Evde Müzik İçin Gerekli Ekipmanlar?

  • Konuyu açan olympian
  • Başlangıç tarihi
O

olympian

selamlar,

Yıllardır ciddi bir şekilde müzik dinlerim. Ancak bugüne kadar herhangi bir enstrüman çalmadım. Arkadaşlarımda olanları kurcalamışlığım vardır ama o kadar. Bilgisayarda kullanılan müzik programlarına da öylesine bir bakmışlığım var. Reason, fruity loops gibi.

Hayatımın bundan sonraki bölümündeyse müziği en ön plana almayı düşünüyorum. Öncelikli olarak bir gitar kursuna giderek yapacağım bunu. Çok büyük maddi imkanlarım olmasa da, bu konuda yatırımlar yapmayı da düşünüyorum. Aşağı yukarı nelere ihtiyacım olduğu konusunda da bir hayli araştırma yaptım forumlarda. Ses kartlarından, gerekli bilgisayar özelliklerine. Ancak tüm bu bilgileri kafamda bir yere toplayıp, ortak bir şekilde değerlendirmem ve bundan bir sonuç çıkarmam mümkün olmuyor. Benim ricam, bu seviyede bir insanın nasıl ekipmanlar alması gerektiğiyle ilgili. Uzun vadede, akustik gitarla, elektro gitarla, klavyeyle ve drum machine le kayıtlar yapmak niyetindeyim. Herhangi bir albüm yapmak ya da müzikten para kazanmak gibi dertlerim olmadığından, hayatımı adayacağım bir süreç olacak bu. Bu tip amaçlar için nasıl bir bilgisayar konfigürasyonu ve ne tip ekipmanlar önerirsiniz, bunu öğrenmek istiyorum. Ya da mesela bu süreçte bir mixer e ihtiyacım olacak mıdır? Bir mixer den ses kartına bağlanırsam, bu sayede mixer in çoklu giriş imkanından yararlanarak, aynı anda hem mikrofon, hem gitar bağlayabilir miyim?

Açıkçası, çok geniş skalada bilgi talep ettiğimiz farkındayım ama sıfırdan başlayan insanlar için kafa karıştırıcı bilgilerle dolu internet.

Şimdiden teşekkür ediyorum yardımlarınız için, iyi günler.
 
bilgisayar konfigrasyonu hakkında fazla bi marka ve hız gibi bilgim yok ama diğer ekipman konusunda bi kaç şey söyleyebilirim..

öncelikle m audio firewire 410 ses kartıyla hem gitar hem mikrofondan kayıt yapabilirsin..şöyle...akustik gitar vokal se 2 mikrofon gitişi var hallersin ama elektro gitar için düşünüyosan vokalli kaydı firewire soloda işini görür..

temiz duyum alman için bi çift aktif monitör edinmen kerek tavsiyem yamaha hs50 m

condenser ve dinamik mic. konusunda ise piyasa biraz ararştırırsan işini görecek mic. ler bulursun.dinamikte tabiki sure u tercih edersin ama condenserde çeşitli seçenekler var kullanım alanına göre (rode , studio project vs..)

midi klavyede ise eğer sadece sinyali bilgisayara yollim ordan helledirim diosan m audio keystation 49 basic işini görür gibi..ama yinede bi araştır sen..

özellikle bu işte unutmaman gereken iyi marka iyi sonuç vercek die bi şey yok yani örn monitör alırken gidip creative 5.1 falan alma , kaydın temiz olması için bilgisayarın kasasını iyi seç fazla fan sesi falan olmasın..zaten bilgisayar konfigrasyonu hakkında yardımcı olur diğer arkadaşlar..

bide bi şey daha var..ses kartı yukarda söylediğim ikisinden birini tercih edersen bilgisayarına firewire girişini eklettirmeyi unutma toplama alırsan bilgisayarı..çünkü koymayabiliiyolar söylemezsen..

mixer konusunda çok ihtiyacın olacağını sanmıyorum..hani arkadaşlarınla evde toplanım hadi bakalım 2 gitar bi bas 2 de vokal olarak hucüm kayıt almıcaksan..

birde güzel bi kulaklık al..akg..sennheiser 202 falan güzelama akg tercih ederim flat duyum için..

yazı biraz uzun oldu aklıma gelen olursa daha yazarım inşallah..
 
necrodinazor'un önerilerinden birkaçına söylemem gerekenler var öncelikle.

Türkçe yazmaya özen gösteriyoruz bu forumda. Buna dikkat edersek sevinirim. Ayrıca terimlerin özel isimlerin bazıları yanlış yazılmış bilmeyen insanlar için yanlış yönlendirme olabileceğinden bilgi vermeye çalışırken daha dikkatli olsak güzel olabilir.

Canlı kayıt yapabilmek için evde ihtiyacımız olan şeyler: Bilgisayar, Kayıt Arabirimi, Mikrofon,bolca sabır.

Bilgisayar'da herhangi bir standart yok her gün daha iyisi çıktığı için saçma olurdu böyle birşey söylemek ama dikkat edilmesi gereken nokta. İşlemci,Ram ve Hard Disk'lerin erişim hızları. Eğer bilgisayardan sanal enstrüman kullanmayacaksak Ram diğerlerinden daha geride önem sırasında. Bunun dışında bilgisayarınızdaki ekran kartının ne kadar iyi olduğunun ses kayıdına herhangi bir etkisi yok. Genelde atlanan bir nokta ama Anakartın da iyi bir model olması sonuca etkileyecektir (bu aslında her alanda geçerli bilgisayarın en temel parçası nede olsa)

Kayıt Arabirimi ses kartı dediğimiz şey. Bunu da ihtiyaca göre belirlemek lazım. Aynı anda kaç adet farklı ses kaynağını kaydetmek istiyorsak o kadar girişe sahip olmamız gerek en azından. Genelde başlangıç için 2 giriş yeterli oluyor. Hücum kayıt yapmayı pek düşünmüyorsunuzdur evde sanırım. Model tavsiyesi de bütçeden bütçeye çok değiştiği için yapmak istemiyorum. Başlıkları incelerseniz çeşitli yorumlar var. Oralarda sorabilirsiniz özel olarak şu model mi bu model mi diye.

Mikrofon ne tür ses kaynaklarını kaydetmek istediğimize göre değişiklik gösteriyor. Mesela distortion elektro gitar kaydetmek istiyorsanız dinamik bir mikrofon tavsiye edebilirim. Ama vokal ve akustik gitar kaydedeceğim diyorsanız condenser daha güzel olacaktır. Gerçi işi ciddiye götürdükçe elinizdeki mikrofon sayısıda artacaktır ama şimdilik bir adet mikrofon işinizi görecektir. Mesajınızda tam olarak ne kaydedeceğinizi belirtmediğinizden elektro gitar, akustik gitar kayıdına pek fazla bir önerim olamıyor. Ortalama bir performans için Shure Sm57 piyasa standardı olmuştur sizde tercih edebilirsiniz.

Bundan sonrası sizin beklentilerinize göre şekilleniyor aslında. Kayıt yapabilmek için bu kadarı yeterli fakat o kayıdı güzel duyurabilmek için bir monitör gerekli necrodinazor arkadaşımızın belirttiği yamaha monitör güzel bir yakın dinleme monitörü fakat fiyatı yüksek gelebilir. Kulaklık kayıtlar esnasında gerekli fakat çok ta kaliteli birşeye ihtiyacınız yok kayıt yapabilmek için. Miks için kulaklık kullanmak ise oldukça yanlış bir hareket olur.

Bilgisayarın donanım kısmına değindim ama yazılım kısmına değinemedim henüz. Şu an zamanım yok daha sonra tekrar yazarım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
haklısın hocam. ama almışken, paramın yeteceği kadar ekipmanı alıp, takside bağlamak istedim. öncelikli olanları öğrenmek için bilgilerinize başvurdum.

gitar çalmayı öğrenene kadar en az 2 sene vericez, yani senin de söylediğin gibi allah kerim.
 
Demek istediğim şudur ki;
Bir koltukta iki karpuz olmaz olursada küçük olur :D
Başka şeylerle uğraşmadan hızlı şekilde gitar çalmana bak sevdiğin parçaları çalmak için uğraş çalabildiğini hissedince kayıt işine yönelip yapıtlarını ölümsüzleştirmek için yollar ara. Yoksa ikisinide yapamazsın benim gibi ;)
 
Geri
Üst