bu yöntem ile yapılacak bir tasarım hep dörtgen parçalardan oluşacağı için, Koçtaş/ Bauhaus gibi yerlerde kestirip bant attırma imkanı bile mevcut.

Benim de giriştiğim zor yolun tasarımında ise temel mesele yanlardaki Z ayakların tasarımı. Burada ünite ihtiyacına göre, rack bölümünün genişliği ve eğimi, tabla derinliği gibi kavramları ince düşünerek seçmek lazım. Bu Z ayağı bir kere çıkarttınız mı, 4 tane yaptırıyorsunuz. Paylaştığım videonun timelapse kısmında da görebileceğiniz gibi, bu Z ayakların arasına 1 rack eni genişliğinde parçalar ile sağ ve sol üniteyi çıkartıyorsunuz. Sonrasında masanın düz olmasını istiyorsanız düz, açılı olmasını istiyorsanız olması gereken açı ile tablaları bağlıyorsunuz. Ben de birçok masa ölçüsü bulmama rağmen, Z parçaları neredeyse tamamen göz kararı yapıp sonrasında AutoCad üzerinde ince ince optimize ettim.
 
Geri
Üst