Custom shop gitarlar

Merhabalar, herkese iyi günler.

Aklıma bir soru takıldı, daha doğrusu merak ediyorum. Bazı markaların custom shop/masterbuild gitarları oluyor servet değerinde. Hiç böyle bir gitarım olmadı(sanırım olmaz da).
Bu gitarları bu kadar pahalı kılan nedir?
Ağaçlarının daha stabil beklemiş, manyetik/ elektronik/mekanik aksamlarının kaliteli olduğunu tahmin edebiliyorum. Bir de tahmin ediyorum ki Fret işçiliği oldukça özenlidir.
Ama gerçekten aşırı pahalılar, standart Amerikan bir model ile arasında ne gibi hissedilir farklar var? Bu gitarları çalan deneyen var mı hiç?
 
Bildiğim kadarıyla fender custom shoplar (birçok diğer marka gibi) usta işi el yapımı oluyor ve birçok farklı opsiyon imkanı sunuluyor. Sadece kaliteli değil, aynı zamanda manevi değeri de var tabi. Diğerleri fabrikasyon oluyor.
 
Kullanılan ağaçlar (gövde, sap, klavye)
Donanım kalitesi
İşçilik

Bu üçünün hepsi üst düzeyde olduğunda maliyet de artıyor doğal olarak. Seri üretim gitarların maliyetiyle özel üretimlerin maliyet unsurları arasında kademe kademe fark olması normal tabi ama servet değerinde olmalarının sebebi bu maliyetler değil, bizim alım gücümüzün düşük olması malesef.
 
İsim, marka, satış değeri, minare gölgesi, davul tozu.

Evet, tamam yiğidi öldür hakkını ver derler, çok güzel masterbuild’ler , collector’s choice’lar, made to measure’lar çaldım, sahip oldum, ama oha masterbuild dedikleri alette bu hatalar nasıl olur dediğim gitarlar daha fazlalıktaydı.

Ben masterbuilt sahibiyim demek için güzel aletler, çalmak için alınıyorsa dikkatle kontrol edilmeli. Sonuçta gün sonu her şey player’s guitar, collector’s guitar gibi ayrımlara giriyor, dünyada gördüpüm genel temayül bu.

Bir gitara koleksiyon veyahut başka bir değeri hariç 7-20bin dolarlar arasında paralar vermek durup bir düşündürüyor beni. Bir başka açıdan bakacak olursak, lüks saat sektörü gibi de düşünülebilir.
 
Okuduğum, gördüğüm, bildiğim kadarıyla emin olarak konuşuyorum ağaçların hiçbiri güneş altında şezlonglara uzanıp kremlenip bronzlaşmıyorlar. Hepsi fırınlanmış oluyor o ağaçların. Hiç bir firmanın gitar üretmek için 5-7 yıl bekleyecek vakti yok ne yazık ki.

Donanım en üst kalite tabii ki, tartışılmaz. Kısıtlı imkanlarla kalkıp 6-7 bin doları ayılıp bayıldığım B.C Rich gitara vermektense, Çin üretimi işçiliği idare eder gitarı kendim mod.lar mis gibi çalarım.

Paranız çoktur, imkan vardır vb. durumlar bunun dışında işçilik mevzusu ve fiyat politikası hakkında @LuciferioN hocam zaten açıklamış durumu.
 
Geri
Üst