Evcil Hayvanlarımız Köşesi

Daha önce böyle bir başlık açılmamış (arattım bulamadım). "Hobini ve evcil dostunu göster" gibi bir şey var ama göstermekten daha çok bilgi tecrübe paylaşımı gibi bir minik hayvanlarla ilgili forum köşesi gibi olabilir. Ayrıca böyle forumlar var ama birçoğunu artık takip edemiyorum.

Ben 2 tane de köpek bakıyorum. Köpekler rahmetli esas köpeğimi gezdirirken peşimize takılan 2 tane sokak köpeği, 10 sene önceydi bu :)

2 sene önce köpeklerden birinde ehrlichia ve leishmania diye iki hastalık ortaya çıktı. Ehrlichia olan tedavi edildi ama leishmania hayat boyu süren tedavisi de pek olmayan (en azından pahalı ilaçları Türkiyede yok falan dediler, garantisi de yok zaten ama) sinsi bir hastalık. 16 senedir köpek bakıyorum ilk kez 2 sene önce duydum. Akdeniz ve egede yaygın bir hastalıkmış. Yaz dönemi tatarcık sinekleri ile hasta hayvandan sağlıklı olana doğru yayılıyor.

Bizde çıkan ilk belirti hemen kuyruğun dibinde döküntülü, kabuklu yaralar şeklinde. Hastalık ilerleyince kulaklara, göz çevresinde yaralara sebep oluyor. Tırnaklara inince de tırnaklar uzuyor. Hayvan ayağa kalkarken tabanlarından dolayı acı çekiyor. Türlü çeşitli işkenceleri olan süründüren bir hastalık. Şu an verdiğim ilaç sayesinde bu etkileri, yaraları bastırıyoruz ama tabii ne kadar bu halde kalır orası muamma. Bir taraftan yaşlı oldular, eninde sonunda ölecekler ama sürünmeseler bari diye söylenirken bulunuyorum kendimi.

İç dökmek için de anlattım. Diğer taraftan bu hastalık ilerlemeden kontrol altında tutmak mümkün dedi veteriner. En azından ömrünü uzatabiliyoruz. 2 senedir diğer yan etkiler görülmedi henüz. Eğer akdeniz ve ege bölgesinde bahçede köpek bakıyorsanız imkanınız varsa güneş batımından doğumuna kadar eve alın derim. En net koruma yöntemi bu. Tasmalar var deniyor ama etkinliği tartışılır. Hastalığın belirtilerini de köpeğinizi severken dikkat edin. Kuyruk dibinde döküntülü kabuklu yara görürseniz hafife almayın. Kısa sürede basit bir kan testi var. Onunla hemen sonuç çıkıyor.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst