Akustik gitar ve bottleneck slide hakkında.

Herkese Selam Arkadaşlar,

Kendimi bildim bileli delta blues ve bottleneck slide hastasıyım. Yakın zamanlarda Cort810AD akustik gitar metal,cam slide ve parmak penası satın aldım. İnternetten gezindiğim, gördüğüm kadarıyla beğendiğim şarkıları çalmaya çalışıyorum fakat böyle bir yere varamayacağım. Çünkü sadece çalışıyorum.

Bu yol da nelere dikkat etmeliyim? öncellikle gitarı mı öğrenmeliyim? (Ne kadar tercihim olmasa da) çünkü beni gitara bağlayan yegane dürtü delta blues ve bottleneck slide'ın dayanılmaz çekiciliği.

Kendime bir yol haritası yapmak istiyorum. bu yolda nelere dikkat etmem, neleri öğrenmem gerektiğini bilmeliyim. Çünkü konuya damdan düşer gibi atladım ve içerisinde gün geçtikçe kayboluyorum. Bu da hedefimden uzaklaşmama sebep oluyor.

Gitarımı genelde (Open G ve Open D akorunda tutuyorum)

Değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız, müteşekkir olurum.
 
Ben de bir aralar slide ve parmak penasıyla çalmak istemiştim sizin gibi fakat bu tutkumu devam ettirmedim. Geçenlerde ise tekrar öğrenmek için slide aldım ve şunu söyleyebilirim ki 6 senedir gitar çalmama rağmen sıfırdan gitara başlamış gibi hissettim.

"Öncelikle gitarı mı öğrenmeliyim" derken kastettiğiniz şey herkesin başladığı gibi temel elektro tekniklerini öğrenmekse BENCE bunları öğrenmenize gerek yok. Çünkü slide gitar ve parmak penası gerçekten ayrı bir dünya, bu yüzden direkt slide ve parmak penası kullanarak tekniklerinizi geliştirmeye çalışın derim.

Kendi araştırdığım kadarıyla, slide gitarda özellikle entonasyon dikkat etmeniz gereken en önemli konu. Bunu söylemesi her ne kadar basit olsa da uygulaması çok zor.
Parmak penasındaysa durum sanırım bolca çalışmaktan geçiyor. Tommy Emmanuel bile bir röportajında parmak penasına alışmasının çok uzun sürdüğünden bahsediyordu. Onun bu söylediklerinden yola çıkarak parmak penasına alışmanın birazcık daha zamana bağlı gelişecek bir teknik olduğunu düşünmeye başladım (kendi tecrübem bu konuda sınırlı, bu yüzden yanlış yorumlamış olabilirim bu durumu).

Sanırım beğendiğiniz şarkıları çalmakta zorlandığınız için bu durum sizi biraz yoruyor. Bu konuda herkesin kendine göre bir felsefesi var, bence başta öğrenirken tamamen teknik öğrenmek insanı çok yoruyor ve enstrümandan uzaklaştırıyor. Teknik çalışmamaksa ileride kendinizi daha da geliştirmek istediğinizde "yanlış" (bence verimi düşük daha doğru bir kelime) alışkanlıklar kazanmanıza sebep olabiliyor. Eğer teknik çalışmaktan çok rahatsız olmuyorsanız slide için özellikle entonasyonunuz üzerine çalışmanızı öneririm çünkü entonasyonunuz oturmadığı takdirde ne kadar hızlı ve etkileyici çalarsanız çalın çok amatör duyulabilirsiniz. Teknik çalışmak sizin için yorucu bir aktiviteyse de daha basit şarkılar çalmaya çalışın derim. Ve bir şarkıyı öğrendiğinizde onu kayıttakine yakın bir şekilde kusursuza yakın öğrenmeye çalışın. Bu sayede tekniğiniz siz özellikle çalışmasanız bile gelişecektir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Bu konuyu farklı kişilere sorduğumda pozisyonları ve gamları öğrenmem gerektiğini söyledi. Bottleneck slide ve parmak penası ile üzerinde çalıştığım parçaları çalabildiğim zaman, sanki her şeyi unutacakmışım gibi hissediyorum. Çünkü dediğim gibi konu sadece parça öğrenmek değil stile ve bu parçaların nasıl oluştuğunu öğrenmek. Bunun için normal gitar tekniklerinden farklı bir yol izlemem mi gerek bilmiyorum. Bu stil hariç gitarı bana bağlayan gerçekten bir şey yok. Ne solo ne ritim ne de farklı bir şey. O yüzden bu kısıma zorunlu olmadıkça yani demem şu ki eğer bu stili öğrenmemin yolu herkes gibi "gitarı öğrenmek"ten geçiyorsa mecbur o alana yoğunlaşacağım. Fakat durum farklı ise bundan memnuniyet duyarım, çalamasam bile hedefimin ve sevdiğim stilin üzerinden gitmek beni memnun eder.

Ama eğer şöyle bir durum varsa; "eğer bottleneck slide ve delta blues üzerinden gitmek istiyorsan gitarı herkes gibi sıfırdan başlayarak öğrenmen gerek" evet bu yoldan gidebilirim. Benim için önemli olan doğru tekniklerle, yanlış bir eğitim süzgecinden geçmeden gitarı sevdiğim türde kullanabilme gayesi.

Bu konuda yol haritası benim için kilit nokta.

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
 
Parçaların nasıl oluştuğunu öğrenmek istiyorsanız müzik teorisini öğrenmeniz kesinlikle yararınıza olacaktır. Blues gitar armonisi temel anlamda çok karışık değil zaten. 12 bar blues ve blues gamını öğrenmek birçok anlamda size fayda sağlayacaktır.

Teknik olarak ise şunu söylemek istiyorum; slide çalacağınız parmağın tekniğini geliştirmenin elektro gitar teknikleriyle bence alakası sıfıra yakın. Fakat slide çalarken sadece slide takılı olan parmağınızı kullanmayacağınızı düşünürsek temel anlamdaki teknikleri öğrenmeniz de gerekiyor. Sizin yerinizde olsam en azından temel anlamda hammer on, pull off ve bend tekniklerini öğrenmeye çalışırdım. Bunun üzerine de slide tekniğimi geliştirmek için zaman harcardım. Akor çalarken kullanılan ritimleri öğrenmekle, klasik akor geçişleriyle, tappingle, sweeple vs vs uğraşmazdım. Zaten klasik akorları standard tuningde ezberlemek open tuning çaldığınız için zaman kaybı olur sizin için.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Hali hazırda parmağımda kullandığım slide'da pull of, vibrato yapabiliyorum. Aslında en çok kullanılan bottleneck slide'da pull of ve vibrato oluyor. Dinlediğim parçalarda bend veya hammer on hiç göremedim neredeyse.

Bu işin temeli 12 bar blues ve blues gamını öğrenmekten geçiyor ise bu hoş. çünkü dediğiniz gibi akor ritimleriyle, klasik akor geçişleriyle, tappingle, sweeple uğraşmayacağım.

O halde ilk ilk olarak 12 bar blues'i çalışmaya başlamam, blues gamını incelemem gerek sanırım.
 
Merhaba,
Slide yüzüğü taktığınız parmağın dışında kalanları da aktif kullanmanız gerekecektir diye düşünüyorum. Bunun için de en mantıklısı slide yüzüğünü küçük parmağa takarak öğrenmeye çalışmak. Parmak penasına alışmak belki zor ama alıştıktan sonra parmak gibi hissettiriyormuş. Söylenildiği gibi kulağı, akort cihazı gibi, keman çalıyor gibi eğitmek gerek entonasyon için. Ayrıca yüzükle temiz çalmak daha da zorlaşıyor. Diğer parmaklar büyük rol oynamalı bu konuda. Sağ el de çok sesli tınlatmaya alışmalı. Keza yine susturmada payı büyük. Ben de açık akortlara, slide yüzüklerine ve akustik blues'a bayılıyorum ama çalma işini teknik zorluğundan dolayı erteledim. Aslında verilen emeğe karşın alınan zevke kesinlikle değer bence ama müziği böyle çok yaratıcı boyutlara ulaştırmadıkça kullanım alanı kısıtlı maalesef.
 
Geri
Üst