Gamları tüm klavyede kullanabilmek

merhaba geçenlerde caged sayesinde pentatonik gamı tüm klavyede çalabilmeye başladım merak ettiğim majör veya minör gamları da bu şekilde tüm klavyede çalabilmemezi sağlayın bi sistem var mı veya bunu yapabilenler nasıl öğrendiniz?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
öyleymiş galiba ama pentatonikte bir boxun son notası diğerinin başlangıç hizasına denk geliyordu klavyede ordan aklımda kalıyordu fakat majör dizide öyle değil gibi
 
Hayır majör için de geçerli aynı şeyler, sadece bir kaç farklı box shape var. aslına bakarsan 3 farklı box shape var.
Örnek: A Major gamını 6 tel 5. pozisyondan orta parmak ile çaldığında bir box shape yakalarsın, eğer 5. pozisyonu serçe parmakla yakalayacak şekilde sapta kalın tarafa kayarsan farklı bir box shape yakalarsın, aynı şekilde 5. pozisyonu işaret parmakla yakalayıp ince notalara kayarsan da biraz genişçe bir box shape yakalayabilirsin Bunları birbirine bağlayabildiğinde tüm sap boyunca akıcılığı yakalayabilirsin.
 
öyleymiş galiba ama pentatonikte bir boxun son notası diğerinin başlangıç hizasına denk geliyordu klavyede ordan aklımda kalıyordu fakat majör dizide öyle değil gibi
Bu CAGED sistemi o kadar yanlış öğretiliyor ve insanların kafası o kadar karışıyor ki...
Şimdi ben bir şey söyleyeyim de ortalık karışsın.
3-5 farklı şekilde diye bir şey YOK aslında. Aynı kalıba farklı noktalardan başlıyorsunuz, o kadar.

Bilmeniz gereken iki şey var:
1)5 tele yayılan kalıbın kendisi. Bunu farklı şekilllerde ezberleyebilirisiniz. 6.tele geçildiğinde şekilde kalıp yeniden başlar. Gitaristler bunu çoğu zaman fark etmez bile.
2)Kalıbın içerisindeki başlangıç noktaları: Hangi noktadan kalıba gireceğinizi gösterir.

Kalıp da şundan ibarettir aslında (kendi gösterimimle yazıyorum; en alt satırdan başlayın). Koyu renkler dizinin başlangıç notasının yerini gösterir. İlk ve son teldekiler aynı notaların farklı oktavdan çalınan halidir. İstediğiniz gibi ezberleyin, fark etmez. 12-4, 12-4, 1-34, 1-34, 1-3 diyorum ben.

1- 3 (KALIP TEKRAR EDİYOR, yani aslında 1-3 ile aynı !)
1 -34
1 -34
1 2-4
1 2-4
2-4 (BURADAN BAŞLAYIN)

Yapılması gereken şey, bunu klavyenin her yerine yaymaktır. Kalıp HER YERDE AYNIDIR. Sadece farklı noktalardan başladığı için 5 farklı şekil varmış gibi görünür, o kadar.
Aşağıdaki şekilleri inceleyip kendi çıkarımlarınızı yapabilirsiniz. Sol ve si teli arasındaki geçişlerde kalıpta bir kayma olacaktır, bunu da unutmayın. Bunun dışında kalıp bozulmamalıdır, zaten bozduğunuz zaman kulağınız da size ton dışında nota bastığınızı hemen söyleyecektir. İki nota içeren parçacığın diğer tellerle olan ilişkisine dikkat edin.


Bu tekniği kullanarak majör diziyi GİTAR ÇALMADAN bile gözünüzde canlandırmayı deneyebilirsiniz.
Kalıbı anlayan birisi, disiplinli çalışırsa çok kısa sürede majör dizyi her yerde çalabilir hale gelir. Hangi ton olduğu fark etmez, koyu renkle işaretlediğim perdeler hangi notanın üzerine geliyorsa, o tonun majör dizisi çalınmış olur.

Bu noktadan sonra yapılması gereken şey, dikey kalıpları birbirine bağlamaktır. Onu da isteyen olursa başka zaman anlatırım. Ama önce kalıbın her yerde çalınabilmesi gerekir.
 
Geri
Üst