Blues-rock olarak coverlanabilecek Türkçe popüler şarkılar?

Vaktiyle MFÖ'den Ele Güne Karşı, Ajda Pekkan'dan "Sana Doğru" ve "Düşünme Hiç" parçalarını blues rock-klasik rock gibi soundlarla çalmışlığım var. (Daha sonraları daha sert soundlarla da başka şeyler coverladım ama onlar ayrı...)

Bu şekilde yapılan iş çok İngilizce şarkılarda... Hendrix'in ünlü "All along the watchtower" yorumu, Bonamassa'nın "Stop" cover versiyonu, Richie Kotzen'ın "I'll be there-Reach out" filan hep bu kafanın ürünü şeyler.
Sizce Türkçe klasikleşmiş popüler şarkılardan bu şekilde çalınmaya müsait olan başka neler var? Hendrix-Gary Moore-Bonamassa-Andy Timmons-Richie Kotzen vs... gibi adamların kafalarıyla çalınabilecek başka Türkçe popüler şarkılar geliyor mu aklınıza?
 
Son düzenleme:
nil karaibrahimgil- hakkında her şeyi duymak istiyorum çok rahat bluesy yapılabilir duruyor ama hiç tecrübem yok bu konuda, az önce şarkıya denk geldim aklıma bu başlık geldi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
nil karaibrahimgil- hakkında her şeyi duymak istiyorum çok rahat bluesy yapılabilir duruyor ama hiç tecrübem yok bu konuda, az önce şarkıya denk geldim aklıma bu başlık geldi.
Teşekkür ederim.
Şarkı, vaktiyle Britney Spears ile yeniden canlanan minör armoni ve nostaljik bir hüzün içeren akımın şarkılarını andırıyor. Bir dönem sonrasında da Amy Winehouse çok ekmeğini yedi bunun, ama başka bir sound ile. Onu da millete caz diye yutturdular tabii...
Fakat Karaibrahimgil'in tarzı da, tavrı da, sesi de, şarkıcılığı da beni delirtiyor; o nedenle ı-ıh:) "Aslolan duygudur, şarkı söylemeyi bilmeseniz de olur" şeklinde özetlenebilecek bir akımın öncüsü olmuştur kendisi bu topraklarda:) Ne yazık ki pek çok genç kadın bu akımdan zehirlendi, fısıldar gibi şarkı söylemeyi marifet zanneden bir kuşak halen etrafta kendini şarkıcı sanmaya devam ediyor.
Bizim kuşak Ajda Pekkan-Nilüfer-Sezen Aksu-Nükhet Duru-Seyyal Taner vs ile büyüdü. Şanslıymışız.
 
İlk başta Vega bu şekilde söylüyordu galiba, resmen kulak felci geçirtiyordu zamanında bize. Sonra arkası kesilmedi, şimdilerdeyse bunlar gibi aksanlı pop ile en ağır küfürleri içeren atarlı rap-imsi acayip bir müzik türü başa baş yarışıyorlar. Nil Karaibrahim şu an bi reklamda sarki söylüyor, hala midemi bulandırıyor tarzı. Atarlı küfürlü aşağılamalı rap müziği bile buna tercih ederim şahsen. 😅

Konuya dönersek de Cem Karaca'nın şarkıları düzenlemeye çok açık bence. Zaten kendileri de baya özgür takılmış ama hala daha potansiyeline tam ulaşmamış denebilir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Genç Osman Yavaş'ın Gökyüzü Masmavi albümüne bakabilirsin Tolga Hoca.
Pek benlik değil gibi. Bu tarz "dingin hikaye anlatma" çabaları beni daraltıyor. Melankoliyi melankolik olarak anlatma çabasını çok bayat buluyorum. Dire Straits-Private Investigations, bu anlamda ders gibi şarkıdır mesela. Hayatın anlamsızlığı ve tükenmişlik, bu kadar mı vurucu anlatılır diyorsun. Mıy mıy akustik gitarla üstüste bilmem kaç tane şarkı dinleyemiyorum ben. Dylan bile olsa bayar ki; sen Dylan değilsin:)
Mavi Sakal tayfasındanmış; onları da çok sıradan bulur ve hiç sevmezdim zaten.
Şöyle de bir şey var: Virtüöz gitaristler nasıl solo çalarken milleti baydığını fark etmiyorsa, bu şarkıcı-şarkı yazarı kafası da bir yerden sonra kendi anlatısının tekdüzeleştiğini fark etmiyor. Bir denge lazım. O yüzden, solo da çalabilen adamların "bluesman" ekolü, bu tip işlerden çok daha üstün geliyor bana.

Bir de, ben güncel popüler şarkılarla ilgilenmiyorum; biraz daha klasiklemiş şeyler peşindeyim.
 
Hepsi Cem Karaca'dan. Adam zaten yapmış ama fikir vermesi için not etmeye gerek var.
Ay Karanlık. Niksar. Dadaloğlu. Lümüne. Acı Doktor. Namus Belası. Nem Kaldı? Adiloş Bebe. Sevdan Beni. Bidanem.
 
Ilginc konu ve ben de merak ediyorum.
Su donem, turkce pop muzigini icra eden top 10 sarkicilar kimlerden olusuyor? Spotify yada youtube top listesine bakiyorum ama sonuclar popdan ziyade adini koyamadigim tarzlarda. Ornek verirseniz ben de kafa yorayim. Benim tanidigim bir Tarkan var. Direkt aratttim. Son Durak adinda arabesk bir parcasi var. Her turlu blues olur.

Simdi sonuna kadar dinledim bu tarkan'in sarkisindan bir yol olmaz.
 
Yanıtlar için teşekkür ediyorum.
Benim kafa modalden ziyade biraz fonksiyonel armoniye daha yakın ve etnik-otantik unsurlardan ziyade, eskiden Hafif Batı Müziği dediğimiz şeyin peşindeyim.
Şu an için hedefimde şu Melih Kibar bestesi var. Sözler Çiğdem Talu. Yaşı yetenler bunu Zerrin Özer ile hatırlar:) Ağlatmazsa para yok. Nasıl şarkı yazmışlar. Bir yarısı Black Orpheus'un A'sı gibi (minör 2-5-I), diğer kısmı ise Autumn Leaves gibi marş armonik (Still got the Blues diyeyim). Aranje de müthiş.
Bir takım pop coverları yapılmış ama, Zerrin Özer ile kapışamazsınız vokalde. Geçin onu. Cem Adrian, Deniz Seki vs. Size diyorum.

Başka bir bağlamda nefis olur bu şarkı. Joe Bonamassa-Beth Hart yapsa patlar valla. Neyse, ben tek başıma yapacağım artık (Thanos...). 🤣 🤣 🤣 🤣

 
Son düzenleme:
Geri
Üst