İnceleme Getgood Drums

Selam forum,

Firmayı malum 2015-2016 yıllarından beri duyuyoruz. Periphery grubundan yakın zamanda kendi kariyerine odaklanmak amacıyla ayrılan Adam "Nolly" Getgood, yine Periphery'den Matt Halpern ve Misha Mansoor tarafından ortaya çıkarılıyor bu oluşum. Kadroya bir de prodüksiyon becerileriyle nam salmış Derya "Dez" Nagle eklenince voltran oluşuyor. Peki bu abiler ne üzerine kafa yoruyor derseniz; biz ölümlü ev müzisyenleri veya stüdyosunda mevcut imkanlarının üzerinde bir gitar ve davul prodüksiyonu hayal eden zatlar için çeşitli yazılımlar üretiyorlar.

Zilla ve Cali oversized kabin IR paketleri, benzer şekilde doğrudan kemper için çıkardıkları IR paketi ile gitar duyumu üzerine ne kadar başarılı işler yaptıklarını tekrar tekrar övmek istemiyorum burada. Zira ben firmanın ürünlerine hali hazırda kullanmakta olduğum Steven Slate Drums 4, Addictive Drums 2 gibi yazılımların artık belli durumlarda işimi tam olarak görmemeye başladığını fark etmem neticesinde bulaşmış oldum. Daha ilk kurcalamalarımda aldığım sonuçlara inanamayınca benzeri bir ihtiyaç/eksiklik çekenlere fikir vermesi amacıyla buraya deneyimlediğim durumu ucundan çiziktirmek istedim. Black friday rüzgarı da henüz esmekteyken niyeti bozmak isteyebilirsiniz, pişman da olmazsınız sanıyorum.

Peki firma davul namına neler sunuyor?

Epey geniş bir skalada tarz/tür gereksinimlerinize göre aradığınızı bulmanız bence gayet kolay. Başlangıç olarak One kit wonder serisine şöyle bir göz atmanızı öneririm. İçerikleri sade ve fekhat oldukça işlevsel olan bu seriye ait yazılımlar ayrı ayrı türlere göre tasarlanmış, yine de göz gezdirdiğinizde Misha ayısının modern fusion ile de metal kazıdığını duyabilirisiniz. Devamında ise kalibreyi arttırıp Hatt Halpern signature, modern & massive, invasion veya P VI Matt Halpern paketlerine dümen kırabilirsiniz.

Ben çeşitlilik ihtiyacım dahilinde invasion ile açtım kapıyı, dayanamayıp one kit wonder: architects ile de devam ettim. Daha henüz doğru dürüst bir mix/mastering sürecinden geçirmemiş olmama rağmen ham haliyle bile her iki yazılımın da dibimi düşürdüğünü belirtmek isterim. Önümüzdeki günlerde fırsat buldukça ilk denemelerimi ham olarak buraya da koyacağım, böylece daha anlaşılır olacaktır.

Diğerlerinden ne farkı var, ne bu tantana?

Öncelikle davul yazılımlarının genel kabusu olan sentetik duyum ve ayar yemeyen mekanik tuşe sıkıntısını büyük oranda aştıklarını fark ettim. Genel olarak kick ve snare presetlerinin bu anlamda özellikle başarılı olduğunu düşünüyorum. Ek olarak yazılımın kendi içinde sunduğu frekans müdahalesi çeşitliliğiyle "mix ready" sonuçlar almak gayet kolay. Amfi ve kabin yazılımlarında olduğu gibi davul yazılımlarında da "air push" hadisesine takık bir numuneyim, hem invasion hem de okw architects bu bakımdan çok başarılı. Okw architects içerisindeki snare ise bu yazılıma düşmeme sebep olan esas konuydu. "Invasion ile neyi yapamadın da" merakınızı gidermiş olayım böylece.

Bir diğer takdirlik konu ise "room" hissinin presetlerin genelindeki duyumu ve her preset için "raw" seçeneğinin bulunması. Diğer yazılımlara kendi içinde bu konuda istediğim ölçüde müdahale edememekten ötürü zorlanıyordum, nihayet insan gibi seviyelerde kullanabiliyor veya tümden kaldırabiliyorum bunu artık.

Peki hiç mi sövmeyeceğiz?

Öyle bir dünya yok tabi ki. Zorunlu kontakt emulator kullanımı ile başlayayım; bir kere hayatımda gördüğüm en can sıkıcı arayüzlerden birine sahip bu lanet kontakt, ve ne yazık ki bütün ggd davul yazılımları bu nane ile çalışıyor, stand alone değiller maalesef.

Invasion”a geleyim;

Low, medium ve high olmak üzere 3 farklı CPU kullanım seçeneği sunuyor. Artık nasıl bir yazılımsa düşük ayarda bile kaldıramadı, ilk defa sample buffer boyutunu 128’den 512’ye yükselttirdi bana. (Evet, 256'yı da yemedi.) 16 GB 1867 MHz DDR3 ram, 3,3GHz i7 işlemci, Intel Iris Pro Graphics 6200 1536 MB ekran kartı, 1tb fusion drive özelliklerine sahip late 2015 imac retina’da resmen saniyeler içinde tıkanıp çöktü logic. 512’de ise bütün ayarları köklediğimde dahi düzgün çalışıyor. Gecikme 5ms’den 13.2ms’e tırmansa da halen rahat rahat kayıt alabiliyorum, hatta algılanabilir olduğunu bile söyleyemem.

Plugin’in arayüzündeki master volume tuşu asla düzgün çalışmıyor. Ya sadece snare üzerinde etki ediyor ya da kafasına göre hiç oralı olmuyor, sebebini henüz çözemedim. SSD 4’de hiç uğraşmadan multi output (8xstereo, 8xmono) seçip kick, snare, hats ve cymbals olarak gruplar halinde bütün bir parçanın davullarını render edebiliyordum. Bunda ise illa 16xstereo seçip bir de plugin içerisinde ve logic’de bus üzerinden bu 16 kanalı manuel olarak yerleştirmek gerekiyor. Tutorial videoları sayesinde çözdüm ama gıcık etti ilk 2 gün.

OKW: Architects ve kapanış;

Invasion’dan sonra ses örneklerini en beğendiğim yazılım buydu, gerçekten de özellikle snare karakteri muhteşem. Fakat affedersiniz hangi at kafasının fikri idiyse snare için bir adet rimshot ve bir adet de side stick (kasnak) vurşu haricinde diğer 2-3 önemli vuruş tekniğini (snare head, snare roll vs.) modelleme ihtiyacı bile duymamışlar. Üstelik bunlar invasion'da gayet var, bunda yok ne alakaysa. Abicim, manyak mısınız ne kadar zor olabilirdi ki yani. Tabi ki mail attım, bakalım ileri dönemlerde bir güncellemeyle bu vuruşlar da eklenirse çok daha güzel olur.

Sadece 3 tom seçeneği var ve yalnızca biri rack tom, o da alto. Diğer ikisi ise floor tom. Haliyle bir roll yazdığımda biraz dengesiz duyuluyor gibi hissediyorum. Ayrıca default olarak çok gereksiz bir room/hall efekti var tomlarda. Plugin'in ara yüzünde alt bölümdeki mixer bölümünü bulup keşfedinceye kadar aklımı yedim nasıl durduracağım şu olayı diye. Belki siz benden önce görüp keşfetmişsinizdir, ne diyeyim takdir ederim.

Unutmadan; bunun master ve reverb tuşları gayet düzgün çaışıyor.

Özetle;

Kontakt dayatması ve 1-2 saçma kusur/eksik haricinde ben her iki davul yazılımından da acayip keyif alıyorum. Özellikle invasion’daki seçenek ve müdahale bolluğu inanılmaz. OKW: Architects ise belli bir grubun duyumunu yansıtması sebebiyle başta grubun tarzını ve akabinde de böyle modern ve dolu bir metal davul duyumunu sevenler için çok başarılı ve nispeten (halen) ucuz yollu bir seçenek.

Buraya kadar dayanıp okuduysanız tebrik ediyorum, görüşmek üzere.
 
Son düzenleme:
Zil konusunun hiçbir yazılımda gerçek anlamda çözülemediği gerçeğini kenara bırakırsak özellikle modern anlayış için GGD ürünleri zirve bence de. Sadece bu kasma olayını hiç tecrübe etmemiştim. Too M1 to understand diyerek +1liyorum :D

Eline sağlık abi!
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
M1'de yardırması gayet makul, muhtemelen benim i7'nin leşliğinden oluyor ne oluyorsa. Zil konusunda da itirazım yok, otomasyon manyağı ettiğim halde komplike partisyonlarda hemen her yazılımla sıkıntı yaşadım/yaşıyorum. GGD'ler bir nebze daha yola gelir bir karaktere sahip diyeyim. Bu arada enteresan şekilde ziller için superior drummer 3 fena halde başarılı. Hatta genelinde dehşet başarılı fakat epey emek istiyor ve gerçekten uğraştırıyor. Kullanıma hazır olmaları mantığıyla yine bu görece daha basit yazılımları tercih ediyorum ben.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Cali oversized ve zilla IR paketleri gayet stand alone çalışıyor bu arada, niye davul yazılımları için böyle lanet bir yola gitmişler anlayamıyorum.
 
Geri
Üst