evde bass gitar bakımı

merhabalar, yaklaşık 1 yıl önce aldığım bass gitarıma bakım yapmak istiyorum fakat malum günümüz şartlarından dolayı doremusic e gitmeye korkuyorum. acaba evde gitarımdaki telleri söküp nasıl temizleyip tekrar takabilirim. bazı yerlerde bass gitar tellerinizi 646 tinerin içinde 24 saat bekletin diye bir yorum okudum. acaba doğru mudur yanlış mıdır. piyasalardan dolayı yeni tel alabilecek bütçem de şu anda yok. şimdilik nasıl idare edebilecek şekilde bakım yapabilirim?
 
Bass gitar telini söküp, bir işleme maruz bırakıp tekrar takarak gitarın kondisyonunu iyileştirmeye çalışmak sadece günü/provayı/sahneyi kurtarabilecek bir harekettir. Şu an için geç kalınmış olsa da her çalımdan sonra gitarı, telleri, telleri çok zorlamadan fretboard ve teller arasına bir fiber bez sokarak fretboardı (doğrudan üstten tellere bastırarak fretboard temizliği yapılınca teller deforme edici bir unsura dönüşüyor bence) temizlemek; bu tarz işlemlerin sağlayacağından çok daha uzun ömürlü fayda sağlayacaktır.

İşin makbulü telleri söküp, fretboarda uygun yağ/solüsyon ile müdahale edip kiri alıp ağacın canlılığını korumasını sağlamak, devamında da yeni teller takarak gereken donanımsal ayarlamalar ile sağlıklı kullanıma devam etmektir. Tellere müdahale edildiğinde yaşanacak tansiyon ve ton kaybındansa fretboardın sağlığı, metal donanımın aşınmasına sebep olabilecek kalıntıların sağlıklı bir şekilde uzaklaştırılması daha önemli bence. Ancak bu da limon yağı, wd40, cila gibi uygun malzemelerin ve biraz da el yatkınlığının mevcudiyetiyle sağlanabilir. Ekonomik durum, nemli bi bez ile gitarın silinmesine müsade ediyorsa, tellere hiç elleşmeden çalım sonrası bezle silmekten ötesi çok bir fayda sağlamayacaktır bence.
 
Geri
Üst