Metal Müzik ve PlakŞirketleri

Evet arkadaşlar benimde içinde bulunduğum grup dahil bir çok Türk grubu ki bunların içerisinde çok başarılı olabilcek cevherler dururken neden yurtdışındaki plak şirketlerine başvurmak zorunda? Neden Türkiye gibi güzel bir vatanimizin kendine özgü havasıyla toprağıyla yetişmiş, birçok basma kalıp gruptan çok daha orjinal materyaller oraya koyabilecek metal-rock gruplarımız daha kabuklarını yırtamadan kaybolup gidiyor? Nasıl oluyorda Finlandiya gibi küçük bir ülke, üstelik ülkemizden 10 kat daha az nüfusa sahip ve çıkarttığı müzisyenler alışılagelmiş avrupa kültürü altında müzikler yaparken neden bizim ülkemizden cıkabilecek gruplar Dünya'ya açılmak için yabancı şirketlerin kapısında dolaşmak zorunda. Albümü yapmasi kolay fakat önemli olan reklami ve bu en onemli asamaya gelindiginde bizim şirketlerimiz nedense hiç yok ortalikta.

Halbuki doğru seçimlerle harcadıkları paranın 20 katını kazanabilirler. Peki neden yapılmıyor. Biz mi bu müziği beceremiyoruz?? Hayır. Neden Catafalque gibi power chord vurup bunu uzatarak müzik yapan yerli gruplar dışarı gidebilirken çok daha kaliteli müzik yapan müzisyen arkadaşlarımız bar konserlerinde sürünüyor???


Herkesin bu konudaki düşüncelerini paylaşması dileğiyle. Bu gercekten Türkiye Metal müziginin kanayan yarasi. Bizler onca para verip ekipmanlar alırken sadece bir hobi mi tatmin edmek zorundayiz. Neden emeklerimizin karşılığını alamıyoruz...
 
Bahsettiğin konu sadece Türkiyede değil bütün dünyada var olan bir gerçek. Sorun şu ki her ülkedeki yapımcılar ulaşabilecekleri piyasaya göre sanatçı seçiyor. Yani x bölgesinde sadece ve sadece akustik pop ve benzeri eserler satılıyorsa o yapımcı bu tarzda iş yapan bir sanatçıyı seçer. Avrupada AB sayesinde yapımcıların ulaşabilecekleri piyasa çok daha geniş. Her tarzda dinleyici bulmak mümkün olabiliyor. (Yada Amerikada) Türkiyede ise durum bu değil. Müzik dinleyicisinin çok ufak bir kesimini metal müzik dinleyicisi oluşturuyor ve bunlarında yüzde kaçının albüm satın aldığını bildiğimizde ortaya çıkan manzara pek hoş değil.

Mesele kimin iyi kimin kötü müzik yaptığı değil yani. Finlandiya gibi küçük bir ülkede diye bir örnek vermişsin. Bu müziğin geçmişine bakarsan (finlandiya örneğini verdiğin için death,black ve benzeri tarzları kastettiğini düşündüm) bu akımda etkili grupların çoğunun o bölgeye ait olduğunu görürsün. Kültürle alakalı birşey bu. Finlandiyada Orhan Gencebay'ın yaptıklarından etkilenip o tarz bir müzik yapmaya çalışsa insanlar plak şirketlerinin desteğini bulamazlar.

Siz başka kültüre ait olan bir müzik türünü satmaya çalıştığınız için o kültürün bulunduğu yerdeki plak şirketlerine gitmeye mecbursunuz.

İyi günler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Ben Türk şirketlerinin gruplarımızı yurt dışına acmasindan soz ettim ama. Finlandiya tamam kültürü bakımından muzigi barindirir ama bizim kulturumuzle olusan death black eminimki insanlara daha ilgi cekici gelecektir.
 
İlgi çekici gelip gelmeyeceğini bilemem orası çok subjektif.

Burda üretilen birşeyin dışarda satılması ile dışarda üretilenin satılması arasında büyük farklar var. Yapımcılara orda ürettirip satmak daha uygun geliyor genelde.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Nightwish -The siren diye bir parca yapıyor ve bu herkesin cok hosuna gidiyor oysaki kullandıgı melodi ise bu topraklarin... Bu malzemeyi cok daha iyi kullanıcak Türk grublar vardir diyorum bende. Sirketler bi nebze reklam yapsa belkide basarili olucaklar ama yurt icindeki festivallerde yabancı grupların altında sahne aldırtmaktan ote yaptıkları yok. Neden varlar öylesye
 
nathrizarri; senin güzel vatanının devleti, sana albüm yap diye para veriyor mu? Oysa DarkTranquillity albüm yapacağı zaman devletten para alabiliyor. Albüm sonrasında geri ödemek şartıyla. Albüm satışları iyi olmazsa ödememe hakkı da var.

Yurtdışına kim neden açılamıyor sorusuna gelince, bizim gruplara Balkanlardan ve Ukrayna'dan konser tekliflerri geldi, geliyor, ama yurtdışına gitmek kolay iş değil. Herkes'in maddi durumu o kadar iyi olmayabilir. Vize, pasaport, uçak bileti paraları herkesin karşılayabileceği tarzda değil. Özellikle büyük festival konserleri tüm gruplara yol parası vermiyor. Bu durumda işler daha da zor.

Albüm konusunda, Türkiye'de albümün satmayacağı, sadece bir rütbe anlamı taşıdığı belli bu yüzden yurtdışında satışı yüksek ihtimal olduğundan oradaki şirketlere başvuruluyor. Ve genel amaç oraya kapak atmak.

Bir grubumuzun 2006 demo şarkıları Rusya'da cep telefonu melodisi olarak satışa sunulmuş televizyonlara çıkıyor. Bize bunun getirisi yok ama eğer yurtdışından bir şirketle anlaşmış olsak iş yapacağımızı gösteriyor sadece.

İkincisi, öncelikle kendi ülkende yükselmen gerektiğinden, burada yapacağın metal türlerinde kullanacağın Anadolu ve Doğu ezgileri iş yapmıyor. Yüz çevriliyor. Fakat Dimmu Borgir gibi, Bishop of Hexen gibi gruplar kullandığında vay be adam yapmış oluyor.

Sana açık bir şey söyleyeyim, git, en baba grubun şarkısını al, kaydet burada, benim şarkım diye birilerine dinlet, beğenmeyeceklerdir. Ama izin ver aradan yeterince zaman geçsin, o şarkıyı bir daha dinlet asıl grubun adıyla, vay be hayvan gibi olacaktır. Böyle bir durum da var.

Bir de ulaşılması zor olan, daha güzel geliyordur belki. Ben Norveç'teki bir arkadaşa bir kaç kayıt yolladım demomuzdan, feci tepkiler aldım. Basit şarkılardı. Ama ona sorduğuumda Emperor pek dinlemem sevmiyorum dedi. Ne diyeyim şimdi? Ben Norveç'te olsam, Ihsahn'ın yanından ayrılmazdım gel bir şeyler yapalım diye.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
arkadaşım kesinlikle haklısın Türkiye'de dediğin durum böyle. Fakat Lacuna Coil örneğini vermek isterim:
İtalya gibi metal dünyasina doğru durust katkı saglamamış bir ülkeden çıktılar ve reportajlarında hic bir sekilde ülke içinde tutunmaya çalışmadiklarini en baştan itibaren kendilerini yurt dışına yönlendirdiklerinden bahsettiler. Böyle bir şekilde bence çok etkili olabilcektir.

Arch enemy 9/8 lik ritm atarken, bircok death metal grubu Anadolu özellikle Ege eski adıyla Frigya(phrygia) ezgilerini kullanarak kendilerini sevdirirken biz neden kültürümüzün güzelliklerinden arı kalalım. Ben demiyorum Pentagram gibi abartmayalım bunu. Fakat metal odaklı olmakla beraber içinede serpiştirilmiş yapıda kendi kültürümüz kulağa enfes gelicektir eminim.
Ayrıca Amon Amarth'ı örnek vermek isterimki adamlar sonuna kadar İskandinav kültürü ile alakalı müzik yapıyorlar vede Dünya'nın 4 bir köşesinde sevilerek dinleniyorlar neden çünkü farklı bir kültür ve insanlara monoton tadlardan ayrı bir keyif veriyor.

Vede para durumunu düşündüğümüzde işte plak şirketlerinin ve sponsor firmaların faktörü orada devreye giriyor. Yani bi grubun gidip yurtdşında çalmasi bu tarz şirketler için büyük paralara mal olmaz.

Vokaliniz Ozana selamlar bu arada bir ara msn uzerinden muhabbet ederdik;)
 
Şimdi Ege kültürü ile nasıl Death Metal yapasın?

Brutal vokalle;

Hey gidi İyon Frig Krallaaaar,
Ne güzeeldiii Apolloooo
Afrodit huzuruundaaa nasıll eşcinseel ilişkileeer yaşardııık

Gibisinden bir söz yakışmaz bence. Dalga geçiyorum tabi ki :p

Biz buradan İskandinav Kültürüne dair çok fazla şey duyup araştırma yapıyoruz. Ama sanmıyorum ki bu coğrafyaların Antik Çağlara dayanan tarihini araştırsınlar.

Hangi Folk Metalci bu coğrafyada Seneca'nın Medea'sını okumuştur hemencecik önümüzdeki efsaneler için.

Bu tamamen tercih olayı işte.

Bu arada Ozan'a iletirim selamını :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Ya bu coğrafya'nın araştırılmasına gerek yok zaten tüm herkesin bildiği gibi burasi antik dönemin merkezlerinden birisi;)

Yani insanlar farklı şeyle arıyor demek istiyorum hazır farklı bir tür ortaya serebilecekken bu şansımızı değerlendirmemizde fayda var. Fakat önümüzdeki engeller çok komik ve üzücü engeller. Albüm yap ama relamını yapma.. ne anlarım ben o isten
 
sayın nathrizarri öncelikle seni kınıyorum.
ülkemizin en köklü gruplarından biri olan catafalque'ı iki kelime ile özetlemişsin hemde çok yanlış bir şekilde.
neden diye sorduğun sorunun da cevabı belli hiçbirşey emek vermeden olmaz, olamaz.
adamlar kaç seneden beri müzik yapıyor ülemiz şartları zaten ortada bu nedenle daha çok çabalamak gerekiyor.
eğer gerçekten orjinal şeyler ortaya koyduğuna inanıyorsan zaten biryerlere gelirsin. baktın yine bişey olduğu yok o zaman sorunu başka yerde aramamak gerek.

açılabilen açılıyor imkansız değil seninde farkında olduğun gibi. o zaman ne yapmak gerek bok atacağına bi araştır bakalım ne yollardan geçmişler.
 
Tabi ki açılan açılır, bastırınca parayı açılabliyorsun yurtdışına, vizeydi pasaporttu, paraya bakıyor bunlar ;)

Yurtdışında sanki müzik piyasası süpermiş gibi bir durum var. Açılın yurtdışına beter haldeki plak şirketlerine istediğini gibi girersiniz ne kadar rezil olsanız da.

Ama sonra kalkar o şirket albümünüzü rapidshade'dan ücretsiz yayınlar kalırsınız (Türkiye'de yaşandı bu araştırın) Ya da demonuzda gönderdiğiniz şarkılar şirketin ana gruplarından birine beste olurlar (bu da yaşandı).

O kadar emekçi o kadar idealist olmayın. Emin ol çok daha fazla emek harcayan var, emekle olmuyor bu işler. Sanki tüm dünya müzikte kalite arıyormuş gibi bir düşünce bu.
 
nathrizarri'nin kastettiği "yurt dışına açılmak" müzikal anlamda açılmak sayın OdenMuzik.

Türkiye'de yaşandı dediğin olayı duydum bu tamamen bahsettiğin elemanlarla o şirket arasındaki bir durum.

Emekten kastım müzikal kalite değil!
bak nathrizarri kendince demiş birşeyler power chord vurup uzatıp müzik yapılıyormuş. (bence saçmalamış)

benim söylemek istediğim tamamen farklı müziği icra etmekle bitmiyor herşey.

Bu işlerin her aşaması titizlik gerektirir istediğin kadar komplike müzik yap orjinal olduğunu düşün bu kimseyi biyere getirmez apayrı bir konudur bu.
 
Yok dostum saşmalamadım eğer bir metal albümünün tamamında power chord vurup uzatıyorsa bunun saçmalığından bahsettim. Alternatif çalmıyorsun metal çalıyorsun olay bu. Dragonforce bile sadece gitaristleri sayesinde satıyor. Ayrıca birçok metal hayranı enstrumanda calmak istedigi icin sarkidaki hizli gitar gecislerinde aksak davul partisyonlarında gaza geliyorlar.

Oden'in söylediği şeyler ürkütücü ve işin kirli tarafı. Ama plak şirketi derken bunların önde gelenler olduğunu anlatmak istedim. Nuclear Blast gibi Metal Blade gibi. Bu şirketlerde böyle sıkıntıların olacağını pek sanmıyorum
 
ben senin bahsettiğin grubu dinlediğine inanmıyorum bu yorumlarından sonra.
eğer dinlediysen de yaptığın yorumlarla ne kadar yanlış bilgilerle dolu olduğunu hatta ne kadar bilgisiz olduğunu kanıtlıyorsun.
 
ben buraya bilgileri değil fikirleri döktüm ama sen bilgi ile fikir arasindaki farki anlayamıycak kadarsan bilemem. sana hic birsey soylemedigim halde "bilgisizligini kanıtlıyorsun" gibi bir cumle ile yaklasmanda hakkında dusunduruyor yazık bunu soyleyen zavallıya dedirtiyor. Yanlış bilgilerle dolu değilim sadece senin gibi dışardan duydugum bilgilere inanmıyorum kendim ogrendiklerime inanıyorm olay bu
 
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz. olunursada senin gibi oluyor işte.

power chord vurup bunu uzatarak şarkı yapmak nedir? bunu bana açıkla ben de sana gülmeyi bırakayım.
 
Aslında plak şirketleri sadece youtubeda tanıtım yapsalarda olur bir cok grup youtubedan ünlü oluyor hem maliyetsiz bir durum hemde çok kolay
 
bence bu memleket bu haldeyken metal müziğe konu bulmak için zorlanacağımı sanmıyorum,nereye baksan toplumsal çöküntü var herkes nefret dolu ve gemisini kurtaran kaptan olmaya çalışıyor. bu keşmekeş bu hengame içinde bizlerse bütün öfkemizi bütün negatif duygularımızı enstrumanlarımıza yansıtıyoruz eğer önceden yapılmış işlerin büyüsünden kurtulup kendi özümüze-içimize dönersek müziğe yepyeni bi soluk getirebilirz tabiki bunu yapacak kişilerln her anlamda son derece donanımlı kişiler olması da şart.

ben blues gamı yada pentatonic gamının yanı sıra kendi kendime keşgettiğim bir gamı -bir adı var mı bilmiyorum ama bizim buraların makamlarına benziyo- doğaçlama yaparken kullanıyorum ayrı bi hava da katıyo açıkçası,ya da sevdiğim türküleri yada,anadolu-rock parçalarınıda kendi müzik beğenime göre değiştirip yorumluyorum.bi yerden başlamak gerek,ben bişeyler başarmak istiyorum bakalım ne olucak?

başarı derken;başarı benim için çok para kazanmak çok zengin olmak yabancı ülkere gitmek falan değil müziğimi mümkün olduğunca çok duyurmak.zaten kökleri bu topraklarda olan bi müziği yaparken başka diyarlara gitmek altın yumurtlayan tavuğu kesmek olurdu.köklerimiz burda sittin sene yabancı gruplaır taklid edin,yinede dünya çapında bi başarı elde edemezsiniz.

büyük grup diyebileceğimiz bütün gruplar alışılagelmişin dışında, o güne dek yapılmamış birşey yaparak ya da bütün dikkatleri üstlerine çekcek söylemlerle tanındılar, biz ise onlara bakıp hımm bunlar böyle yapınca ünlü oldular bizde yapalım bizde olalım gibi sığı bir mantıkla haraket ediyoruz genelde,oysaki onlar o güne kadar yapılmamış bir şey yaptıkları için ordalar.sonuç olarak önemli olan o güne kadar görülmemiş,duyulmamış birşeyler yapmak.taklitten uzak durmak özgün olmaktır.
 
Geri
Üst