Gretsch'le Doom Metal Çalınır mı? veya Epiphone LP Standard ile Stoner Rock?

Öncelikle insanlara anlatabilmek için hayalimdeki müzik türü ve sound'a en yakın örnek olarak şimdilik The Sword'un ilk albümünü örnek gösterebilirim. Clean'iyle olsun, distortion'ıyla olsun, 2 dakika Iron Swan'i örnek olarak bırakabilirim hemen:

Stoner rock, doom metal gibi... Biraz vintage bir atmosfer de olsun, tabii görüntüsüne de bu hava yansımış olsun diye bir isteğim var. Şöyle İspanyol paça kot pantolonuyla çalan birini hayal edin. :)

Bir süredir araştırıyorum.. Önce hollow body'lere sert müzik çaldırsam mantıklı olur mu diye araştırdım ama distortion'a geçince dip ses yapacaklarına falan dair bir şeyler okudum, vazgeçtim.

Öncelikle görüntü olarak Gretsch gitarlar beni oldukça etkiliyor; bu yüzden bol bol Gretsch'lerin yaklaşık 5.000-10.000 TL arası ve hollow olmayan modellerinin sound'larını araştırdım.

Onun dışında Epiphone Les Paul Standard'lar veya Custom'lar dikkatimi çekti.

Ve bir de incelemesini izlediğim bir Youtube video'su hem fiyatıyla hem sound'uyla hem de görüntüsüyle LTD EC-256 görürsem onu da denemeye ikna etti. Şimdi sorularımı toparlıyorum..
Temel olarak gitarda arzu ettiğim bazı özellikler şöyle bu arada:
- Maun gövde (Çünkü uzun sustain istiyorum)
- H-H manyetik (Çünkü sound'ta humbucker karakteri istiyorum)
- Vintage veya hafiften vintage bir görüntü (Örneğin Sunburst LP'lere OK'im, ama aynı özelliklerde Goldtop'ın görüntüsü içime sinmezdi pek :) )
- Bütçem 5.000-8.000 TL arasında (Öncelikle ikinci el arıyorum, daha uygun fiyata daha doğru bir model tutturabilme hayali için. Yani birinci eli 12.000 TL olan bir modeli bütçe aralığımda bulabilirim belki, düşüncesiyle.)

1- 5.000-8.000 TL arası segmentteki bir Gretsch'e, The Sword çaldırmakla mantıklı ve lezzetli bir hareket yapmış olur muyum? (The Sword cover grubu kuracağımdan değil, sadece bir örnek seçtim :) )
(Örneğin şu model: Gretsch G5230T EMTC JET FT CAD GRN , Gretsch 5230T Electromatic Jet)

2- Epiphone Les Paul Standard mı Custom mı?

3- Şu seçenekleri görüyorum şu an ikinci el piyasasında, bunlara ne dersiniz?
-- Epiphone Les Paul Standard Top Pro - 4.500 TL - https://www.sahibinden.com/ilan/iki...s-paul-standard-plus-top-pro-945842740/detay/
-- Epiphone Les Paul Standard Custom Ace Frehley - 6.500 TL - https://www.sahibinden.com/ilan/iki...custom-ace-frehley-signature-960265034/detay/

4- Arzu ettiğimi anladıysanız, başka bir öneriniz olur mu? Gitar mağazasına gideceksem belli bir parayla ve kafamda çember daralmış şekilde belli modellere yoğunlaşmış şekilde gitmek istiyorum veya ikinci el seçenekleri değerlendirirken de aynı şekilde tarama yapmak istiyorum.
 
Yanlış anlamayın; kendinizi daha rahat ifade edebilmek adına basitçe "mastodon ayarı bir kafada müzik yapmak istiyorum" deseniz de kimse taşa tutmaz. Ayrıca keşke tezinden yapsanız da seve seve dinlesek.

Epiphone les paul olur, arada uygun fiyatla ortamlara düşen temiz bir gibson les paul studio da olur, muadili bir schecter solo custom da olur bunların hepsi gol. Gretsch ise denemek namına ne zaman elime alsam beni olumsuz anlamda hep şaşırtmış bir marka oldu. Marka/model olarak çok seviyorsunuzdur (ki böyle olduğunu belirtmişsiniz), ona bir şey diyemem fakat bence ilk seçenek olmamalı. Bu arada stoner deyince amfi de çok önemli. Bu tarzın sevicilerine baktığınızda yoğun bir şekilde orange müptelalığı yaygın. Ek olarak fuzz pedallarına da pek tapıyor bu tayfa, aklınızın bir kenarında bulunsun.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Evet, sadede gelmeden önce lafa biraz turistik şehir turu attırmış olabilirim.. :))

Çok teşekkür ederim, (ekstradan amfi ve pedal notu da dahil) çok güzel katkılar oldu. Keyifle not aldım. :)
 
Ekipman işi kolay ... sakal, bıyık ve favoriler önemli... kel kafa, parlak yanakla olmaz bu işler.

The Sword candır, başka tavsiye vermek gerekirse;
Jess and the ancient ones
Purson
Kadavar
Vintage Caravan
Blues Pills
Horisont
Witchcraft (İsveç)
Clutch
Orange Goblin
 
Gitar tonunda en önemli şeyler amfi, kabin, kaydediyorsan mikrofon (model ve pozisyon), efekt ve manyetik. Ağaç filan bunların yanında neredeyse etkisiz eleman. Manyetik de aynı şekilde en önemsizi, uygun bir amfi ya da pedal ile manyetiklerin verdiği ton istediğin yana çekilir.

Yazdığımdan gitar en önemsizi mi diyorsun diyecekseniz ama hi-gain için amfi, kabin ve efekt yanında gitar önemsiz kalıyor bence, evet. Manyetiğin ve gitarın önemi ses temizlendikçe artıyor derim, hi-gain için daha önemsiz.

Yani demeye getirdiğim o gitarlarla istediğin her türü çalarsın. Amfi, kabin ve kullandığın efektler çok daha önemli. Efekt de özel olarak boost filan gerekmediği sürece amfi ve kabin kadar önemli değil.

 
Son düzenleme:
Diger serileri bilemeyeceğim ama attığınız gretsch serisi ve alt - üst modelleri bahsettiğiniz fiyat aralığında basswood gövde ağacı ile üretiliyor diye hatırlıyorum. Bence ağaç olayına çok takılmaya gerek yok, elbette fark yok demek değil bu, ama tercih sizin tabi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
@solitude71 Grup önerileri için teşekkür ederim.

@GERGE Yazdıklarınız ve video beni şaşırttı ve sevindirdi, ufuk açtı. :) Hollow body'leri de deneyeceğim o halde. Hatta eğer hi-gain'de memnun hissedersem, clean'lerinde bir caz lezzeti olması gibi ekstrası olacak diye düşünüyorum. Heyecan duydum.

@gretschci Evet mağazada, kendi model amfime taktırıp deneyerek göreceğim bakalım. Teşekkür ederim. :)
 
Geri
Üst