Entonasyon Bir Türlü Tutmuyor

Merhaba dostlar.

Elime Sx sst75 modeli geçti. Gitarın temizliğini yaptım, 10 - 46 pitbull venüs tel takımı vardı onu taktım, sap ayarını ve saddle ayarlarını yaptım( Elimde gerekli ölçme aletleri mevcut). Sıra geldi entonasyon ayarına. Tüm tellerin entonasyonunu yaptım fakat 6.telde garip bir şekilde entonasyon tutmuyor. 12 perdedeki akordu tam alıyorum ve ilk 5 perdede ayar tutmuyor, bir tizleşme var. Sapa bakıyorum sap normal. Sizce sorun nedir?
(tuner: pod hd 500 tuneri)
 
Hocam sap ayarı biraz fazla sıkı olunca ilk beş perde civarı biraz düz oluyor. Biraz sapı oval olarak ayarlayıp tel yüksekliğini köprüden biraz daha düşürmeyi deneme şansınız olursa çözüm olabilir.
 
Diger butun tellerde entonasyon ayari yapabildiysen ve sadece 6. telde ve ilk perdede entonasyon tutmuyorsa sebebi buyuk ihtimal ust esiktir.
Ust esigin 6. telin gectigi oyuk cok yuksekse ilk perdeye bastiginizda olmasi gerektiginden daha tiz (sharp) bir ses cikar (Fa yerine Fa ve Fa DiyeZ arasinda bir ses). 6. tel oyugunu cok ince bir zimpara kagidini ikiye bukerek ve akort burgularina dogru ufak bir egim vererek dikkatlice zimparalayabilir ve biraz indirirseniz 1. perdeye bastiginizda entonasyon dogru cikacaktir.
 
Son düzenleme:
bazen tellerde üretim hatası olabiliyor. aynı marka model ve gauge sahip bir takım tel ile entonasyon düzgünken bir sonraki paketi açtığımda bir tel de sorun yaşadığım olmuştur.
 
telleri yeni değiştirdi isen zaten biraz geç akord oturur.
eğer beklemeden hareket ediyorsan entonasyon tutmaması normal. tabi burgu vs sağlam olduğunu tahmin ediyorum.
 
tel değişimi sonrası birkaç saat çalım gerekir ento ayarlamak için, zınk diye tutmaz.... bahsedilmiş, eşik problemli olabilir ve tabi teller kalitesiz ise onlarda da tutarsızlık olabilir
 
Geri
Üst