Manyetikler telefon sesini iletiyor

Selamlar değerli forum üyeleri
Elektro gitarımın manyetiklerine telefonumdan bir müzik açıp çol yakınlaştırdığımda bunu amfiye iletiyor ilk defa böyle bişeyle karşılaştım normal mi?
 
Çelik gitar teli salinima girdiği zaman manyetik çevresinde ki manyetik alanda bozulmalara sebebiyet verir. Bu bozulmalar sarimlar aracılığı ile minnak elektrik sinyallerine dönüştürülür. Yada şöyle diyeyim bu gitar teli salinima girdiğinde sarimlarda minnak elektrik akımları oluşur. Bu akımlar amfiye yani yukseltece gider ve kulağınızın duyabileceği şekilde hem frekans olarak hemde şiddet bakımından güçlendirilir. Telefon, televizyon, telgraf, elektrik süpürgesi, dünyanın manyetik alanı, uzaydan gelen kozmik radyasyon, topraklanmamis prizler ve uzun süredir topraklanmamis insan, sahne isiklari vb. Gibi faktörler yani içerisinde veyahut devresinde herhangi bir elektron barındıran hemen hemen her şey irili ufaklı şekilde bu manyetik alanı bozacagindan bir şekilde gitar amfinizden yükseltildigi takdirde sesini duymanız pek tabi olası ve normaldir. Günümüzde özellikle kayıtlarda çok can sıkan bu ve bunun gibi problemler için bir çok önlem alınmakta, bir çok manyetik üreticisi gürültü önleyici manyetikler ve türlü pedal ve islemci yapmasına rağmen 'tonda kayıp yasamadan' bu sorunun önüne geçmek hala tam anlamıyla mümkün değil. Ama pek tabi günümüz teknoloji imkanları ile kulağınızın hissedemeyecegi yada çok az hissedeceği seviyeye düşürülmüştür. Genel olarak Parazit sinyal olarak adlandırılır. Alt sınıflarında ise bir kaç başlığa ayrilir. Mesela Sizin sorununuz endüstriyel gürültüye giriyor.
Peki çözüm için ne yapmalıyız? Gitarinizi türlü elektronik aletten uzakta icra ediniz? Manyetiginize telefon, elektrikli süpürge? Televizyon ve bilgisayar monitörü yaklastirmayiniz.
 
Geri
Üst