Çaldığınız şarkıları nasıl aklınızda tutuyorsunuz

çaldığımız rifflerin veya soloların kalıcı olması için iyi düzeyde teori bilmemiz gerek gibi fakat yine de mesela repertuarınızda 20 30 şarkı olsa bunların akorlarını rifflerini nasıl hatırlayıp çalıyorsunuz her gün çalışsam ben de baya şarkı hatırlarım gibi ama 30 40 tane şarkı bilen biri her gün riff çalışıyor mudur?
 
Genel olarak o şarkıları tarzları dinliyor ve çalım sıklığınıza göre haftada bir iki kere çalıyorsanız fazla bir şeye ihtiyaç kalmıyor. Haftaiçi çalışıyorum, akşam yorgun argın eve gelip bir iki şarkı çalıyorum. Hem yorgunluğum azalıyor hem de tekrarlamış oluyorum şarkının trafiğini.
 
Çok çalınca veya ilk öğrendiğin ve çok çaldıkların hafızada kısmen yada tamamen kalsa bile bir performans için öğrenip de daha sonra bakmadığın şarkılar hele bir de pek de dinlediğin şarkı değilse kalmaz. Dave Mustaine Holy Wars'u hatırlamıyordu çoğu grup kendi şarkılarını bile hatırlamıyor konserlerde çalmıyorlarsa.
 
Ben davul çalıyorum ama ben de cevaplayayım. Ezberim kötüdür. Mühendis kafası var tamamen :D O yüzden şarkıların davullarını notaya döküyorum ve daima nota sehpası karşımda olacak şekilde oturuyorum davul setine. Çalacağım şarkının notasını öne alıp bakarak çalarım genelde. Şarkının tamamına bakmasam bile muhakkak bakarak çaldığım bölümler oluyor. Bu şekilde alıştım müzik işine. O yüzden önümde notası olmadan belki de 1 tane bile şarkıyı tam orijinal davullarıyla çalamam.
 
çaldığımız rifflerin veya soloların kalıcı olması için iyi düzeyde teori bilmemiz gerek gibi fakat yine de mesela repertuarınızda 20 30 şarkı olsa bunların akorlarını rifflerini nasıl hatırlayıp çalıyorsunuz her gün çalışsam ben de baya şarkı hatırlarım gibi ama 30 40 tane şarkı bilen biri her gün riff çalışıyor mudur?
Ses ve kas hafızasının bir birleşimi gibi düşünebilirsin. Ben şahsen spesifik olarak şurada şu akor var diye hatırlamıyorum. Akorlar/riff ve sololardan çok parçaların trafiği ve kök notasını hatırlamak çok önemli. Bu sayede gruba ayak uydurulabilir ve solo da doğaçlama olarak atılabilir. Zaten eğer basit bir tarzda ise genelde power ya da açık akorlardan oluşuyordur. Eğer basit değilse progressive v.b. türler için oturup riffleri tek tek ezberlemek gerekebilir. Riff'in komplikeliğine göre ezberleme kolaylığı da değişir. Sahne aldığım dönemde glam/hardrock v.b. çalıyorduk ve 35-40 arası repertuarımız vardı. Parçaların neredeyse tamamı power akorlardan oluştuğu için geriye sadece trafiği ezberlemek kalıyordu. Çok uzun zamandır cover çalışmasam ve parça ezberlemesem de halen hepsi aklımda diyebilirim. Yani diyeceğim o ki trafik, teknik ve nota çalış.
 
Güzel öneriler verilmiş, ben de bir ekleme yapmayım. Hiç şarkı ezberleyemedim ve çalamadım. Bunun çalışma yönü elbette var, yani zorla da olsa ezberlenebilir ama esas olayın sesleri kafada tutabilmek olduğunu düşünüyorum. Bunun en bariz örneği vokali olan birinin bir şarkıyı dinledikten sonra pat diye söyleyebilmesi, eğer sesleri bu şekilde kafanızda tutabiliyorsanız gitara aktarması biraz teknik ve teori öğrendikten sonra mümkün olmalı.

Klasik müzikte olduğu gibi ezberlemeyip direkt notadan anlık çalanlar var mıdır (başka bir başlıkta olduğunu söylediler bu arada) bilemiyorum ama o zaten en kesin metot. Müzik namına ilk paragraftaki yetenek ve bu ikinci paragraftaki emeğe sahip insanlara da ayrıca saygı duyuyorum, hani herkes bir şekilde "müzisyen" sıfatını kullanıyor da bence bu iki olay bu sıfat için olmazsa olmaz gibi geliyor bana. Mesela bende ikisi de yok :)
 
Geri
Üst