Elektro gitar ağırlığı postür bozukluğu ve skolyoz

Elektronik gitar almayı düşünüyorum kullanan varsa söyleyebilir mi çok fazla ağır mi oturarak calsam postürum bozulur mu biraz da cilizim taşırım sorun değil ama eğri durmamam gerekiyor çünkü skolyoz(omurga eğriliği) var belimde derecesi artabilir kullanan varsa bilgi verebilir mi? Teşekkürler:)
 
Zor yerden sordunuz...
Gerekli bilgileri verebiliriz sonrasında doktorunuza danışmanız gerekir.

Ortalama bir elektro gitar ağırlığı 2-3kg.

Oturarak çalışırken postür ister istemez bozulacak özellikle yeni başlayacak olduğunuz için, fakat duruşunuza dikkat ederek ilerlerseniz postürle alakalı sorun olmaz.
 
Benim arkadaşımda da skolyoz var, poşet taşıması bile uygun değil, sefilmuzisyen'in de söylediği gibi doktorunuz onay vermesi daha sağlıklı olur. Bildiğiniz gibi bazı sağlık sorunları kişilere göre değişiklik gösteriyor.
Doktorunuz onay verirse ıhlamur gövdeli gitarlar diğerine nazaran biraz daha hafif oluyor, onlara bakmak daha mantıklı olur. Tabi ki doktor onayından sonra.
 
Geçmiş olsun.

Benzer sorunlardan (1 sene öncesine nazaran şimdilik az da olsa) şikayeti olan birisi olarak diyebilirimki gitar, ayakta yada oturarak farketmez, yüzde yüz sağlıklı bir duruşla çalınan bir enstrüman değil. Az yada çok eğiliyorsunuz, gitara abanıyorsunuz, belinizi, kolunuzu, bileğinizi büküyorsunuz.

Yani dimdik ve stabil bir pozisyon söz konusu değil ne yazık ki. Doktorunuza danışıp bu durumun skolyozunuzu ne kadar etkileyebileceği konusunda bilgi almalısınız.
 
Bir konuda bundan bahsedilmişti. Yani sağlık sorunu olmayanlar için bile gitar bir yerden sonra sıkıntı yaratıyor. Bunun için oturuşunuzda vücudunuzu destekleyen özel sandalyeler ya da aparatlar varmış. Ben hiç kullanmadım ama araştırabilirsiniz. Belli yaştan sonra gitar çaldıktan sonra her tarafımın ağrıdığını söyleyebilirim. Haftada bir kez çalabiliyorum. Kalan günlerde midi klavye çalmaya çalışıyorum, ona da halim yoksa ipad üzerinden dokunmatik şekilde garageband ile idare etmeye çalışıyorum. Yani kendinizi gitarla sınırlamayın, tabii ki arkadaşların dediği gibi doktora danışın, önce sağlık nihayetinde...
 
Eger agirlik ile ilgili probleminiz varsa les paul kasa gitarlardan kacinin. Tek tavisyem bu olabilir. Benim herhangi ciddi bir sorunum olmamasina ragmen 2-3 saatlik sahne sonrasinda sirt agrilarim olabiliyor.
 
Doktorunuza danışın derim, gitar çalmak kolay gibi görünen ama aslında efor gerektiren bir eylem. Ağırlığa ve postür bozulmasına karşı duyarlı olduğunuz için doktorunuzun söyleyecekleri çok çok önemli.

Hiçbir şey sağlığımızdan önemli değil.
 
Gitar çalarken sırt ve bel pozisyonunuz çok önemli. Belinizi olabildiğince dik bir şekilde tutup, kamburunuzu çıkartmadan çalmak gerekiyor. Eğer yapabiliyorsanız gitarın ağırlığını sağ bacağınıza koymak yerine, klasik gitarist gibi iki bacağınızın arasına alıp çalmanızı tavsiye ederim. Ayrıca sol bacağınızın üstüne klasik gitaristlerin kullandığı gibi bir destek de koyabilirsiniz. Bana bu şekilde gitar çalmak rahat geliyor, bazı arkadaşlarım da rahat edemediler bu şekilde çalarken. Ama önemli olan sırtı ve beli uzun süre yük altında bırakmamak.

Ayakta çalarken de geniş bir gitar askısı kullanmak gitarın ağırlığını omzunuza yaymak açısından iyi olabilir. Biraz pahalı ancak, içi bu nike air çantalarda olduğu gibi hava dolu yastıklardan yapılan gitar askıları var, konforu çok arttırıyor, tavsiye ederim.

Doktorunuz size gitarın/yükün ağırlığını ve ne şekilde çalacağınızı soracaktır muhtemelen. Ona göre de tavsiyelerine harfiyen uymanızı tavsiye ederim.
 
Geri
Üst