Ses dosyasındaki alt yapıları parçadan nasıl ayıklarız???

Arkadaşlar geçenlerde arkadaşım bir şey dinletti ve beni çok şaşırttı.Bir şarkıdan klavyeleri synthleri ve elektronik davulları ayırmış ve mp3e çevirmiş.Gitar,bass,bateri yoktu.

Bu teknoloji daha öncede kulağıma gelmişti.Bilen var mıdır?nedir ne değildir?nasıl yapılır bu işler?

****Not : Dinlediğim MIDI değildi orjinal sesti.
 
Ben öyle bi program falan olmadığını duymuştum ama yeni bi teknoloji harikası var mı onu da tam bilmiyorum ama benim bildiğim sadece belli miktarda kısılabiliyo olduğu.
 
Forumda benzer tartışmalar geçti arkadaşlar biraz Arama yaparsanız böyle birşeyin neden olamayacağını açıkladı bir çok kişi. Şarkının orjinalinden ve ayrılmış halinden bir kısım koyabilirseniz tartışmak manalı olur.

İyi günler.
 
Nekadar alakalı bilmiyorum ama bir program kullanmıştım mp3 ü prograla çalıştırıyorsun cep telefonu için poli melodi yapıyor.Fakat için ilginç yanı poli melodi yaparken kanallara ayırıyor mesela gitar ayrı bas ayrı vokal ayrı oluyor ve istemediğin kanalı iptal edebiliyordun.Ama midi oluyordu.

Mp3 yada wav gibi formatlarda seslerin hepsi üst üste "teknik olarak ifade edemedim" kayıtlı olduğu için bariz frekans farkı olmadıktan sonra ayırmak mümkün olmasa gerek.

Yukarıda anlattığım şey bana yeni bir kayıt formatı gerektiği fikrini verdi.Belki de vardır ama ben bilmiyorum.Studyolarda sesleri tek tek kaydetip bütün haline getiriyorlar diye biliyorum.

Nereden nereye bağladım.

Mesela 8 kanal destekli stereo mp3 olsa.Yani gitar ayrı bas ayrı vokal ayrı davul ayrı kanallarda fakat bunlar stereo kayıt edilmiş.Kalitesi yüksek boyutu da fazla olur.
 
Mp3 ün amacı düşük boyutta yüksek kalite ses vermek.Yani boyutu düşürürken kaliteden minimum kayıt vermek.Bu durumda dediğim çok kanallı ses amatör kullancıların da hizmetine sunulabilir.Dinleme amaçlı.Mp3 tarzı bir enkoder ile audio cd boyuna getirilir."mesela"

Böylece frekans ve netlik kaybı olmayan ses sahip olunur.
 
Söylediğiniz teorik olarak oldukça yanlış. Mp3 ün yüksek kalite ses vermek gibi bir amacı yok. Mp3 denilnen sıkıştırma algoritması yazanlarca "gereksiz" görülen frekansların ses dosyasından atılması ile boyutun düşürülmesi temelini taşıyor. kbps cinsinden olan o değer yükseldikçe atılan miktar düşer haliyle boyut büyür. Fakat bir kere kaybettiğiniz birşeyi bir daha geri bulamazsınız. Çünkü neyi bulmanız gerektiğini bilmiyorsunuz. Analog dünyada oluşan ses herhangi bir fonksiyonla henüz tanımlanabilecek kadar basit değil. Haliyle yaklaşımlar da gerçeğin çok küçük bir kısmını yansıtabilir.

Neyse işin teorisi ile ilgili daha detaylıda konuşabilirim de yeteri kadar karışık oldu şu paragraf bile. İşin özü bu fikir uygulanabilir değil.

Gerçi surround mix'e geçilmeye hazırlanılan şu dönemlerde. Birden fazla kanal içeren mix'ler ve yeni bir mp3 formatı da göreceğiz. Ama bu sizin dediğiniz gibi değil daha farklı gerçekleşecek. Enstrümanları ayrı kanallara değil sağ sol ön arka şeklinde mix'lerle karşılaşacağız.

Birde amatör kullanıcı ile neyi kastettiğinizi anlayamadım. Biraz daha açarsanız kim amatör kullanıcı?
 
Profesyonel bir faliyet karşılığı para kazanan olarak tanımlanır amator de onu zevk için yapan diye düşünebiliriz kabaca.

Amatör stüdyo ve ses işleme ile uğraşmayan anlamında söyledim ama nasıl anladınız bilmiyorum.
 
Müzikle vokali ayırma, müziğin içindeki enstrümanları ayırma vb. işlemleri yapabilecek bi program yok.
Çok tartışıldı, konuşuldu, uğraşıldı ama yok.
Ancak belki Eq darbesi ile istenmeyen sesleri kısabiliriz ancak tamamen o sesleri kesme gibi bi şansımız malesef yok. Ki olsaydı da bence çok hayırlı olmazdı. Altyapıyı çalıp üstüne vokal eklemeler, davulları çalıp gitar eklemeler çok olurdu gibi geliyor bana.
Yine de böyle birşey olursa eğer gerçek anlamda dinleyip, incelemek isteyenlerin çok işine yarar.
 
yani tanımadan yorum yapmak istemem ama , bazı gruplar remix yapılsın die şarkıalrının tracklerini yayımlıyolar(örn: nine inchnails ) .. seni keklemiş olabilir :).hani sana hava olsun die onlardan bulup getirmiş olabilir,yaptım işte gibisinden...yani öyle bi program olsaydı eminim duyardık.bnde görmeden inanmamak lazım
 
Acapella diye bir yöntemle yapıldığını duymuştum. hatta ben de britney spearsın acapellasını bulup indirmiştim, sadece vokaller, vokal sırasında da çok çok az birkaç synth geliyordu ki çok onemsizdiler.
Mantığına gelince, vokal eliminasyonu bir kanalın fazını döndürerek yapılabiliyordu, ama diğer seslerin kayıttan çıkarılması tamamen ters bi durum.
Acapellayı araştırmadım, araştırırsan bulabilirsin birkaç şey.
 
Stereo sinyal de kanallar arasın da fa farkı bulunur fakat bazı enstrümanlar iki kanal dada aynı dır özellikle kick ve bas genelde mono kaydedilir.Kanallardan birinin faz ını 180 derece ters çevirip birleştirir seniz mono kaydedilmiş sesler tamamen yok olur.Bilgisayarda herhangi bir ses editöründe bu işi yapabilirsiniz Audacity de oldukça kolaydır ,tabi şansınıza hangi ses mono ise onu yok edebilirsiniz.
 
herkes yazmış ve çok net böyle birşey mümkün değil özel olarak kaydedilmiş mp3 harici formatlar dışında sesi davulu gitarı ayıramazsın...bazı gruplar belli amaçlarla yayınlar bu şekilde sadece davul gitar bass kaydını misal en son lamb of god ın ashes of the wake albümününkini görmüştüm.Bir de guitar hero hadisesi var ki bunu denemek için can atıyorum...şöyle düşün sen guitar hero da çalmazsan davul ya da gitar çalmıyor,yani davulsuz ve gitarsız olarak içerisinde bir ses dosyası mevcut.bunları convert ederek ulaşabilirsin ama arkadaşın eğer "abi mp3 ü indirdim programa attım çat davulları ayrı geldi vokalleri ayrı geldi" diyorsa yüksekten uçuyordur.
 
Geri
Üst