Türkiye'nin unutulan iki rock gitar virtüözü: Esat Sürek ve Erman Ergünal

Yanlış hatırlamıyorsam 1990 veya 91 yılıydı; lisenin (Kadıköy Anadolu...) ön taraftaki binasının camına yapıştırılmış bir ilan gördüm:
Satriani -Vai- Malmsteen tarzı gitar dersi verilir.
Young guitar masters
Esat Sürek (19) Erman Ergünal (18)


Aradan geçen onca yıl nedeniyle metni tam detaylarıyla hatırlamıyorum, yaşlarda hatam olmuş olabilir.
Böyle bir ilanı kim niye ciddiye alsın diye düşünebilirsiniz tabii...
İlan abartı DEĞİLDİ. Bu iki adam gerçekten daha o yaşlarda virtüöz tekniğine sahipti. Mike Varney'ye ulaşsalar albüm çıkartırlardı. Nasıl çaldıklarından biraz daha bahsedeceğim aşağıda....

Bu iki adamı bugünkü gitar çevrelerinde kaç kişi tanır bilmem. Ne yazık ki Esat Sürek çok genç yaşta ayrıldı aramızdan kanser nedeniyle (1995). Nuh'un Gemisi'nin gitaristi olarak tanınırdı, ama kısıtlı bir çevre tarafından. Bu kadar genç yaşta vefat etmese belki çok daha farklı olabilirdi durum. Canlı dinleme fırsatım hiç olmadı. Önceki grubunun adı Ten on richter imiş. Herhalde o devirde piyasada çalmaya da başlamıştı. Kayıt olarak dinleyebildiğim kısıtlı materyalden, neoclassical shred vari çaldığını söyleyebilirim. Vaktiyle bir arkadaşım (herhalde yine o sene...) Milliyet gazetesinin müzik yarışmasına katılmıştı. Kuliste tanıştığı bir gitaristin Malmsteen - Trilogy çaldığını söyleyince inanmayan gözlerle kendisine bakmıştım. Lise 2'deydim galiba o sıra.

O adam Esat Sürek idi işte:)

Forumda kendisi adına başlık yok, ama Nuh'un Gemisi adıyla bir şeyler var ve sanırım bir yerlerde konser-kayıt materyali de mevcut. Ama ben bir şeye erişemedim.
Esat Sürek'in vefatından sonra kendisi için bir anma konseri düzenlendi. İzlemiştim, Yıldız Teknik Ünv'nin Yıldız kampüsünde müthiş bir konser olmuştu, video kayıtlarından bir şeyler de paylaşılmıştı.

İlanda adı geçen ikinci isim, Erman Ergünal ise, 90'larda Taksim rock barları çevresinde takılanların bileceği bir isimdir, Garaj Band'de çalıyordu bir ara. Ben de kendisini pek çok kez canlı izledim. Ama bugün faal olarak gitar çaldığı bir proje olmaması ve tanınmaması çok acıdır. Herhalde kendi tercihi. Sanırım klavye de çalıyor, ama daha çok dijital audio ile uğraşıyor galiba. Zaten youtube diye bir şeyin olmadığı devirde bile kendisi dijital audio/mix mastering işlerinde uzmanlaşmaya başlamıştı. Bazı enstrümantal kayıtlarına internet üzerinden halen ulaşılabilir. Acil Servis grubunun da kısa bir süre gitaristliğini yapmış ve ilk albümlerinde bir parçada misafir sanatçı olarak bir solo çalmıştır.
Not: Söz konusu parça "Gel Bana" olsa gerektir; zaten şarkıdaki solo gitarları dinlediğiniz zaman o şarkıda farklı bir gitaristin çaldığını rahatlıkla anlıyorsunuz.

Erman Ergünal gerçekten izleyince adamın dibini düşüren cinsten bir hakimiyete sahipti. Ibanez Jem gitarıyla özdeşleşmişti, o yüzden Steve Vai'a benzetenler de olurdu, ama gitara dokunuşu da, tekniği de çok kendine hastı aslında. Türkiye'de benim izlediğim gitaristler arasında ilk defa Steve Vai - Reb Beach - Richie Kotzen vari legato-tap tekniği kullanabilen adamdı, ama sağ eli de dehşetti. Üstelik, en ufak bir abartıya kaçmadan da çalabiliyordu, tuşesi ve pinch armoniklere hakimiyeti de acaipti adamın ve vibrato kolunu inanılmaz bir hassasiyetle kullanıyordu. Vaktiyle "Zıt Uçurumlar" isimli bir grubu vardı, orada vokal de yapıyordu. Bir tür "power trio" idi grup, bir provalarını izlemiştim. Bir süre gitar çalmak istememiştim sonra:) Transistörlü Peavey amfi (Bandit modeliydi herhalde...) ile öyle bir ton çıkartırdı ki kulaklarınıza inanamazdınız.

Çaldığı cover gruplarında da nota nota aynı soloları çalmazdı, ama dehşet kulağı olduğu belliydi adamın ve emprovize çaldığı zaman da orjinallerini aratmazdı. Bugüne değin de halen Türkiye'de izlediğim en müthiş rock gitar "virtüözü" bu adamdır. Vaktiyle hakkında şehir efsaneleri bile vardı; gitar çalışmak için kendini bir kaç yıl boyunca eve kapattığı ve tekniğini öyle geliştirdiği söylenirdi. İddiaya göre o kadar abartmış ki, sokağa çıkınca bir süre adapte olamamış:)
Unutmadan... Sol elinde çok büyük ölçüde üç parmağını kullanır ve serçeye pek ihtiyaç duymazdı. Keşke yine sahnelere dönse...
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Solosunu Erman Ergünal'ın çaldığını düşündüğüm Acil Servis şarkısının linki için:


Bahsettiğim bütün teknik becerilerini kısa kısa sergiliyor solo içerisinde Ergünal. Hepsinden önemlisi de, bütün bunları son derece müzikal bir formatta, kusursuz cümlelerle kullanıyor. Muhtemelen de bu soloyu baştan aşağı doğaçlama çalmıştır:) Lydian tınıları geliyor yer yer, bu da Steve Vai etkisinin bir göstergesi muhtemelen.
Bu da herhalde 2000'lerde yaptığı en son işlerden biriydi:
 
Son düzenleme:
Geri
Üst