Ses karakteriğini inceltme, sert bir gitardan soft ses almak

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; hiç sahne deneyimi almamış ve genelde 80's heavy metal çalmaya çalışan biriyim.

Gitarım Jackson Dk2M
Amfim: Marshall Mg 100
Manyetiklerim: Köprüde Seymour Duncan tb-4 jb humbucker
Sapta Seymour Duncan sh-2n humbucker

Pedal olarak ta sansamp gt2 modellemesi, sd1, ch1,md2 gibi pedallara sahibim.

Bugüne kadar genelde hep dist ve overdrive tonlarında çaldım ve kesinlikle clean ton tecrübesi yaşamadım. Eski grubumdan ayrılıp yeni bir grup buldum fakat beraberinde şu sorunları yaşıyorum;

Yeni grubum tamamen soft ve rahatlatıcı tarzda çalıyor buna nazaran bende daha çok akor basan adam rolüne geçtim

E telinde gerçekten sanki bir bass gitar çalarmış edasında sert ve tok bir ses alıyorum ve bu akor basmama gerçekten engel oluyor.

Öte yandan bazı sert gitarların gerçekten çok tatlı sesler alındığınıda çok kereler barlarda izledim fakat adamın da yanına gidip bu nedir şu nasıldir diye soramadım...

Amfininde manyetiğinde gitar işçiliğininde pedalında gerçekten çok etkili olduğunu biliyorum fakat bu işi yapan gitaristler nasıl gitarlar kullanıyorlar?
İllaki bir fender strat-tele veya gibson sahibimi olmalıyım
Pedallarımı kaliteli clean için nasıl seçmeliyim? Amfinin cleanlerinden mutlaka yararlanmalımıyım
Kaliteli bir chrous pedalı işimi görebilirmi
Gitarın sertliğine rağmen genel olarak en iyi clean i yakalamam gereken yolları bana öğretebilirmisiniz lütfen.

Sıkıntımı umarım iyi bir şekilde dile getirebilmişimdir
 
Gitarın karakteri en çok clean tonda ortaya çıktığından işin overdrive tonlara göre daha zor. Sap manyetiğinde çalmak. Sap manyetiğinin yüksekliğini biraz azaltmak ve ince eq ayarları seni istediğin noktaya götürebilir.

İyi clean ton strat'dan değil dengeli karakterlere sahip gitarlardan geliyor. Manyetiklerde ciddi değişiklikler yaratabilir. En azından split coil yapılabilen manyetiklerle istediğin cleanlere yaklaşabilirsin. Son olarakda amfi. Amfinin karakteri gitarının soundunu istediğin yöne taşıyacak özellikte olmalı (bu pek kolay yapılabilen bir değişiklik değil sanırım)

Eq kısmını açmak isterim biraz. Clean tonda dengesizlikler daha bariz olduğundan çalmak bazı gitarlarda işkence olabilir. Kalın tellerin bam güm diye bağırması ince tellerden ses bile çıkmaması gibi. Eq ile bunun bir nebze önüne geçilip genel karakterde isteğe göre yumuşatılabilir. (Üstteki dengesizlik probleminin bir diğer çözümü de compressor ama o sesleri toparlarken biraz sert yapabilir tonunu senin deyiminle.)

İyi günler.
 
Şimdi clean den clean e de fark var tabi. Güzel clean derken, telecaster ın o buğulu blues parçalarındaki, iç gıcıklayıcı karakteristik tonlarını arıyorsan; elbet gitar biraz daha belirleyici oluyor. Ama clean den kastın soft parçalar içinde göze batmayan, telecaster gibi olmasada gayet tatmin edici funky ritmler veya arpejler çalmak ise bunu elindeki gitarınla da rahatlıkla yapabilmen lazım.

Benim tavsiyem kaliteli bir prosesör alırsan, içinde bir sürü tatmin edici clean presetler var ve bahsettiğim clean ritm ve arpejler için ziyadesiyle tatlı yumuşak tonlar elde edebilirsin. Tek başına pedallarla da yapabilirsin bu işi, Me_ThuS ın da dediği gibi hafif compressor kullanımı, hafif chorus, flanger vb ile güzel şeyler yakalayabilirsin. Prosesör dememdeki kasıt ise; içinde daha fazla alternatif barındırması (akustik gitar, manyetik simulatörleri, çeşit çeşit chorus, flanger phaserlar, delay ve reverb vb.)

Sap veya köprü manyetiğinde hiç efekt vermeden kuru çalarsan, elbet ses biraz sert ve hırçın olacaktır. Bu bahsettiğimiz efektler doğru uygulandığında zaten o hırçın tonu uysal bir kediye çevirecektir. :)
 
Geri
Üst