Tek Gitarlı Gruplarda Loop Kullan

Tek gitarist barındıran, klavye gibi armoni verebilen 2. bir enstrümana da sahip olmayan grupların gitaristlerine danışmak istediğim bir konu var.

Sahnede loop pedalı veya modülü kullanıyor musunuz? Kullanmıyorsanız ritim gitar gerektiren sololarda sadece bas gitar ve davul üzerine çalmak, istediğiniz müziği seyircinize sunmakta yeterli oluyor mu?

Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim, saygılar.
 
selamlar , uzun sure tek gitar olarak çaldım ,
ve envaye çeşit loop pedalı kullandım,
ama gel gor ki , zor iş ,

metronom gibi çalan davulcu yoksa dert , çünkü kaçıyor , kovalıyor , bi turlu loop tutmuyor,

derken,

digitech in jamman diye bi pedalı var
onda da çalan şeyin tap tempo ile ayarlayabilme özelliği var ,

yada laptop - metronom - altyapı işlerine gireceksiniz :)

benden tavsiye ,hiç igrmeyin bu işlere bascı ve davulcu soundu iyi olduğu sürece çok da boş kalmayacaktır senin çaldığın partın arkası , ben loop ıvır zıvır işleri bıraktım,

canlı çalarken
2 gitaristiz , ikimizde synthesizer ları kullanıyorz yeri geldiğinde diğer gitarist yeri geldiğnide ben live sampling ,
yani canlı olarak çalıyoruz ,
çünkü tek gitar çalıp loop pedalıyla uğrasıp bi taraftan da çalmak hissi öldürüyor,



sorun varsa yanıtlayabilirim :)
 
Loop efekti var olan sample sesi (ya da kaydedilen) tekrarlamak oluyor.

Loop yerine solo gibi soundun düşeceği yerlere dolgun basslar ve davullar yazılmasını öneririm ben de.

Davullarda daha fazla zil oynamaları, basslar daha dolgun soundlu, gerekirse çift sesler ya da akorlar ya da 5li akor melodileri
 
loop bir efekt değildir ;)

looper ,sampler pedallar vardır,
onceden yazdığınız yada o an çaldıklarınızı kaydedip istediğiniz zaman çalan eden,
 
ben akın eldes kullanırken görmüştüm bu pedalı boss un loop pedalını kullanıyodu. pinhani nin bir parçasında kullandımıştı bilen bilir pinhani nin dön bak dünyaya parçasında sololu kısıma geçmeden önce arpej intro var orada arpeji kendi çaldı. daha sonra solo ya girecek olduğu için arpeji loop a bıraktı ve üzerine solo çaldı :) muhteşem bişeydi gerçekten.ama şu var gerçekten prof. işi bi alet yani çok iyi metronom yapmanız gerekir senkron kaymamalı.sadece siz değil grubun metronomuda önemli.ama kullanabilene çok işe yarar bi pedal.
 
Bende grupta tek gitaristim başlığı görünce direk ilgimi çekti. Ancak hoşuma gitmedi doğrusu. İlerde bir grunge punk grubundan daha ileriye gidip bir thrash grubu kurabilirsem 2. gitarla gayet hoş olur. Şimdilik zaten bir çok parçamız tek gitar gibi tek gitar olmayanlarda çok fazla sırıtmıyor. Ama yinede bu loop denen olay güzel bir buluşmuş :)
 
Basscı güzel bir overdrive kullandığı zaman, gitar soloya kalkınca elbette bunu aktive edecek, geriyi bayağı bayağı bir toparlar. Sonuçta Led Zeppelin'den Hendrix'e, Cream'den John Mayer'e (Stevie Ray Vaughan'dan hatta hiç bahsetmiyorum) bir çok örnek var.

B
 
OdenMuzik demiş ki:
Loop efekti var olan sample sesi (ya da kaydedilen) tekrarlamak oluyor.

Loop yerine solo gibi soundun düşeceği yerlere dolgun basslar ve davullar yazılmasını öneririm ben de.

Davullarda daha fazla zil oynamaları, basslar daha dolgun soundlu, gerekirse çift sesler ya da akorlar ya da 5li akor melodileri

kesinlikle katılıyorum, tecrübeyle sabittir:)
 
sahnede zor olabilir ama evde acaip eğlenceli yaratıcılığa katkısı yüksek olan bi zımbırtı bi süre kullandım çok eğlendim şimdide tekrar almayı düşünüyorum.
 
Merhaba Arkadaslar. Ben Belgin Uğursu.

Loop demek döngü demektir. rec e basıp kayda baslarsın, olcunun sonunda bir daha basarak kaydının tekrar etmesini saglarsın. kaydettigin sey arkadan calarken üzerine sonsuz kere kayıt yapabilirsin. ancak her loop aygıtında bunun toplam süresi değişir. 49 dakika, 300 dakika olanlar cıkmıs son aygıtlar olarak. kimse sınırları zorlamaz ancak. cunku kayıt kayıt üstüne bindikce 1. ilk kayıt edilen sesler arada erimeye baslar ( bunu aşmak için input seviyesini saat 11 hizasında tutunuz ,sesler eklendikce total sesten en az kaybı yaşarsınız) , 2. insanlar sıkılabilir.( bunu da enstruman çeşitliliğiyle giderebilirsiniz)

İçindeki saglam ses kartıyla aynı sesi kayıpsız olarak kaydeder.

Yeni modellerde input unsurlarınız için efektler mevcuttur. ve outputlarda ise ayrı ayrı kontrol imkanı saglar. rc 50 dek olan modellerde outputları ayrı tonlayamazsın. hepsini tek bir stereo kanal olarak sisteme girmiş olursun.

En cok dikkat etmen gereken şey ilk kaydettigin olcunun kacmaması. eger o kacmazsa üzerine kaydettigin hersey düzgün olacaktır. bunun dısında bir de phase channellar vardır. yani ek kanallar. elinizde 3 ayrı loopstation oldugunu düsünün. üçüne de ayrı ayrı kayıt yapıp istediginiz seyi arada kapatabiliyorsunuz. bunun tek amacı calısmanıza trafik katmaktır .

Baska bir teknik : Redo tusuyla da en son yaptıgınızı geri silebiliyor , pişman olursanız geri getirebiliyorsunuz. en son kaydettiginiz seyi ekleyip cıkarma teknigiyle yaptıgınız şarkının trafigine katkıda bulunabilirsiniz.

loopstationlara mikrofonlayabildiginiz her enstrumanı baglayabilirsiniz.teknik olarak önerim kücük bir miksere enstrumanları girip , oradan da stereo olarak loop aygıtına girmenizdir.
sounda hakim olmanızı kolaylaştırır.

Loop aygıtları eğer grupla kullanılacaksa çok kullanışsızdır. yalnızca intro veya outrolarda işinize yarayacak bir pedaldır. gruptaki hiç kimse sizin kaydettiginiz loopa uyum saglayamaz, herkes davulcuya uyum saglar, davulcu da size yüzde 90 oranda uyum saglayamaz. uyum saglanabilen demolar cok nadirdir. walk of the earth , kimbra da görmüs olabilisiniz. en fazla bir iki video bulabilirsiniz.


loop aygıtları kesinlikle cok zevklidir. genellikle hevesliler tarafından alınır en kısa vakitte geri satılır.ya da evde takılma amaclı kullanılır. cunku time onemli bir mevzu. loopstation alıskanlıgı ciddi birsey. metronom gibi bir beyin lazım.

Grupta loopstation kullanmak ütopiktir. intro ve outro dısında kullanabiliyorsanız eger, ve ritim kacmıyorsa şanslısınız demektir. ama o ritim kesin kacar.

Dünyada loopstation yarısmaları düzenlenmeye başlanmıştır. Türkiye'de bu şekilde yol alan pek yoktur. sanırım tek ben varım, bilmiyorum.


Başka sorunuz?
 
Geri
Üst