Gİtarda Elektrik Kaçağı!!

Arkadaşlar fender stratım var. Çok can sıkıcı bi sorun yaşıyorum. Sanırım elektrik kaçağı var gitarda.

Tellere dokunmadığım zaman acayip bir ses oluyor. Dip gürültü gibi ama çok daha ağır cızırtılı bir ses. Tellere herhangi bi yerinden dokundugumda ses kesiliyor.

Kontrol kalemiyle baktığımda gitarın metal aksamlarında az da olsa elektrik görünüyor.

NE yapabilirim? Birinemi götürmeliyim yoksa kendim halledebilirmiyim? Daha önce başına gelen varmı??
 
Anlattıklarından yola çıkarak tahminimce yaşadıgın bu sorunun asıl sebebi kullandığın ampli veya sistemin topraksız prizde çalışmasıdır , birde gerçek toprak hattına sahip olduguna emin oldugun bir prizde çalıştırmanı öneririm.
 
Büyük ihtimal cochise'in dediği gibi; sorun prizinde toprak hattı olmamasıdır.
Ancak ufak bir ihtimal de gitar köprüsünü toprak (şase) hattına bağlayan kablo kopmuş olabilir.
Eğer ki toprak hattı olduğuna emin olduğun bir prizde deney yapabilirsen ve gürültü durumu devam ediyorsa bahsettiğim kablo kopmuştur.
 
assault yapabileceklerin şunlar;

-Topraklama hattı olan tesisatta, topraklama hattına bağlı cihazlarla çalıştığını kontrol et.

-Her ihtimale karşı çıplak ayakla gitar çalma :twisted: Ayağında kalın tabanlı ve kuru terlik/ayakkabı olsun.

Her elektronik/elektrikli cihaz çalışırken elektrik akımı çeker (misal amfilerimiz).
Cihazımızın çalışmasını sağlayan bu elektrik akımı geçtiği kablolarda (mıknatıs gibi düşünebilirsiniz) elektro manyetik alan oluşturur.
Bu elektromanyetik alan da etkileyebildiği mesafede bulunan tüm iletken malzemelerde voltaj oluşturur.
Yani pratikte amfimizin elektronik kısmını sarmalayan metal kısım bu nedenle şarş olur ve gerilim biriktirir.
Şayet toprak hattımız varsa ve kullandığımız prizler topraklıysa bu metal kısımlar sürekli olarak dünyaya deşarj olur, üzerindeki yükü atar (dünya/toprak kütlesi nedeni ile görece sonsuz sıfır potansiyelindedir ve bu nedenle deşarj işlemi işe yarar).
Bizim gitarımızda jack üzerinden amfiye bağlıdır ve gitarımızın metal aksamı da amfinin topraklanmış olması gereken metal kasasına bağlıdır.
Yani amfinin metal kasası ile gitarımızın metalden olan körüsü, telleri gibi kısımları aynı potansiyeldedir ve birinde olşan gerilim hepsine etki etmektedir.
Biriken potansiyel enerjiyi (voltajı) söndürecek toprak hattı yoksa biz gitarımızın metal aksamına dokunduğumuzda ve bedenimiz toprağa herhangi bir şekilde temas halinde ise amfimizin kasasında birikmiş olan gerilim bizim üzerimizden kendisini deşarj edecek olan bir akıma neden olur.

Unutmamak gerekir ki her insan elektriğe karşı farklı direnç gösterir. Aynı şahıs bile farklı zamanlarda farklı direnç gösterir. Ve en önemlisi de derimizin farklı noktalarındaki elektrik direnci farklıdır. Bu da "yanyana çalıyorduk ama benim arkadaşım çarpılmadı; ben neden çarpıldım?" sorusunun cevabıdır.

Biraz daha bilgi için http://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik_genel/220_volt_alternatif_akim-t26301.5.html;wap=

Tesisattaki toprak hattının durumunu kontrol etmek için pratik bir yöntem;
Volt metrenin AC ölçüm kademesinde Nötr-Toprak hattı arasındaki voltaj ölçülür; değer 0,1Volt-1Volt seviyelerinde ise ideal kabul edilir.
Şimdi prize bakıldığında bir faz ve bir de nötr hattı için olmak üzere 2 adet temas noktası ve dışarıda tırnak şeklinde bir toprak hattı temas noktası görülür.
Ölçüm yapılırken Faz-Toprak arası ölçüm yapılırsa 220Volt civarı bir değer okunur.
Şayet toprak hattının olmaması nedeni ile nötürleme (toprak hattının nötr hattı ile kısa devre edilerek yapılan uyduruk topraklama işlemi -hayati tehlike oluşturur!-) yapılmış ise okunacak değerler 0Volt'tur çünkü toprak ve nötr hattı birbirine direkt bağlıdır ve aralarında potansiyel fark yoktur.
Toprak hattının ve nötürlemenin olmaması durumunda ise Faz-Toprak uçları arasında abuk sabuk değerler okunur (220Volt civarı dışında, 15-20Volt gibi değerler).
 
birçok arkadaş kadar bilgim olmasa da bencede toprak hatlı priz olmamasından kaynaklanmaktadır, benim yaşadığım yerde toprak hatlı priz kullanılıyor ve başka bir ülkeye gitmiştim aynı sorunu bende yaşamıştım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
cevap için teşekkürler. Evde toprak olup olmadıgını en basit nasıl anlayabilirim peki?

Evde toprak yoksa toprak priz alarak çözebilirmiyim yoksa evede toprak çektirmek gerekir? Kiracıyım oyle bişey pek mümkğn olmazda ondan soruyorum?

Bu arada gitarın arka kapagının oldugu köprüyü tutan yayların oldugu yerde bir kablo metal parçaya lehimlenmiş. Bu sanırım topragı saylıyor dogrumu?
 
Evde toprak olup olmadığını nasıl ölçebileceğini yukarıda anlatmaya çalıştım ama karmaşık görünüyorsa en kolayı elektrikçiye kontrol ettirmen olur.
Keza toprak hattı yoksa çözüm toprak hattı çektirmektir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Arkadaşlar. Gitarı başka bir yerde kullandım elektrik sorunu yoktu. Yani sorunum gitardan değil. Anfiden olcagınıda sanmıyorum. Evde toprak yok gibi görünüyor malesef. Çok canım sıkıldı.

Eve elektrikçi çagırıp kontrol edip mümkünse toprak hattı çektirmekten başka şansım yok sanırım :? :(
 
Abi eger o evde topraklama yoksa siz nasıl banyo yapıyorsunuz ki :) Banyoda ki prizde dene birde orası kesin topraklıdır eger orda da toprak yoksa herhangi bir su sıçraması durumunda hayatınız tehlikede demektir :) Nasıl bir evmiş mübarek bu arada toprak hattı çekmek icin evi biraz kırmaları gerekebilir sanırım, işin uzun hocam.Kolay gelsin şimdiden...
 
uzatma kablosu kullanıyorsan bununda topraklı olmasına dikkat et. Birde evdeki her prizde toprak hattı olmayabilir veya hasar görmüş olabilir, mesela benim eskiden oturduğum evlerden birinde odadaki prizlerden birinde toprak hattı varken diğerinde yoktu, bu büyük ihtimalle sonradan çekilmiş, tekli kabloyla toprak hattı taşımıştım :)
 
Geri
Üst