Emrah Safa Gürkan ve engin gitar bilgisi

Sevgili forumdaşlar, bir başka eğlenceli başlıkla karşınızdayım 🤣
Emrah Safa Gürkan'ın aşağıdaki videosunu izliyordum. Nasıl olduğunu anlamadım, ama birden gitar, piyano ve Osmanlıca kıyaslaması yaparak şu sonuca vardığını gördüm:
"....Fakat geliştirmesi zor. Gitar gibi değil yani..."

10:27 civarında...



Bu adamın benim bilmediğim bir gitar virtüözü kariyeri filan mı var ? Ne saçmaladığını anlayan var mı ?
Not: Video başlığında "cahil" sözcüğünün geçmesini gerçekten çok anlamlı buldum.
 
Emrah Safa gerçekten ilginç bir adam... Kendisini ilk izlediğim zamanlarda alanının dışına çıkmadan konuştuğu için takdir ederdim. Sonrasında dünya tarihçisi gibi daldan dala atlayarak uzman olmadığı her konuda konuşmasını gördükten sonra artık izlemeyi bıraktım. Bizden çıkmış iyi tarihçi olarak bilinen kişilere kıyasladığımızda (İnalcık, uzunçarşılı, E. Z. Karal) en büyük eksiğinin her konuda fütursuzca konuşması olduğunu düşünüyorum. Çağın hastalığı da denebilir. Kendisi bu konuda kitabında bile Celal Şengör'e sallamıştı. (Haksız da değildi.) En son "Istanbul'da 40 yıl deprem olmaz." diye dalga geçtiğini hatırlıyorum. Ne diyelim kınadığını yaşamamak için bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak gerekir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
"Popüler bilim", çok sorunlu bir alan. Pozitif bilimciler için sıkıntı belki daha az (ama onlar içinde de çok sıkıntı var). Bkz: Şengör....
Ancak beşeri bilimler zaten doğaları gereği olguların ve onlara anlam yüklenen süreçlerin fazlasıyla iç içe geçtiği bir alan. O yüzden çok daha temkinli olunması lazım.
Ama sahasının bu kadar dışına çıkmak neyin nesidir bilemedim. Önce kulaklarıma inanamadım, trollüyor sandım !!! Baktım, havada eliyle gitar çalıyor gibi yapıyor filan...
Çayına bir şey kattılar belki de... 🤣

Zekasını takdir ettiğim bir adam olan yönetmen İlker Canikligil (doktoralı sinema hocası bu arada, yönetmen dediysem...), bir ara bu Emrah Safa ile program yapıyormuş galiba. Sonra bitmiş filan. "Ne oldu ?" diye sordular. Alenen söylemedi ne olduğunu, onun yerine şöyle bir yanıt verdi: "Birlikte çalıştığım bazı insanlar, beni salak sanıyor !!!"

Canikligil'in hep üzerinde durduğu bir şeydir "cahil" tanımı. Cahil, "ne bilmediğini bilmeyen kişidir" der hep.
Hak veriyorum kendisine. Dedim ya, o yüzden video başlığında "cahil" sözcüğünün geçmesi çok manidar !
 
Popüler bilim işte bu yüzden problemli bir şey. Bilimin tanımına ve amacına tamamen aykırı çünkü. Emrah Safa Gürkan'ı ise zaten çıktığından beri sevememiştim. Ortayolcu ne şiş yansın ne kebap kafasında bir adam. Tarih böyle bir şey değildir. Tarihte objektif olmak, suya sabuna dokunmamak diye bir şey yoktur. Tarih taraf olmaktır.

Burada yaptığı da açıkça popülizm zaten. Post-modern çağda böyle şeyler çok doğal maalesef.
 
Ne diyeyim... Gitarda ilerlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren Emrah Safa Gürkan videolarını dört gözle bekliyoruz.
Doğru söylüyor video vermesine gerek yok.... 3 ay önce Duman tonu diye soru soranların 3 ay sonra ses kartı tavsiye ettiği, truss rod modifikasyonu tarif ettiği günlerden geçiyoruz. İlerleyemeyen düşünsün.
 
Geri
Üst