@Rock Tribe Abi uzun zamandır ilişmek istemiyorum sana ama şu forumda senin kadar çok yazıp, senin kadar çok yanlış yönlendiren birisi yok. Amplitube 5'in içinde bir Orange modellemeleri var başka hiçbir VST o kadar "Orange" duyulmuyor. Farklı karakterlerde çok daha hızlı sonuç veren Neural gibi alternatifler elbette var ancak doğru kullanıldığında Amplitube 5'de zımba gibi bir vst.
Hazır ayarlar üzerinden iş yapılması ile sonuca ulaşılacağını varsayan çeşitli şeyler yazılmış. Külliyen saçmalık. İnternette "Gaini 3 midi 5" yap diyen adamın elindeki gitar ne, senin elindeki gitar ne? İş duyum kaynağına gelene kadar 5000 tane parametre var, oralara hiç girmiyorum bile. Şuraya bir video bırakıyorum. Marshall amfilerinin official modellemelerini sunan Amp Room adlı bir yazılım.
Ola da, gitarı bağladığınız an kusursuz bir sonuç almayacağınızı ancak uğraştığınız vakit çok daha "doğru" duyulan bir sound elde edeceğinizi söylüyor. Şu an Neural dahil üretilen çoğu yazılım, evde çalan amatör kullanıcılara yönelik, çok daha hızlı sonuç veren, belirli kusurları daha hissettirmeden örtebilen yapılara sahip. İlk duyum anında da o kompresli, tokat soundlu yazılımlar hepimizin kulağına çok daha güzel geliyor ancak kişisel deneyimim, mix içinde, uzun vadeli kullanımda bunların da ayrı bir plastik yönü olduğu ve dinlenen ürünü yavanlaştırdığı yönünde.
Bir nevi mini tadım kör testlerde pepsinin kazanıp, uzun vadeli tüketimde cokeun önde olması gibi. Bu nedenle plugin önerileri yapılmakla birlikte, ilerleyişi amaçlayan, daha fazlasını öğrenmek isteyen hiçbir insana "plug and play" durumu övülmemeli veya başlangıç noktası gibi gösterilmemeli. Sadece destekleyebileceğim kısım; modelleme içindeki pedalları mikrofonları tek tek kurcalayarak neyin ne iş yaptığının öğrenilmesi olur. Bilmeyen kısma büyük fayda.
Tonu ayağa kaldıran keşifler kısmına ise aklım çıktı okurken. Dip gürültüsü konusunda bile tek etken gitar - bilgisayar bağlantısı gibi anlatılmış. Bunun manyetik yüksekliğinden, gitarın etrafındaki elektroniklere, gitarın baktığı hoparlörlere uzanan birçok farklı sebebi var. O kadar çok şahit oldum ki, sırf şuradaki şu cümleyi okuyup, evinde hala dip gürültüsü yaşayan insanların, ellerindeki gayet güzel ekipmanları satıp daha da pahalısını yok yere almaya çalıştıklarına.
Çözüm olarak anlatılan yol ise biryerlerden çeşitli şeyler okunmuş ama uygulanışı ve amacı tam kavranamamaış gibi. Şimdi eğer derdimiz stereo hissiyatı daha hissedilir, daha geniş bir gitar soundu elde etmek ise zaten gitarları asgari 2 kanal olacak şekilde kaydediyoruz. Bunlara da göreceli olarak uzak ancak yine de benzer karakterdeki amfileri koyduğumuzda, basit şekilde "phase cancellation" olarak ifade edebileceğimiz durumun önüne, farklı çalımların aynı amfiden geçtiği durumlara kıyasla daha çok geçebiliyoruz. Ancak bunu gerçekten etkili yapmak çok da kolay değil. En deli örneği
Thordendal'ın stüdyosundaki 36 farklı amfinin birkaç kabinden eş zamanlı olarak geçerek kaydedildiği ve şarkı içinde riff riff bu amfilerin seçildiği, farklı şekilde blend edildiği durumdur. Gel gelelim bunun tamamı 2 farklı çalımın panlanması üzerine kurulu. Ancak bu adam bile şarkının bi noktasında Mesa kafa Mesa kabin, sonrasında 5150 kafa EVH kabin gibi noktalara gitmiyor. Aynı kabin içinden, benzer hissiyatta tonlanmış kafaları kullanarak sinyali geçiriyor ki ton değişimi dinleyiciyi bi anda atmosferin dışına atmasın veya tonlar blend edildiğinde sağdan ve soldan apayrı şeyler gelmesin. Öyle, sağa farklı preset sola farklı preset kadar basit bir durum değil. Onboard ses kartı ile bağlanan adama önerilecek iş hiç değil.
Bir diğer durum ise rahmetli Dimebag'in tek gitarist olmasından kaynaklı, sahnede yaptığı, tonu split edip, 2 tarafa yaslayıp birine çok hafif gecikme vererek yine phase cancellationın önüne geçip, 2 gitar çalımı hissiyatı alma çabası. Bunun da yine iyi planlanmazsa çok rahat saçmalama ihtimali bulunuyor.
Üstüne bir de "scream pedal" muhabbetini gördüm, geçenlerdeki "scream metal" muhabbetiyle bir alakası var mı diye düşündüm. "Yeşil" pedalların genel adı Tubescreamer'dır. Bunlar da overdrive cinsi pedallardır. Kullanıldığı nokta ise amfilerin önüdür. Yukarıda anlatılanda distorted formdaki sinyale eklenmesi mi önerilmiş gibi ancak tam anlayamadım.
Şimdi tüm bu öneriye bakıyorum, yukarıda anlatılanların amaçlarına hizmet etmeyecek, arada kalmış, farklı yerlerden birşeyler okunmuş, üstüne ampirik yaklaşımlarla kendince bir sonuç alınmış ve birşeyler - affınıza sığınarak - saçmalanmış. Çalım anında 2 farklı amfi kullanmak yerine 2 farklı kabini blend etmeyi sonuna kadar savunurum mesela, var mı bu konuda bir fikrin, tecrüben? Güzel gitar tonu mu isteniyor. Focusrite solo, Neural DSP, orta halli, çok makyajlı olmayan bir kulaklık. Bitti. Bileşenleri öğrenmek, daha şahsına münhasır, daha dinamik, daha kişisel tonlar, bu tonları yaratmak için kullanılacak komponentleri tek tek öğrenmek; onun için YouTube'da ve DAW önünde birkaç yüz saat harcamak gerekiyor.
Anlıyorum, kendince yardımcı olmak istiyorsun, birşeyler kurcalıyorsun. Sırf seninle tekrar sayfalarca tartışmaya girmemek için ben düzeltmeye imtina ediyorum. Ama biraz daha vakit geçir, biraz daha kurcala, çok "Ekşi'de okuduğu 3 entry ile kendini o işin bileni zanneden insan" seviyesindesin. "Bildiğim kadarıyla..., bileni varsa daha detaylı açıklar tabi ama..." şeklinde söze girmen, insanları yanlış yönlendirmene engel olmuyor. Ya bil de, yazdıklarının altını doldurarak konuşabil - yukarıda bahsettiğim metodları örnekleyebildiğim gibi - ya da bilmeyen insanın kafasını daha da karıştırma.
Bak Barrior ne kadar temiz anlatmış, düzgün bağla, düzgün duy, presetleri başlangıç noktası kabul et ve kendin keşfet diye. Bitti, sen gidiyorsun onboard karta bağlanan adama saçma sapan sinyal zincirleri, 2008'den kalma pedal VST'leri. Poulin ve LeCab önereydin, üstüne de full mid scoop. Altına Addictive Drum 2. Mis