2000 sonrası Gibson LP'lar için düşünceleriniz...

Kolay gelsin forum ahalisi

Nicedir niyetim bir Gibson Les Paul Classic veya Deluxe almak. Ancak piyasadaki en pahalı gitarlardır bilirsiniz. Eski cihazların yanına yaklaşmak pek de kolay değildir. Amerikadan 2000 sonrası üretimi 2. el bir Gibson almayı düşünüyorum.
Ama kararsız kaldığım bazı şeyler var. Daha önceden Gibson çaldım yanlız çaldığım enstrumanlar yeni enstrumanlardı. Ve hiç kıyaslama yapabilecek kadar eski modellerden çalmadım, ki sadece çalmak yetez malum, çok deneyim etmek laızm her açıdan.

Eğer aranızda kıyaslama imkanı olmuş olan arkadaşlar var ise, 2000 sonrası üretimi olan Gibson Les Paul Classic ve Deluxe modelleri için, işçilik, ağaç, manyetik gibi başlıklarda görüşlerini almak isterim.
ne düşünüyorsunuz?
Eski ile kıyaslanabilecek kalitede mi halen? Yoksa uzak mı durmak lazım.
 
bu konu hakkında yorum yapabilecek kaç kişi çıkar bu forumdan çok merak ediyorum :)

bu arada piyasadaki en pahalı gitarlar falan değiller hiç merak etme :)
 
2000 öncesi bir LP ile karşılaştırma yapamayacağım ama grup arkadaşımın sahip olduğu, benim de uzunca çalma fırsatı bulduğum 2008 LP Classic'ten biraz bahsedeyim.

Gitarı amfiye girmeden akustik tonuna bir baktığınızda zaten durum kafanızda hafif şekilleniyor. Cleanleri son derece dolgun ve parlak. Bir Strat'a göre daha dolu ve daha koyu elbette. Drive'da fark ettiğim bu dolgunluğun yanında orta frekanslar cayır cayır kendilerini belli ediyorlar ve bu gitar asla ve asla mikste kaybolmaz. Sustain günlerce sürüyor, manyetikler bence kötü değil, sesi uzattıkça dağıtmıyor, oldukça uzun süre toparlıyorlar. Pek de fazla manyetik deneme şansım olmadığından şahsen ben olsam manyetiklere dokunmam diyorum. Ama sonuçta manyetik kafaya takılacak iş değil, her daim değiştirme imkanın var.

İşçilik bence çok iyi, ağaç kalitesi midir yoksa gövdedeki ağırlık azaltıcı deliklerden midir, ayrımını ben yapamam ama çok da hafif gitar. Bir üstad, belki buralara da uğrar ve bir iki şey paylaşır bizimle, hafifinin kütük gibi olanından daha makul lduğunu yazmıştı daha önce.

Sap profili 60's neck profili, 50'lere göre biraz daha ince, ama sonuç olarak profil ve bindingler itibariyle çok rahat. Gitarın dengesi de yerinde, sonuçta askıyı takıp gitarı sırtınıza asığınızda headstock aşağı tarafta kalırsa verdiğiniz 2000 küsür dolara lanet edebilirsiniz :) Ama Gibson USA işçiliğinde böyle bir şeyin olması pek mümkün değil. Bu arada bu tarz forumlarda LP kullanıcılarının çok yorumunu okudum, işçilikten şikayetçi sadece bir kişiye rastladım, onun da gitarının model ve yılını hatırlayamadım şimdi.

Vesaire vesaire, gitarın sahibi (Roth-Azad) daha ayrıntılı anlatır belki ama benim sonuç olarak söyleyeceğim; bu gitar bayağı bayağı ömürlük bir gitar, 2008 üretimi, ve bana kalırsa verilen her bir doları :)P) hakediyor.

Elbette farklı markalardan 10'larca Les Paul deneyip Classic'lere "idare eder" diyenler çıkabilir, ama Epiphone'dan farkı yok demek biraz abes.

Bu arada gitar işi dengesiz iş, eline alıp denediğin 10 LP Classic'in 10'undan da aynı şekilde memnun kalmayacağın kesin. Bu gitar da yurtdışından denenmeden alındı, belki de düşeş olmuştur orasını bilemeyeceğim.
 
bizim grubun ritm gitarcısında 2007 gibson lp vos var custom shop, drivelarda çok iyi gerçekten solo tonları harika özellikle cayır cayır, ama cleanleri çok kötü bence.çok koyu ve clean için bir eq olmadan çok güzel bi ses almak bence mümkün değil.tabi bu benim fikrim...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Takılınan nokta budur, evet. Bazıları (az kullanana var) Lp'ların halen aynı kalitede oldugunu 60larda üretilen bir Lp ile bugünkünün aynı lezzette olduğunu söylüyor, ama hiç kıyas imkanım olmadı. Fender'larda durum böyle değil malum. Tut bir 70 üretimini çal tut bir 2008 çal arada dağlar kadar fark var. Ağaçlar ağaç değil, kütük sanki. Aletlerden ses gelmiyor, kesinlikle aynı tadı vermiyor. Yaş ağaçtan gitar yapıyorlar, aldıktan sonra ağacı kurumaya başlayıp gitarının sapı şekillenen çok adam gördüm. Fender'a pek güvenim yok. Gibson'ın 2.ellerine yanaşılmıyor obican, istersen eBay'e bir göz gezdir. Şöyle 80lerden kalma bir LP fiyatına bak, nerelerde geziniyor. Haydi 90lar olsun.
Gibson da ürttiği gitarların kalitesi konusunda çok iddialı, taviz vermediklerini belirtiyorlar. Ama tabi, bir bilene sormak lazım. Yok mu bilen??

Açıklamalar için teşekkür ederim d-sonic ve sertsessiz.
 
gibson lp ler hiç de o kadar abartı değil bence fiyat olarak. türkiyede bile 2000-2500$ arasında ikinci el bulmak oldukça kolay. 2006 yılından sonra gelen semi-hollow gövdeler ile oldukça sound değiştiği iddia edilse de (bunları deneme şansım olmadı) yine de o halinin de oldukça başarılı olduğu, sadece normal les paullerden uzak olduğu ifade ediliyor. şahsen bol miktarda lp standart, bir iki tane custom, bir tane de R7 çaldım ve özellikle lp standartlarda kalitenin oldukça değişken olduğunu söyleyebilirim. geçen gün çaldığım bir lp deluxe oldukça rahatsız ve sağır olduğu halde işçilik olarak hayatımda gördüğüm en kötü gitarlardan olan bir lp standart(arkadaşımın gitarı) çaldığım en iyi gibsonlardan biriydi.

kalite kontrol konusunda ise kesinlikle katılmıyorum, gördüğüm gibsonların çoğunda işçilik kusurları vardı, kalite konusunda ise oldukça tutarsızlar.

60 larda üretilen lp ler için pek de iyi konuşulmaz, 50lerde üretilenleri çok daha iyidir. aynı şekilde 70lerde üretilen fenderler için de pek iyi şeyler söylenmez, gerçi o konuya pek hakim değilim. ama gördüğüm kadarıyla son birkaç senede fenderlerin kalitesi oldukça arttı.

sonuçta önemli olan, özellikle gibsonda, yapım yılı falan değil kesinlikle gitarın kendisi. fabrikadan arka arkaya çıkan iki gitar birbiriyle tamamen alakasız olabiliyor.


bonus: gibsonın iddiasına göre kalite kontrol departmanları öylesine sıkıymış ki ürettikleri gitarların yarısını imha ediyorlarmış. peki bu nasıl bir imha operasyonu? ipucu vereyim, üst model epiphonelar amerikada ayarlanıp kontrol edilip gönderiliyorlar. acaba fabrikadan kötü çıkan gibsonlara epiphone mu yazılıyor? :)
 
razielpap demiş ki:
Takılınan nokta budur, evet. Bazıları (az kullanana var) Lp'ların halen aynı kalitede oldugunu 60larda üretilen bir Lp ile bugünkünün aynı lezzette olduğunu söylüyor, ama hiç kıyas imkanım olmadı. Fender'larda durum böyle değil malum. Tut bir 70 üretimini çal tut bir 2008 çal arada dağlar kadar fark var. Ağaçlar ağaç değil, kütük sanki. Aletlerden ses gelmiyor, kesinlikle aynı tadı vermiyor. Yaş ağaçtan gitar yapıyorlar, aldıktan sonra ağacı kurumaya başlayıp gitarının sapı şekillenen çok adam gördüm. Fender'a pek güvenim yok. Gibson'ın 2.ellerine yanaşılmıyor obican, istersen eBay'e bir göz gezdir. Şöyle 80lerden kalma bir LP fiyatına bak, nerelerde geziniyor. Haydi 90lar olsun.
Gibson da ürttiği gitarların kalitesi konusunda çok iddialı, taviz vermediklerini belirtiyorlar. Ama tabi, bir bilene sormak lazım. Yok mu bilen??

Açıklamalar için teşekkür ederim d-sonic ve sertsessiz.

Abi kusura bakma da 60'lı yıllarda üretilen bir LP ile bugünkü üretimlerin aynı olma ihtimali olabilir mi? Bugün istedikleri kadar kuru ağaçtan gitar üretebilirler, nerede 58 yıllık ağaç nerede 2008 üretimi. Bunun karşılaştırması mı yapılır allasen.

2008 yılındayız vesselam.

obican, teori mantıklı geldi bana, da Gibson Nashville'de ürettiği gitarların farklı bir markayla ve üzerinde "Made in China" yazısıyla satılmasına razı olur mu acaba? Bildiğim kadarıyla Epiphone firmasının kar marjininin Gibson'a bir getirisi yok da.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Neden bakayım ki kusura :) bunu söyleyen ben değilim. Bazı "söylenti"lere göre ise Gibson'ın kullandığı bir ağaç stoğu varmış. Bilmemkaç senelik ğaçlardan faydalanılıyormuş. Tabi bütün dünyaya bu stoğu nasıl yetiştireceği muamma. Şehir efsanesi olabilir.
Dediğim gibi Gibson pek çalmadığım için bilgim az.
Zaten bu yüzden konu ve anketi açmışım.
Bir de obican dostum. 2000-2500 dolar diyorsun ama Amerikada kısa zamanda 2.el olmuş Gibsonlar 500-1000 aolar arası gidiyor. Dikkat edesen fiyat hususunda biraz eskilerden bahsediyorum
 
gitarpedal.net sitesinde stratomaster'in uzun uzun yazdigi yazilara bakmanda fayda var razielpap. burada konusulanlarin epey detaya inilmis hali. ama gene de orda da evet su senenin su modelini almaliyim gibi bir sonuca varamayacaksin. eninde sonunda eline alip :) denemeye bakiyor is.
 
razielpap demiş ki:
Fender'larda durum böyle değil malum. Tut bir 70 üretimini çal tut bir 2008 çal arada dağlar kadar fark var. Ağaçlar ağaç değil, kütük sanki. Aletlerden ses gelmiyor, kesinlikle aynı tadı vermiyor. Yaş ağaçtan gitar yapıyorlar, aldıktan sonra ağacı kurumaya başlayıp gitarının sapı şekillenen çok adam gördüm. Fender'a pek güvenim yok

Biraz abartmışsın :) Günümüzde üretilen stratların cleanleri ve hafif drivelı blues tonları les paullerin bu tarz tonlarına göre çok daha iyi ve net duyuluyor. Arada büyük fark var, biri humbucker-maun, biri alder-single coil. Stratlar genelde alıp manyetik modifiyesi yapılan gitarlar zaten, bunun dışında pek bir eksisi yok ağacı vs gayet kalitelidir. Gibsonlar kadar dolgun tonlar vermez evet ama bu tamamen yapısından kaynaklanan birşey, yani ağacın kalitesi vs alakası pek yok... :)
 
D-Sonic demiş ki:
Biraz abartmışsın Günümüzde üretilen stratların cleanleri ve hafif drivelı blues tonları les paullerin bu tarz tonlarına göre çok daha iyi ve net duyuluyor. Arada büyük fark var, biri humbucker-maun, biri alder-single coil. Stratlar genelde alıp manyetik modifiyesi yapılan gitarlar zaten, bunun dışında pek bir eksisi yok ağacı vs gayet kalitelidir. Gibsonlar kadar dolgun tonlar vermez evet ama bu tamamen yapısından kaynaklanan birşey, yani ağacın kalitesi vs alakası pek yok... :)
sanırım bir yanlış anlaşılma var, ben 2 gitar arası kalite kıyaslaması veya sound kıyaslaması yapmadım.

GHOSTKNIGHT, linki paylaşabilir misin dostum? Çok makbule geçer doğrusu
 
razielpap demiş ki:
Tut bir 70 üretimini çal tut bir 2008 çal arada dağlar kadar fark var. Ağaçlar ağaç değil, kütük sanki. Aletlerden ses gelmiyor, kesinlikle aynı tadı vermiyor.
Fender son 40 senede ürettiği en iyi gitarları üretiyor son birkaç senedir. ÖZellikle 70ler çok kötü bir örnek olmuş keza 70ler Fender'in en kötü yılları olarak bilinir. Yazdıklarımıza dikkat edelim bilmediğimiz konularda ahkâm kesmeyelim çünkü insanlar burada okduklarını doğru bilgi olarak kafalarına kazıyabiliyorlar.
 
razielpap demiş ki:
Takılınan nokta budur, evet. Bazıları (az kullanana var) Lp'ların halen aynı kalitede oldugunu 60larda üretilen bir Lp ile bugünkünün aynı lezzette olduğunu söylüyor, ama hiç kıyas imkanım olmadı.
Gibson 1960 senesinde Les Paul modelinin üretimini durdurmuştur. Taaki 68 yılına kadar. Bu yıllarda Norlin tarafından satın alınan Gibson, yine Fender'de olduğu gibi pek iyi olarak anılmayan gitarlar üretmişlerdir. Yani genel anlamda Les Paul modelini kıyaslamak için bir referans noktası var ise o nokta 50ler olmalı, 60lar değil.
 
janmoreye demiş ki:
razielpap demiş ki:
Takılınan nokta budur, evet. Bazıları (az kullanana var) Lp'ların halen aynı kalitede oldugunu 60larda üretilen bir Lp ile bugünkünün aynı lezzette olduğunu söylüyor, ama hiç kıyas imkanım olmadı.
Gibson 1960 senesinde Les Paul modelinin üretimini durdurmuştur. Taaki 68 yılına kadar. Bu yıllarda Norlin tarafından satın alınan Gibson, yine Fender'de olduğu gibi pek iyi olarak anılmayan gitarlar üretmişlerdir. Yani genel anlamda Les Paul modelini kıyaslamak için bir referans noktası var ise o nokta 50ler olmalı, 60lar değil.
68 senesi, 60laın içinde olmuyor mu? 70lerdeki gitarın kalitesini bildiğim için 2008 ile örnek verdim.
Arkadaşım sen bana yardımcı olmaya mı çalışıyorsun, yoksa amacın bir şekilde beni yerin dibine sokarak egonu tatmin etmek mi?
Çok teşekkür ederim, saygılar.
 
razielpap demiş ki:
68 senesi, 60laın içinde olmuyor mu? 70lerdeki gitarın kalitesini bildiğim için 2008 ile örnek verdim.
Arkadaşım sen bana yardımcı olmaya mı çalışıyorsun, yoksa amacın bir şekilde beni yerin dibine sokarak egonu tatmin etmek mi?
Çok teşekkür ederim, saygılar.
Arkadaşım senin yazdığın yazıda yanlışlar var onları düzeltiyorum ki, insanlar doğruları bilsin. Yanlışının düzeltilmesinden hoşlanmıyorsan o zaman yanlış yazmazsın. Saygılar.
 
janmoreye demiş ki:
bilmediğimiz konularda ahkâm kesmeyelim
lafın çok kanıma dokundu doğrusu arkadaşım.
Çünkü "bilir bilmz konuşmak" demektir ve kötü bir hitabettir bu.

eğer gibson konusunda %100 bilgiye sahio olsam zaten konu bile açmazdım, ki dikkat edersen eğer 2005 üyesiyim ve ilk konu açışım bu. Hep pasif üye olarak yaızlanları okuyorum sadece.
 
razielpap demiş ki:
janmoreye demiş ki:
bilmediğimiz konularda ahkâm kesmeyelim
lafın çok kanıma dokundu doğrusu arkadaşım.
Çünkü "bilir bilmz konuşmak" demektir ve kötü bir hitabettir bu.

eğer gibson konusunda %100 bilgiye sahio olsam zaten konu bile açmazdım, ki dikkat edersen eğer 2005 üyesiyim ve ilk konu açışım bu. Hep pasif üye olarak yaızlanları okuyorum sadece.

janmoreye bu konuda haklı, bende bunu dile getirmeye çalışmıştım ama anlatamadım adam gibi herhalde, gitar karşılaştırmasına benzemiş biraz evet. ben insanlar yanılmasın fenderler hakkında diye yazdım onu...bu arada o cümleyi gibson dan çok fender hakkında yazdıklarının yanlışlığını dile getirmek için kullanmış bence janmoreye.insanlar yazdığını okuyup önyargılı davranabilir çünkü çok kesin ve sert bir dille eleştirmişsin, emin değilsen bu kadar kesin konuşmaman gerekir...
 
hiç 2000 öncesi bir lp çalma fırsatım olmadı bugüne kadar.yanlış hatırlamıyorsam en eskisi 2002 idi.yanlışlıkta olabilir tam emin değilim.2000 öncesi lp leri yalnızca izleme ve dinleme fırsatım oldu yani.şahsi düşüncem şu.ben lp diyince 1952 gold top sesi duymak istiyorum.2000 sonrası hiçbir gitarda bu güzel ton yok malesef.gold top larda eskisi kadar başarı yok en azından diyebilirim.belkide ben hep aynı tona çakılı kaldığım için öyle geliyordur bana :) ama Les Paul Special ve Les Paul Junior larda yıllara bağlı bu değişimin çok çok az olduğu kanaatindeyim.

saygılar..
 
Geri
Üst