ELEKTRO VE BAS ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Arasında ne fark var ve çalma konusunda hangisi daha kolay ya da zor ? Bilgi verir misiniz
Mesele kolaylık veya zorluk değil. Bas gitar, ALTYAPI enstrümanıdır. Asıl görevi eşlik etmektir; bir taraftan davul ile birlikte müziğin nabzını tutarken, diğer taraftan da çok sesli yapının bel kemiğini oluşturan şeyi, yani BAS NOTALARI verir.
Gitar ise hem armoni/ritm enstrümanı olarak görev yapar, hem de üst yapıda (melodi-solo çalarak) kullanılır.
Standart bir müzik grubunda bas çalmanın kafası ile gitar çalmanın kafası çok çok farklıdır. Basçının işi hiç bir zaman bitmez, ama görece daha rutin bir iş yapar. Gitarist belli zamanlarda daha ön plandadır, ama solo çalmak gibi şeylerde de önceliklidir.
Bu nedenle, bas ve gitar çalan insanların karakterleri de farklı olabilir. Basçının ne yaptığı her zaman takdir edilmez, ancak sustuğu zaman kıymeti anlaşılır. Gitaristler ise ön planda olmaya bayılır. Bu nedenle bazı basçılar gitaristleri egoist olarak bile görürler:)
Size hangisi cazip geliyorsa onu çalmalısınız. Dinlediğiniz müziklerde de bunu hissetmiş olmanız gerekir.
 
Her şeyden önce neyi seviyorsanız onunla başlayın. Zorluk kolaylığa göre enstrüman seçerseniz , mutsuz olursunuz ve her türlü bırakırsınız.

Bas gitar, davul ile beraber alt yapıyı sağlar. Elektro kadar ön planda gözükmez ama olmayınca gerçekten yokluğu anlaşılır. Bknz: Bas gitar baba gibidir, olmayınca yokluğu anlaşılır :) Bu yüzden yukarıda yazıldığı gibi biraz daha mütevazı bir kişilikte olmak lazım. Bazı şakalara da katlanmak gerekebilir:) Genelde parmakla çalınır (pena kullanan da var tabi). Burası tartışılır ama bana göre kıyaslarsak, elektroya göre daha kolay bir enstrümandır. Her türlü müzik türünde olmazsa olmaz yeri vardır.

Elektro gitar için ise ritim ve lead gitar olarak ikiye ayırabiliriz. Kolaylık ekseninde sorduğunuz için lead gitar (solo gitar) olmak fazla çalışmak ister, ritm gitar ise nispeten daha kolaydır. Genelde penayla çalınır, parmak tekniklerinin de öğrenilmesi gerekir.
 
Bas çalmak var, bas çalmak var. Kimi müzikte, ki genelde sert türlerde ortaya çıkıyor, sadece gitar takip ve davulla gitar frekansları arasındaki boşluğu dolduruyor, Kimi müzikte de bu frekansları doldururken başlı başına gruba ve müziğe yön veren, müzikalliği yükselten bir enstrüman haline geliyor.
Bass gitar hem telleri itibariyle çalış olarak hem de muzikal alt yapıyı süsleme ve yön verme açısından muzik teorisine iyi hakimiyet gerektiriyor. Bu yönüyle zor bir enstrümandır.
Atıyorum, ben kendi kendime bi hotel california, soldier of fortune, nothing else matters vs tıngırdayayım derseniz, bu parçaların bass gidişatını çalacağınıza göre bir gitaristin aldığı zevki alamayabilirsiniz. Dinleyiciler de zaten sizin ne çaldığınızı anlamayacaklardır.
 
Geri
Üst