Akustik gitarın sesi komşuları rahatsız eder mi?

Değişkenler sana bağlı dostum. Komşu, ev gibi. Komşun gıcık biriyse, en ufak sese tepki veriyorsa gitara da tepki verebilir. Ayrıca TR'deki binaların önemsiz kısmı hariç hiçbirinde ses yalıtımı yoktur ama bazıları vardır ki kağıt gibidir duvarlar. Gece 5. kattakilerin fantezilerini 3. kattakiler bile duyar yani. Kısacası sorunun cevabı sende.
 
Tamamen binasına bağlı ... ara duvarlar, beton vs vs... genellemek zor ama %90 rahatsız edici derecede olmasa bile ne çaldığını anlayacak kadar duyar yan daire. Özellikle gece sessizliğinde. Saatler konusunda hassas olursan problem olmaması lazım sonuçta hayvan evladı gibi açıp gooooooooool diye maç seyreden de oluyor, sonu yok bu işin.
 
Binalarda gürültü 2010 yılında kabul edilen ancak resmi gazetede 2017 yılında yayınlanan binalarda gürültü yönetmeliği ile belirli kriterlere bağlanmıştır.

Burada devreye bina yönetim planı devreye giriyor. Her bir apartmanın bir yönetim planı vardır ve olmak zorundadır. Bu yönetim planı 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu gereğince binanın tapu sicil kaydına şerh edilmiş olması yasal zorunluluktur. Bu yönetim planı ana taşınmazın nasıl yönetileceğini belirler.

Kat mülkiyeti kanununun 18. maddesine göre de binada yaşayan herkes bir birine karşı rahatsızlık vermemek adına sorumludur.
Kat malikleri, bir kat malikleri genel kurul toplantısında yönetim planı değişikliğine giderek, gürültülü ve rahatsızlık verebilecek her türlü şeyin saatini belirleme hakkına sahiptir.

Bir binada yönetim planı değişikliği ancak ve ancak kat maliklerinin 5/4 oyu ile asaleten atacakları imza ile değiştirilebilir.
İmkanınız varsa yönetim planını incelemeniz ve daha önce binada yapılmış olan kat malikleri kurullarında gürültü konusu ile alakalı önceden alınmış bir karar var mı buna bakın.

Eğer yoksa söz konusu yönetmeliğe göre binalarda uygulama şekli genel olarak AKŞAM 19:00 SABAH 07:00 arası her türlü şekilde gürültüye ve rahatsızlığa neden olacak hareketler yapmak yasaktır. Pazar günleri ve resmi tatil günlerinin tamamında gürültüye ve rahatsızlığa sebep verecek hareketler yasaktır.
PAZAR GÜNLERİ ve RESMİ TATİL GÜNLERİ HARİÇ diğer günler 08:30 - 17:30 arası SERBEST SAATLERDİR.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İlgili yönetmeliği gereğince de bağımsız bölümler içerisinde uyulması gereken ses desibel sınırları da belirtilmektedir. Buna göre ;

Oturma odaları : 60dB
Salon : 60dB
Yatak odaları : 35dB
Mutfak : 70dB
Banyo : 70dB

Yönetmeliklere ve bina yönetim planına aykırı hareket edenler Türk Ceza Kanunu ve Türk Kabahatler Kanununun ilgili maddeleri gereğince 4.000-TL ile 20.000-TL arasında para cezasına çarptırılması uygun görülmektedir.

Kısacası durum bu şekilde. Kanunlar ve yönetmelikler herkes için yürürlüktedir.
 
Geri
Üst