Siddharta Gautama (Buddha)

Katıldım da kim dineyecek =) Buddha desen putperest derler adama :D Ama madem sen rica ettin paylaşıyım;

Öncelikle kurs aynen dedikleri gibi ücretsiz. Sadece oraya giderken ve ordan dönerken yol paranı ödüyorsun. Geldiğin günde kurs yemekle başlıyor, bittiği günde kimseyi aç göndermiyorlar yani yemekle bitiyor.

Peki bu kurs nasıl dönüyor?

Herkes gönüllü bu kursta. Hoca'dan yardımcılara aşçıya kadar herkes gönüllü. Fakat gönüllü olmak yetmiyor yemek parası ve otel ücretleri ıvız zıvır yine para lazım. Bunlarda kursa katılmış öğrencilerden toplanan paralarla yapılıyor. Mesela 27 Ocakta bir tane daha yapılacak. Son kurs yani beniö katıldığım kurstaki öğrencilerin bağışladığı parayla bu kursu yapıyorlar. Tabi Avrupa'da Vipassana merkezleri var bir çok ülkede. Çünkü destek büyük oluyor. Fakat buna rağmen Türkiye'de bu kadarda büyük organizasyonlar oluşturulamasada yapılan bir önceki kurs bağışlarıyla bir sonraki kurs yapılıyor.

Kurs nasıl geçti?

Kesinlikle zor bir kurs! 10 gün gideyim bedava otel deniz manzaralı işte yemekte bedava kafa dinler gelirim mantığıyla giymeyin. Oraya 10 gün zor bir meditasyonu öğrenip uygulamaya gidiyorsunuz. Kimseyle konuşmamak temas etmemek, TV yok, radyo yok müzik çalar yok sadece MEDITASYON var.

Peki neden bu kadar çok kural var?

Öncelikle biz zihnimi tanımıyoruz. Bazen dalıp dalıp gidiyoruz ama ne düşündüğümüzü bile çoğu zaman bilmiyoruz. Oraya gittiğinizde 2. gün ne kadar manyak bir zihniniz olduğunu göreceksiniz. Bunu görmek sizi gericek rahatsız edicek. İşte bu kurallar bu yüzden kendi zihninizle yüzleşin diye. İlk önce anapansati meditasyonu öğrenip uygulanıyor. Nefesinizi izleme. Kendi doğal nefesinizi. Böylece zihniniz sakinleşmeye başlar. Vipassana'dan önce kesinle sakin zihin gerekir yoksa Vipassana can sıkar, işe yaramaz. İşte sakin bir zihin için bu sakin zihni yakalamak için en uygun ortamı yaratılmaya çalışıyor. Normlde Vipassana 50 60 günlük kurslardan oluşur. 10 günde en iyi verimi almak için bu kurallar şart. Bunu oraya gittiğinizde anlıyacaksınız.

3 aşama;

Buddha her zaman Dhamma'yı öğretmiştir. Yaşama sanatını. Hiç bir zaman din ritüel öğretmemiştir. Bunları anlıyacaksınız orda öncelikle. Okul kitaplarında Tanrı put olarak öğrendiğimiz Buddha'nın ap ayrı bir insan olduğunu göreceksiniz. Belki biraz Mevlana'ya benzeteceksiniz. Ama hayret edeceksiniz...!

Orda çok şeyi kavrıyacaksınız. Bunu anlamıyacak doğrudan deneyimliyeceksiniz. Ancak 10 günlük kurstan çok inanılmaz etkiler beklemeyin. Şunu söylüyeyim hayatınız değişecek! Ama Vipassana'nın asıl hedefi olan Nirvana'ya ulaşacaksınız demiyorum bu imkansız 10 günde. Fakat o yolun içinde bulacaksınız kendinizi. Bilgece konuşan insan olmayı bırakıp bilgeliği deneyimleyen kişi olacaksınız. En azından Nirvana'ya ulaşmanın haritası elinizde olacak. Ordada bile kafanızdaki bir çok soruya cevap bulacaksınız.

Benim hatam şu oldu. Çok büyük bir beklentiyle gittim. Bu belentiler olmayınca ben yapamıyorum beceriksizim gibi şeyler hissettim. Gittiğinizde böyle aşırı duygular hissettiğinizde hemen sakinleşmenin bir yolunu bulun ilk defa meditasyon yapıyorsanız bunlar doğaldır. 10 günde çok şey bekledim. Çok hırs yaptım. Ama Dhamma yaşama sanatı yani doğayla uyumlu yaşama sanatı hırsı yapay bulur. Hırstan kurtulmayı sağlar. Büyük beklentiyle gitmeyin çok iyi geçer ço kşey kazanırsınız.

Ya işyerinde olduğum için ayrıntılı anlatamıyorum. Ancak gitmeyi düşünen arkadaşların her türlü sorularını burdan yanıtlayabilirim.
 
Geri
Üst