Dahili Ses Kartı Kullanma

Herkese merhabalar, elektro gitar çalmaya niyetlendim önceden klasik gitar çalma girişimim olmuştu ama istediğim tadı alamadım.
Elektro gitar çalmanın klasiğe nazaran daha çok külfeti oluyor ve malesef bu konularda neredeyse hiçbir bilgim yok. Sorularımı şu şekilde sıralamak istiyorum:

1) Gitarı jak dönüştürücü ile laptopun mikrofon girişine bağlayarak kullansam acemiliğimi atana kadar bir sıkıntı yaşatır mı?
2) Çakma irig kullanmak laptopa bağlamaktan daha mı verimli olur? (ekşisözlük'e baktım memnun olanlar var)
3) Bu sorunun yeri bu başlık değil ama 2. bir başlık açmamak adına buraya yazmak istiyorum gitarlar hakkında da pek bir bilgim yok biraz internetten baktım 1300 TL gibi bir fiyata victor markalı bir gitar gördüm sizce ilk gitar olarak aşağı yukarı 1300 TL bandında ne almak mantıklı olur?

3. sorum için şunu da eklemek istiyorum 1300 TL bütçenin hepsini gitara gömmek yerine 2. el bir gitar ve 2. el bir amfi almak daha mı mantıklı olur? Hepsini gitara gömmek daha mantıklı geliyor çünkü ileri vakitte laptop vb. geçici şeylerle işi kavradıktan sonra amfi alacak parayı yine denkleştiririm.

Son olarak laptopum pek yeni bir laptop değil, laptopun dahili ses kartı ise Intel® HD Graphics 4000

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Dahili ses kartı kullanmada temel sorun gecikme olacaktır. Ona ek olarak dip gürültüsü de çekilmez olur. Gecikmeyi yenersen kötü-kötü de olsa çalarsın ama. Gecikmeyi kesmek için ASIO4ALL ile denemen gerekli, bilgisayarın ses kartı ile uyumlu olursa (ses kartının markası önemli değil, her firma farklı kullanıyor aynı markayı bile) gecikmeyi 15ms gibi kullanılır seviyelere çekebilirsin. Kulaklık şart bu arada, dizüstü hoparlörlerinden işe yarar ses alacağını sanmıyorum.

Ama pek kullanılır olmaz yani. En ucuzundan bir tane M-Audio M-Track alsan ya da ses kartını boş verip 2. el bir Orange Crush 12 alsan yüzlerce kat daha iyi bir performans alırsın. Amfi bütçenin dışında ama M-Track zorlanabilir, kendisi kulaklıkla düzgün çalabilmenin en ucuz yolu. Behringer UM2 gibi gelmiş geçmiş en kötü ses kartlarından birini alsan dahi (2. el 250 TL filan) alacağın performans çok daha iyi olacaktır.

50TL'lik çakma iRig'ler nasıl hiç bilmiyorum.

İşlemcin epey eski bu arada, 10 senelik Ivy Bridge kullanıyorsun. Bu durumda güçlü işlemci istemeyen amfi simülasyonlarını kullan. Neural DSP gibi, Mercuriall gibi lider firmaların yazılımlarını verimli çalıştıramazsın (bütçenin de dışındalar zaten, aşağıdaki linke bak sen).


Viktor diye gitar markasını da ilk kez duydum, 2. el bir Squire MM ya da bulabilirsen daha iyisinden Squire Bullet, LTD 50 veya Aria Pro-2 al. 1300TL'ye hem gitar hem de amfi olmaz zaten.
 
Şunu da yazayım bu arada, bu dediğin dahili ses kartı kullanmayı yapabilen var ama bilgisayarının anakartını yakma ihtimalin de var. O girişler genelde çok az güç veren dinamik mikrofonlar için, gitar epey yüksek çıkışa sahip olacaktır. Gitarın sesini sonuna kadar kısıp bağla.
 
Geri
Üst