Bend çalışmak için yazılım?

Merhaba, vaktinde kulak çalışması yapmak için programlar vardı. Tek ses veya çok sesi Armonik/melodik olarak tınlatıyor ve aynı sesi/sesleri ses telimiz veya enstrümanımız ile tekrar etmemizi istiyordu. Hatta program, verdiğiniz tekrarı dinleyip bir grafik çiziyor, olması gerekenden kaç cent pes veya tizde kaldığınızı da gösteriyordu. Benzer bir şey bendler için de olabilir aslında diye düşünüyorum, var mı bildiğiniz böyle bir program? Çevremde bir kaç amatör arkadaşım var onlar için düşünüyorum, kendi bendlerimi de beğenmiyorum. Benim için de güzel bir çalışma olur.

Aklıma alternatif olarak midi klavyenin pitch tuşu ile kulağı tam yarım ses bendlere hızlı yavaş bending yaparak alıştırmak gibi bir yöntem de geldi.
 
Bir yazılıma gerek yok bend yapılacak noktayı görmek için. Bende başladığınız noktadan gideceğiniz noktaya önce slide yaparsınız ya da ayrı ayrı iki notayı da çalıp kulağınıza sokarsınız ve sonra bend atarsınız. Bu şekilde doğru noktaya gidip gitmediğiniz net şekilde ortaya çıkıyor.

Dışarıdan sağlam destek almadan bend çalışmak baya zor bu arada benim gördüğüm kadarıyla. 5 yılın getirdiği hataları 1 ay gibi bir sürede Kaan @forbidden_city hocam sağolsun derslerde çözmüştüm. Önce doğru yapılışını birisi göstermesi gerekli bence, youtubeda da vardır mutlaka iyi kaynaklar -bulunabiliyorsa.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Selam cevap ve ilginiz için teşekkür ederim. Mesele referans sesi alıp bend yapmak değil aslında. Onda sorun yok. Melodi içerisinde bendlerde de sorun yok, ne de olsa melodiyi beyin ezberlediği icin bend kolayca yapılabiliyor. Ama absolut kulak gibi referans ses almaksızın, Melodi içerisinde olmaksızın, sesleri önceden duyup istediğin bendi temiz yapabilmek istiyorum. Ben doğuştan absolut kulak sahibi olmadığım için sesleri önceden duyamıyorum tam anlamıyla. Absolut kulak sahibi olmasak da yine de sürekli çaldığımız için ek çaba göstererek bir nokta da oldukça iyi bir müzisyen olabiliriz diye düşünüyorum. Tertemiz Bend yapabilmek demek kulağın yeterince geliştiğini gösterir. Mesela 1 ses bend yapmak yerine 0.8-0.9 ses falan bend yapan bir sürü adama rastlıyorum ve bunu fark ediyorum. Ama bazen ben de öyle bendleri tam oturtamıyorum.(çoğu zaman başarılıyım ama tam perfect olmak için çalışmam gerek)
 
Absolute kulağım yok ama 0.9 sesi fark ediyorum?

Siz muhtemelen ölçüler ve vuruşlarda ki milisaniyelik aksamalari da duyuyorsunuzdur.

Neyse, enstrüman çalmayı mekaniklestirmenin alemi yok. Insan kulağının anlamayacağı hatalar her daim güzeldir.

Size tavsiyem ise yeterince çalışın, ve enstrümaninizi tanıyın. Hangi perdeden ne ses çıkacak bir yerden sonra zaten o notaya basmadan duyacaksınız.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Absolute kulağım yok ama 0.9 sesi fark ediyorum?

Siz muhtemelen ölçüler ve vuruşlarda ki milisaniyelik aksamalari da duyuyorsunuzdur.

Neyse, enstrüman çalmayı mekaniklestirmenin alemi yok. Insan kulağının anlamayacağı hatalar her daim güzeldir.

Size tavsiyem ise yeterince çalışın, ve enstrümaninizi tanıyın. Hangi perdeden ne ses çıkacak bir yerden sonra zaten o notaya basmadan duyacaksınız.

Absolut kulak, duyduğu frekansı direkt olarak do, re, mi şeklinde oktavına kadar bilebilien, doğada duyduğu her sesi nota olarak algılayabilen üst düzey yetenekli kulaklar diye biliyorum. Relatif kulaklar(mesela ben) ise daha çok notalar arası mesafeleri duyabilen kulaklar. Haliyle, ton dışı hareketler, akort-entonasyon bozuklukları ve detoneler kulağımıza takılıyor. Sıradan bir dinleme yaptığımda çok batmaz kulağıma ama detaylı olarak odaklanarak dinlersem her türlü fark ederim. Bu durum kulak seviyesine göre değişmekte. (yanlış biliyorsam düzeltiniz).
 
Absolute kulak, sizin rölatif kulak tarifiniz. Absolute kulağa sahip kişiler, sizin bahsettiğiniz uç ses hatalarını algılar.

Rölatif absolute kulak ise eğitim sonucunda edinilir. Bu eğitim hoca tarafından da edinilir, zamanla kişinin çalışması sonucunda da.

Rölatif absolute kulak tamamen enstrümana hakimiyet ile ilgili. Referans alınan sesten sonra gelebilecek olan sesin ne olacağını önceden bilmek gibi.

Bu hususta herhangi bir yazılım, program bilgim yok. Bence lüzumu da yok. Etüdlerinizi veya melodileri çalarken, ağzınızla da eşlik edin o seslere. Belli bir müddet sonra her bir perde nerede nasıl tinlayacak, hangi bend nereye gidecek kestireceksiniz. Önsezi gibi düşünülebilir.
 
Geri
Üst