Snooker

Daha önceden de başlığı vardı ama bazı başlıkların ortadan kaldırılması devri ile bu başlık ta kalkmış piyasadan. Şu anda devam eden London Masters 2009 ile eurosport ekranlarında yayınlanmakta olan maçları izlerken aklıma geldi...

-------------------------------------------------------------------------------------
vikipedi'den kaynak vermek gerekirse:

Snooker, 22 topla oynanan İngiltere'de popüler olan bir bilardo türüdür. Oyunun amacı çuha kaplı masadaki topları ıstaka kullanarak masanın her köşesinde dört tane ve uzun kenarın ortasında iki tane olmak üzere 6 tane deliği belli kurallara ve sıralamaya bağlı kalarak sokmaktır. Oyunun açılışında; bir adet "ıstaka topu" olarak anılan beyaz top (İng.: cue ball), 15 tane kırmızı top (hepsi 1 puan) ve 6 farklı renkte top vardır.

Renk/Puan
Kırmızı/1
Sarı/2
Yeşil/3
Kahverengi/4
Mavi/5
Pembe/6
Siyah/7

Masa temizlendiğinde topların puanlarına ve cezalara göre rakibinden çok puan alan oyuncu o "frame"'i kazanır. Oyunun önceden anlaşılan frame (raund) üzerinden oynanır ve en çok frame kazanan oyunun kazanır.


kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Snooker

-------------------------------------------------------------------------------------
 
Ben de seviyorum bu olayı, dün Eurosport'da denk geldim biraz izledim, daha da devam ederim sanırım. Bence de izlemesi daha zevkli. O video ise benim zevk kriterlerime pek uymuyor valla, çekişme koca bir 0. :)

Josephking_1903 demiş ki:
http://video.google.com/videoplay?docid=145498340249350698

O'Sullivan frame'le taşak geçiyor... :D
 
oldum olası becerememişimdir şu ıstaka tutmayı.sporcu adamın yapacağı iş değil o zati kalecilikten basketboldan kalma ellerle hiç beceremem ama izlemesi haycanlı oluyor brazda hayretlere düşünce süper oluyor gayet ama 3 band izlemesi kadar değil.o tam salya akıtmalık
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
tabii canım o yukarıda verdiğim videoda çekişmeden eser yok, sullivan süpürüyo zaten masayı :)
ben 2-3 gün önce selby-allen maçının bir bölümünü izlemiştim, eurosport sağolsun her maçı full göstermiyo, başka yerlere kayabiliyolar bazı framelerin sonunda, selby oyuna 2-0 önde başlamış, benim izlediğim frame ile allen maçı 4-2 önde götürüyordu, sonra akşam başka bi maça bakarken eşleşme çizelgesinde selby'nin maçı 6-4 aldığını gördüm :D ki ben kendi evimde izleyemiyom, bu ülkede uydun varsa işin iş, arkadaşların evinde kablo tv den izleyebiliyoz, walla çok mu abartıyom bilmiyom ama izlerken gayet bi sigara yakıp bişeyler içebileceğin bir futbol maçı kadar heyecanlı olabiliyo çoğu zaman benim için, hatta bazen hiçbir futbol maçında yaşamadığım şaşkınlığı yaşıyorum bu akrobat abilerin oynadıkları oyunlarla, "nasıl yaptı lan, nasıl yaptı" diye herkes birbirine bakıyo şaşkın gözlerle :)
bu oyun zaten oynanması gayet zor bir oyundur yani tahminim :) hiç oynamadım ama 3 toptan müç toptan çok daha daşaklı bişey olduğu aşikar, amerikanı konuşmaya gerek bile yok snookerın yanında zaten, sullivan, higgins gibi adamlar amerikan masasını amuda kalkar pozisyonda süpürürler :)
 
Sullivan bugün yenildi. Fena yenildi ama. Bir de oyunda anlayamadığım bir şey oldu. Kırmızı topların tamamen süpürüldüğü masada, yeşil ve sarıyı sokmamak için epey bir uğraştılar. Sanırım birbirlerine olabilecek en zor pozisyonu bırakmak adına stratejik vuruşlar yapıyorlardı. Ama neden bunu istiyorlardı da topları sokmuyorlardı anlayamadım. Maçı yarısından sonra izlediğim için de kafam karıştı. Muhtemelen çok basit bir şeyi atlıyorum.

Eurosport hakikaten enteresan kanal. Maç biter bitmez o salak tüfek yarışına döndü. Herifler önce kayıyor sonra da tüfeklşe hedefi filan vurmaya çalışıyorlar. Devam etsene arkadaşım mis gibi Snooker ile.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Sullivan, Higgins ile mi oynadı peki kaybettiği maçı?
Dediğin değişik birşey olmuş hakkatten, genelde zaten öyle sote pozisyonlar olmadığı sürece safety vuruşlar yaparak rakiplerine avantaj sağlamamak adına değişik vuruşlar yapıyorlar da, kırmızı topların süpürülmesinden sonra diyosun, ben de merak ettim şimdi. Halbuki sarıdan başla vurmaya devamını getir dimi :)
Siz yine izleyebiliyosunuz abi kabloludan falan, ben onu bile izleyemiyom...
 
Yok, Higgins değil. Yanlış hatırlamıyorsam 4 harfli bir soyismi vardı herifin. İnceden sarışın, dik saçlı bir şeydi. Hatta adam yaptığı bir vuruşla galibiyeti almadı, o stratejik hesapların ardından masayı öyle bir düğüm yaptı ki, O'Sullivan hakkını öylesine kullandı ve mağlubiyeti kabul etti. Spikerin de enteresan deyimleri var, "Evet O'Sullivan frame'i teslim edip terk ediyooeeaarr" gibilerinden. :D
 
abi sen selby'i diyon galiba, çünkü en son selby, allen'i yenip bir üst tura çıkmayı başarmıştı.
Yarı final ve final maçını izlemek isterdim. Dün bi arkadaşla snooker muhabbeti yapıyom, galiba bi yarı final maçı ertesi güne kalmak zorunda kalmış, o kadar uzun sürmüş ki, pıllarını pırtlarını toplayıp, herkes evine dağılıp, ertesi gün buluşmak üzere sözleşmişler :) hakkatten değişik bi oyun şu snooker, bazen Türkiye'de nasıl olur diye düşünüyorum da :D çıt çıkarmadan maçı izleyecek Türk seyircisi düşünemiyom :D o akrobatik,acaip vuruşlardan sonra illa ki bizim Türk seyircisi değişik küfürler edecektir, "vaayyy a.... k...., ne iyi vuruyo yaa i..." tarzında söylemler bütün tribünleri alır götürür :D
 
sonra polis gelir meşale yakanları götürür falan, arada meşaleyle hiçbir alakası olmayanlar da kaynar :)
meşale yakmayanlar, "bizim ne işimiz var meşaleyle falan, kaç euro para verdik bu maçı izleyebilmek için, ne meşalesi" tarzında savunmalar yapar, hayal edince hakkatten komik :D
 
Hayal edince komik tabii de, Eskişehir'de az kalsın başıma geliyordu olm, manidar bir şekilde gülüyorum şu an. :D

Gökhancan kestir bize oradan yarım kilo kuru et, gel artık Moda'ya alalım ifadeni!
 
yenidenyeniyine demiş ki:
İzlediğin adam eğer her attığını sayı yapıyorsa , evet izlemekte zevkli oluyor...Ama her müsabaka bu videodaki kadar eğlenceli geçmiyor malesef.. :)
snooker adını aslında pot olan atışlardan değil,rakibe atış izni vermeyen defansif oyundan alıyor.Yani aslında deliğe gönderdiğin toplardan çok, beyaz topu nerede bıraktığın önemli tüm oyun boyunca.eğer bu gözle izlersen keyif alırsın diye düşünüyorum çünkü müthiş bir oyundur aslında..
Bu arada meşale olayına 10 puan :p
 
Böyle bir başlık nasıl bu kadar altta kalmış ? Bir canlandırayım dedim. Hem dünkü hezimetin ardından emekliliğini ilan eden efsane Steven Hendry'ye, hem de dehşet bir dünya şampiyonası çıkarmakta olan (ama her an emekli oluverecekmiş gibi de duran) "Roket" O'Sullivan'a bir saygı duruşu yapmış olalım. Hendry'nin "ölüsü bile oynuyor" dedirtecek şekilde giderayak son şampiyonasında bile bir 147 yapması da hatırlarda kalacak sanırım. Böyle efsaneleri bir daha görürmüyüz, bilmiyoruz...
 
Geri
Üst