Hareketli Köprülü Gitarla Gitara Başlanır Mı?

Elinizde ne varsa ya da ne alabiliyorsanız onla başlarsınız. Hareketli köprünün de harektlisi var hareketlisi var. Eski tip strat köprüsüyle floyd rose farklı mesela, vs, vs. Bunlar hep detay. 0'dan alıyorsanız, temiz, sorunsuz bir gitar alın. Hareketli köprü gitar çalmayı öğrenmeyi engelleyecek bir şey değil, merak etmeyin.
 
Hareketli köprüyle başlanır,zırt pırt tremolo ile oynayıp akort ve ayarlar zorlanmayacaksa sıkıntı olmaz.Oynarsanız tek sıkıntı Akort ve ayar yapmayı en başta bilmemeniz.
Bence alıp öğrenin birşey olmaz.
 
Zorluk çıkarır. Ama o zorluk eninde sonunda çıkacak. Yani sabit ile başlayıp atıyorum 1 sene sonra zehir gibi öğrenip hareketli alacam artık dersen o gün yine zorluk çıkarır. Ama gitarın keyfi çalmak kadar o zorlukları çözmeyi öğrenmek, bakım ve ufak tamirleri belki kendin yapabilmek.
Yine de tavsiyem başlarda daha çok çalmaya odaklanmak için sabit köprü daha pratik olacaktır.
 
Kaliteli hareketli köprü bile uğraşmaktan insanın çalası gelmiyor bazen

Yeni başlayan biri büyük ihtimalle ekonomik bir gitar alacaktır, ekonomik hareketli köprü vasat ve altı olacak, sadece entonasyon tel değişme akord meselelerini geçtim problemleri bile çok olacağı için yeni başlayan kişi bütün enerjisini oraya aktaracak bence

Ne çalmaya enejisi olacak ne hevesi belki de ne de vakti

En iyisi sabit köprüdür bence, bunların hepsi kişisel tecrübedir. Yıl 2008 gitara başlanır cort x-6 ile siz düşünün artık.
 
Herkes kişisel tecrübesini aktarmış. Başlangıç için gerçekten yorucu olsa da bazı avantajları dezavantajlarını örtebiliyor. Örnek vermek gerekirse ;
1-Ayaktayken sabit köprüden daha ağır olduğu için gitarın sapının yukarıda kalmasını sağlayarak daha dengeli çalıma izin veriyor.
2-Ergonomi olarak hala ilkel floyd rose köprülerin sabit Tom köprülerden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Eğer elinizden pek sabit köprülü gitar geçmemişse elinizi nereye koyacağınıza şaşırıyorsunuz.
3-Eğer akort kaçırma problemleri yaşarsanız bloklatarak sorunun üstesinden gelebiliyorsunuz. Ayrıca ergonomi, denge gibi avantajlarda yanınızda kalıyor.
 
Bende son zamanlarda floyd rose köprülü bir gitar almak istiyorum. Ama forumda ki floyd rose köprü üzerine yazılanları okudukça bu fikirden iyice uzaklaşmaya başladım.
Sürekli akord kaçırması, akord etmedeki zahmeti entonasyon sorunu sustaine kaybı v.s. bunları okudukça " ooo kim uğraşır bununla " diyorum.
Ne yapacağımı bir türlü kestiremedim. Ya alıp deneyeceğim (umarım bu işten soğumama sebep olmaz) yada uzaktan seyredeceğim.
Cidden bu kadar zahmetli mi ? bu floyd rose köprü olayı çok merak ediyorum
 
Kafaya göre akord düzeni değişmeyi unut
Düşük profillerde yine tel değişimi nazaran daha kolayken sabit köprü ya da yremoloya göre 2 kat uzun tel değişim süresi, entonasyon ayarlamak direkt hem zor hemde çok uzun süre
Daha köprünün akort kaçırmasından bıçakların erimesinden yedek parça sorunundan bahsetmedim bile
 
Kaliteli üst modelle sorun yaşamazsınız bu kadar da abartmayın… 200 dolarlık gitara takılan saç pensesinden hallice teneke ile Steve Vai performansı beklemeyin. O yüzden başlangıç veya giriş seviyesi için sabit köprü baş ağrıtmaz diyoruz…
İlk aldığımda kendim de çömezdim, tel değişimi 2 saat, akort vs 2 saat filan sürerdi. Sonra öğrendim alıştım, 20 dakikada yapar oldum ama tarz olarak sabitçiyim o yüzden de birkaç denemeden sonra 10 yıldır filan bir daha FR benzeri almadım.
 
Benim görüşüm, çalmak/öğrenmek istediğiniz tarza hangisi uygunsa onunla başlamanın doğru olacağı yönünde. Hareketli köprüyü hiç kullanmayacağınızı düşünüyorsanız zorluğuna katlanmanın anlamı yok, ama hareketli köprü ihtiyaçsa zorluklarından dolayı bunu ertelemenin de anlamı yok; eninde sonunda bununla yüzleşilecek. Hareketli köprünün zorluklarından dolayı gitardan soğuma durumu ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim ki bir enstrüman öğrenmeyi kafasına koymuş birinin bu tip zorluklardan dolayı soğuma lüksü yok maalesef. Hakkıyla enstrüman çalmak başlı başına zor ve meşakkatli bir iş zaten. Sağlam irade, sabır ve azim gerektirir.
 
ama hareketli köprü ihtiyaçsa zorluklarından dolayı bunu ertelemenin de anlamı yok
Buna katılmıyorum. Muhtemelen ucuz bir gitar alınacak ve ucuz gitarla hareketli köprü tekniklerini öğrenemezsin. Kola dokununca akort kaçacak, hatta bend yapınca bile akort kaçacak, saddler yerinde durmayacak, kısa süre sonra köprü baştan aşağı yalama olacak derken gitar çalmaktan çok gitar tamiri ve ayarı ile uğraşılacak. Bence önce sabit köprü ile temel gitar tekniklerini oturtmak daha iyi. Tabii kaliteli bir köprüye sahip gitar alınacaksa olabilir hareketli köprü.
 
Buna katılmıyorum. Muhtemelen ucuz bir gitar alınacak ve ucuz gitarla hareketli köprü tekniklerini öğrenemezsin. Kola dokununca akort kaçacak, hatta bend yapınca bile akort kaçacak, saddler yerinde durmayacak, kısa süre sonra köprü baştan aşağı yalama olacak derken gitar çalmaktan çok gitar tamiri ve ayarı ile uğraşılacak. Bence önce sabit köprü ile temel gitar tekniklerini oturtmak daha iyi. Tabii kaliteli bir köprüye sahip gitar alınacaksa olabilir hareketli köprü.
Saygı duyuyorum, söyledikleriniz doğru tabi ki. Hareketli köprüye sahip ucuz gitarların daha fazla sorun çıkarma durumu olacaktır; olumlu tarafından bakacak olursak bu sorunlar ona bayağı tecrübe kazandıracaktır ve ucuz et-yahni denklemini de göz önünde bulundurarak bir sonraki satın alımında bunlara dikkat edecektir, ki ucuz(daha doğrusu kalitesiz) gitar alanlar eninde sonunda daha iyisini almak isteyecek ve tecrübeleri yanına kâr kalacaktır:) Ben fiyattan bağımsız, genel bir görüş belirttim esasen. İmkân ve istek varsa yeni başlayanların iyi bir gitarla başlamalarını tavsiye ederim.
 
Geri
Üst