Metallica

Metallica'nın önceki albümlerinde yaptığı gibi, yeni albümün en iyi şarkısını değil de hareketli ve coşkulu bir şarkısını ilk olarak hayranlarının beğenisine sunduğunu düşünüyorum. Melodiler kötü değil ancak Metallica standardına göre ortalamanın altında bence.

Garage Inc.'in tonlarına hastayım. Bence en iyi Metallica tonları o cover albümde. Bu son şarkıda da Gagare'ın biraz daha remastered edilmiş enstrüman tonlarıyla, Kill'em All riffleri çalmışlar gibi hissettim. Başta gitar tonları olmak üzere, kayıttaki sinyalle çok oynanmış gibi hissettim. Keşke biraz daha ham bırakılsaymış kayıtlar. Gitarlar amfi kabin mikrofonlaması değil de Axe FX ile kaydedilmiş havası var.

Son olarak uzun süre sonra beyaz Tama davul setini görünce, meşhur 80'ler sonu Justive ve 90'lar başı Black turnelerini anıp, heyecanlandım.
 
Bana Metallica aynı yerde debelenip duruyor gibi geliyor uzun zamandır. 2. defa dinledim, daha fazla da dinlemem, sıradan bir parça olmuş bence. Çok kısa sürede yazılmış gibi. Sound fazla işlenmiş, ki zaten genelde böyle oluyor artık.. Derli toplu dengeli geliyor her şey ama yine de içerik bakımından zayıf geldi, hatta kafam da şişti.

Davul yazımında Motörhead'in Overkill parçasına bir gönderme mi var bilemedim, sonda tekrardan girmesi de şaşırtmadı o sebeple. Çok cansız, fazlasıyla mekanik geldi kulağıma çalım da, tonlar da.

Soloyla ilgili hiç konuşmaya gerek bile yok aslında.. Her yeri melodik olsun da demiyorum da, biraz farklı bir şeyler yap artık be adam. Thrash metalse, önceden de thrash metal yapıyorlardı, ne de güzel melodik sololar vardı. Bir önceki albümde de aynı düşünceye sahiptim.

Tamam yaşlar ilerledi, canlı performansları da hiç fena değil eski parçalarda ama üretme bazında baya bir tıkandıklarını düşünüyorum.

Yine de James'in vokali son yıllarda gayet güzel geliyor yaşına göre. Sanırım tek ileri giden şey bu oldu, bir dönem performansı epey aşağıdaydı.
Artık Metallica'dan eskisi gibi parçalar beklemiyorum elbette, o yüzden de yeni parçaları çıkınca gram heyecanlanmıyorum gidiyorum eski parçalarını, performanslarını açıyorum. Load ve Reload'u da severim bu arada.

Zevkler ve renkler, beğenen beğensin bu şarkıyı; bana artık yapmış olmak için yapıyorlarmış gibi geliyor. Saygım sonsuz yine de o ayrı.
 
Biraz Diamond Head biraz Motorhead... şarkı olarak da Hit the Lights havası. Yeni bir şey yok, solo da yine ciyuvv ciyuvv ... olsun yav nostalji grubum, hala faal bir şeyler yapıyor hoşuma gitti. Kayıt, ton vs anlamında bana da acaip yapay geldi. Trujillo yine arka planda kalmış (bırakılmış).
İyidir işte çok da gömmeyelim ama yine de insan Met'nın akranları olan Testament, Overkill gibi grupların bugün hala ne kadar sıkı metal albümleri yapabildiğini görünce...?!?
 
Resmen facia. Keşke dilemeseydim. James'in ergen ses tonu beynimde dönüp dönüp duracak şimdi.

Black albümünden sonra çöküş aynı hızla devam ediyor. Adamlar bir çok konser veriyor ama bakıyorsun sahnede çaldıkları parçalar master of puppets ve black albümü komboları. Yeni albüm çıkarıyor dünya turu yapıyor ama 15 şarkı çalıyor 10 tanesi yine 20 yıl önce çaldıkları parçalar.

Bu parçaya bakıyorsun sonra dönüp one enter sandman creeping death battery master of puppets a bakıyorsun. Yaşlandınsa üretemiyorsan yapma bare abicim çekil kenara takıl kendi halinde.

Kirk Hammet solosuna bakıyorsun kill'em all albümünde ne solo atıyorsa hala aynı solo. Carlos Santana boşuna dememiş en kötü öğrencimdi diye.

Umarım yeni albüm öncesi bir nabız yoklamadır bu şarkı. Ha yok yeni albüm bu tarz çalacaklarsa geçmiş olsun.
 
Ooooo birileri double bas calismis 😆 Loaddan sonraki seyleri pek dinleyemiyorum, oradanda en cok low mans lyric 'i begenmistim, ,keske o kafalarda biseyler yapmaya devam etselerdi yani omrunun sonuna kadar tam gaz metal yapmak zorunda degilsin ama metal camiasi kadar tutucu bir camia da yok, olmazdi yani.
Konuya gelecek olursak 2. bi defa dinlemem, heleki Kirk` un vicuv vicuv vicuv solosu falan kafa kaldirmiyor.
Sevenlerine gelsin.
 
Ölmedik buradayız demek isterlerken, abi biz aslında ölmüşüz de mevlüdümüzü okumamışlar diye düşünmüş olacaklar ki bu şarkıyı da mevlüd niyetine okumuşlar.

Evet Metallica olabilirsin. Evet icon olabilirsin. Evet bir çok kesimin idolleride olabilirsin. Ama bazı gerçekler vardır bunlardan da kaçamazsın.

Fanatiklerine sunuyorum.



Bazı fanlarında surat ifadeleri de aslında kısa bir özet gibi. James'in vokali duyunca nakavt. Yiğitliğe pohkta sürmüyorlar. :)



 
En sık dinlediğim gruplardan biridir. Ancak son birkaç albüm şu Death Magnetic soundundan kurtulamadı ve şarkıların büyük çoğunluğunun bir orijinalliği yok maalesef. Dönüp dinleyesim gelmiyor 2. kez. "Modern metal/rock" soundu oturmadı bu gruba.
 
Bkz: Megadeth neden daha büyük bir gruptur...
Çünkü Mustaine sadece kontrol edebildiği adamları değil, iyi çalan adamları gruba almıştır. Bu sayede Kiko Loureiro gibi bir adamla da sıfır kompleksle çalabilmektedir.
Lars ve Hetfield ise, Jüpiter'den büyük egoları nedeniyle ancak Hammett gibi bir adamla çalabilir. Sonuç ortada... Çalma artık birader. Olmuyor işte. Bitti o dönem.
 
Mustaine her zaman iyi gitarist bulmuştur kendine ama kompleks konusunda leş herifin tekidir. Sen koskoca Mustaine'sin baba, Megadeth'i kurmuşsun hala Hetfield gel dese dili dışarıda koşarak gidecek, o gel demedikçe de herif ülser oldu, kanser oldu hala atamadı şu Metallica kompleksini. Adam değil. Bir ara yobaz hristiyan olması da kıl eder beni.
Lars ise başarılı bir işadamı, eleştirecek tarafı yok. Davul çalamıyor o ayrı.
 
Mustaine her zaman iyi gitarist bulmuştur kendine ama kompleks konusunda leş herifin tekidir. Sen koskoca Mustaine'sin baba, Megadeth'i kurmuşsun hala Hetfield gel dese dili dışarıda koşarak gidecek, o gel demedikçe de herif ülser oldu, kanser oldu hala atamadı şu Metallica kompleksini. Adam değil. Bir ara yobaz hristiyan olması da kıl eder beni.
Lars ise başarılı bir işadamı, eleştirecek tarafı yok. Davul çalamıyor o ayrı.
Mustaine de dehşet bir ego zaten, ama işte adam onu kanalize etmeyi biliyor.
Metallica kompleksinin halen olduğunu düşünmemiştim gerçi...
Bu devirde internetin yarısı Kirk'ten daha iyi çalıyor artık. Çok acı bir gerçek. Adam dökülüyor.
 
Kirk'deki sorun aşırı kullanımdan eblehleşme gibi. Adam zaten kafa bir dünya garip garip sırıtıyor saçma sapan hareketleri var. Adam pilot zaten uzunca bir zamandır. Birde şu Death Magnetic'den gelen ikili üçlü dur kalklı breakdownlar ki çoğunda Lars o iğrenç trampet sounduyla beynimize vuruyor cılkı çıktı her şarkıda olur mu ya.
 
Kirk bence körelme yaşadı.. hep ikinci (üçüncü) adam. Kariyeri boyunca solo hiçbir şey yapmadı geçen sene çıkardığı albüm hariç. Kendini zorlamadı mesela Gary Holt gibi, Alex Skolnick gibi dev grupların gölgesinden çıkıp kendini ispat etmedi. Gary gerçi Exodus'tan Slayer'a pek kulvar değiştirmedi ama olsun, yine de bir açılımdır.
 
Abi Kirk hep pasif bir tip. Adam sürf falan yapıyor korku filmi zombiler v.b şeylerle ilgileniyor. Metalci kalıba uymayan naif bir yapısı var. Hetfield ve Lars kurt gibi adamlar. Lars tam bir iş adamı grubu toparlıyor . Hetfield'de araba tamircisi alkol bağımlısı alfa bir tip. Zamanında zaten Mustain ile yolların ayrılması hep bu nedenler. Bir ipte iki cambaz oynamıyor. Tam burada Kirk abimiz geliyor ve cuk oturuyor. Pasif bir kişilik ve her söyleneni dinleyen cinsten. Adamlar hala ilk 4 albümün ekmeğini çatır çatır yiyiyorlar. Tabiki bu kadar para şehvet ve özel hayatlarındaki çalkantılar adamları köreltti. Şuan yaptıkları artık biz hala buradayız ve bir şeyler üretiyoruz cinsinden. Yeni turneler ve şarkıların büyük bölümü ilk 4 albümden. Bu arada yeni single kapak tasarımları v.b şeyler çok güzel olmuş. O konuda çok iyiler. Hardwired albümün de de çok beğenmiştim glitch tasarımları.
 
ahahah.... korku filmi, gotik sinema filan daha ne kadar metal olsun... Kirk o anlamda sıkı metalci :)

Mustaine'in şutlanma sebebi bağımlı olması. Lars ve James ticari başarı ve dünya turneleri için tuvalette sızan, prova kaçıran bir berduş olmaz diyorlar ve şut. Kirk ise o ara Exodus'ta, sıkı grup, genç elemanı alalım diyor Lars. Olay Kirk'in karakteri değil aslında ama sessiz sakin bir tip olması da bu diktatörlükte işe yarıyor tabi.
 
Mustaine'nin tek şutlanma nedeni bence Hetfield'den daha baskın karakter olması artı solo atabilmesi. 🙃 Saydıklarında diğer geçerli nedenler tabi . Exodus olayını biliyorum tabi ama karakter olarak Kirk dışarıdan çok pasif karakter duruyor. Newsted'da zaten bu diktatörlük yüzünden ayrılmadı mı .? . Adamlar hep kendileri çalıp söylüyorlar. Şu son single'da yine en ufak bas gitar sesini duyamadım.
 
ahahah.... korku filmi, gotik sinema filan daha ne kadar metal olsun... Kirk o anlamda sıkı metalci :)

Mustaine'in şutlanma sebebi bağımlı olması. Lars ve James ticari başarı ve dünya turneleri için tuvalette sızan, prova kaçıran bir berduş olmaz diyorlar ve şut. Kirk ise o ara Exodus'ta, sıkı grup, genç elemanı alalım diyor Lars. Olay Kirk'in karakteri değil aslında ama sessiz sakin bir tip olması da bu diktatörlükte işe yarıyor tabi.
Kesinlikle. Mesela Kirk'ün de leş bağımlılıkları varmış, ama onlar zengin olduktan sonra gelince kasmamışlar herhalde. Neden acaba? 🤣 Aşağıdaki vurgular bana ait:

During the Damaged Justice tour, he had a cocaine addiction. Hammett eventually pulled out of the addiction because cocaine made him feel depressed,[46] but relapsed during the Load era.[47] One of the reasons Hammett said he spent a lot of money on comic books is because he finds them to be a more enjoyable and healthier alternative to drugs.[44] He also smoked heroin a few times, but "didn't like it".[47]


Sonuç: Mustaine'i yönetemediler. Yönetemezlerdi. Muhtemelen kafa-göz dağıtırdı herif (Ne güzel de olurdu var ya...) Uyuşturucu muhtemelen bahane oldu.
Burton da ölünce ortalık bu ikisine kaldı.
Düşünüyorum da... Burton ve Mustaine'li bir Metallica, rüya gibi bir şey olabilirmiş.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst