Gitarı iyi çalanlara bir danışmak isterim..

Bu müzik işinde (özellikle gitar ) iyi seviyelere ne gibi aşamalardan geçerek geldiniz. Yani herkesin işi gücü okulu ailesi vs var. Tamamen profesyonel olmasalar bile iş güç arasında zaman ayırıp iyi bir seviyeye gelenler var . Naptınız sabahtan akşama kadar , günlerce odaya mı kapandınız. Bilekleriniz kopuncaya kadar egzersizler mi yaptınız. Komşunuzun kafasını şişirinceye kadar aralıksız çaldınız mı ? Uzman bir kişiden dersler mi aldınız .. Elbette zaman ayırıp çalışmak önemli ama çalışmanın karşılığını ben alamıyorum. yeteneğim çok fazla yok biliyorum ama etrafta bu işi beceren bir sürü insan var. Benim sesim de kötü sizin sesiniz ve kulağınız iyi ondan mı güzel çalıyorsunuz ?
 
Benim sesim kötü.

Lise yıllarımda Alsancakta olmasına rağmen okul, herkes okul çıkışı gezmeye gittiğinde ben en kısa yolla eve gidip gitar çalışırdım.

Çalışmak ve çalmak eylemleri çok ayrıydı zira, o zamanlar ayda bir kere gitar çalardım eğlenmek amaçlı. Onun dışında her gün çalışmakla geçerdi.

Solo gitara yeni başladığım dönemlerde pazar günlerimde 7 saat 9 saat metronom başında slow tempoda etüd yaptığımı bilirim.

Ritm ve solo teknikleri için iki ayrı hocadan ders aldım 2şer 3er ay sürdü her biri. Amacım farklı teknikleri de öğrenmekti. Çok da işime yaradı.

Netten diğer kişilerin tekniklerini araştırdım vs..

İlk zamanlar hep böyle geçti.
 
Uzun süredir gitar çalmaya çalışıp istediğini yapamıyorsan bir müzik hocasına görün ve kulaklarının ve yeteneğinin ne kadar olduğunu anla. İyi bir duyma yeteneği gereklidir. Yetenek te gerekli. Bu konuda sana en iyi yardımı müzik bilen biri yapar.
 
Gitar bir sağ el enstrumanıdır dostum ve sağ elin kadar gitarı konuşturursun.

Gitardan garip sesler cıkartmamak adına ve temiz, gayet sağlam çalmak için öncelikle PALM MUTE tekniğini öğren. Pena vuruşlarını yaparken elin hep köprüye yakın olsun ve darbeleri bileklerinden yap. Notayı bıraktığın zaman hemen önce sağ elinle mute yap sonra sol elinle büyük çoğunluğu ölmüş sese hafif bir dokunuşla son darbeyi indir. Hatta sadece çaldığın perdelerin bulunduğu kısımda sag elin köprünün dışında olsun diğer ellerin devamlı mute halinde boş telleri kapatsın. bunun için elini ince tellere doğru gitarin sapına yaklaşan bir sekilde bilekten bükmen gerek.

Bu anlattiklarim bircok ogrencimin çalışlarını dinlerken çıkarttıkları alakasız seslerin yok olmasını sağlamıştır. İyi gitar calmak için temiz calmalsın ilk basta.


Ben tamamen lise hazırlık döneminde rahatlık sayesinde hızlı bir başlangıç yaptım geriside geldi inglizcem iyiydi kasmadim pek derslere. Ama oturup teknik çalışmaktan ziyade en güzl yöntemim şarkılardan çalışmaktı(tabiki ilerletici şarkılar). Eğer rock-metal çalıyorsan yapabileceğin en mükemmel başlangıç:

METALLICA
şarkılarından başlaman.

Komşular elbette rahatsız oldu ama elini korkak alıştırma komşunun sessizlik isteme hakkı varsa seninde gitar çalma hakkın var orda adam sessizlik isticek diye senin burda gitar çalma hakkın gaspedilemez. En mantıklısı komşu ile konuşup durumu izah etmek. Anlayışsızsada boşuna cene dokme cal gitarini isterse kapıya gelsin bir müddet sonra alışırlar.

Gitarda yetenek başlangıç aşamasinda belli olur kimisi zıplayarak ilerler kimisi emekleyerek ama bu benim gözümde bir yetenek değil. 2 tarafda aynı seviyeye gelebilir. Gerçek yetenek yükseldikten sonra, ortaya besteler koyabilme, duyduğun bir şarkıya doğaçlama sololar atabilmekle belli olur. Gitar enstruman olarak el beyin kordinasyonu ve kas gelişimi gerektirir o kadar. Müzikal yetenek ancak benim gözümde bir yetenektir. Ama sen enstrumana hakim olduktan sonra güzel şeylerde çıkartabilirsin.

Kimseden ders alma sakın. Kendi stilinle öğren. Ortalıkdaki bir cok gitar hocasi basit teknikleri öğretip ceplerine birazcık para koymak için mevcutlar.

İnternet harika bir ortam. www.ultimate-guitar.com dan al bir suru ders indir. videolari izleme okudugunu anla hem inglizcen gelisir hemde teknigini kendin yaratırsın en iyisini bulmuş olursun.

Eğer iyi yapamıyorum çalışmama rağmen diyorsan yürüdüğün yola dikkat et ve başka bir yolu dene.Duman çalıyorsan gitarist olamazsin
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Yazılanlardan sonra tekrardan çalışmalara ağırlık vermeye karar verdim. @nathrizarri nin dediği gibi ben emekleyerek gidenlerdenim galiba. Ama tekrar umutlandım. Sol el sağ el uyumunu geliştirmeye yönelik çalışıcam. Bulunduğum yerde ders alacak kimse yok zaten. olsa da dediğinz gibi temel akorları falan öğretiyorlar. Başlangıça yönelik dersler . geliştirmeye yönelik değil. Bir dönem ders almıştım armoni konusunda gerçekten çok güzel bilgiler öğrendim sonra hoca gitti.
Cevaplarınız ve tavsiyeleriniz için çok teşşekkür ederim.
 
nathrizarri demiş ki:
Kimseden ders alma sakın. Kendi stilinle öğren. Ortalıkdaki bir cok gitar hocasi basit teknikleri öğretip ceplerine birazcık para koymak için mevcutlar.

Ne demek kimseden ders alma? Yeterliliğe sahip gitar hocalarından alacağı ders, hayat kurtarabilir.

Kendi başına yanlış öğreneceği teknikler gitarda ilerlemesini durdurabilir ve hoca ile 3 ayda alacağı aşamayı hocasız 3 yıla yaymak zorunda kalabilir.

Sadece izlemek yeterli olmaz. Teknik bilmeyen ve önemini kavramayan insanlar izlediklerini iyi analiz edemez. Yanlış parmak pozisyonları demek, bitmek demektir.

Yeterliliğe sahip birinden ders almak, çok önemli. Ders verecek kişi hiç bir şey yapmasa sadece serçe parmağını böyle kullan diyip kontrol bile etse, aldığı parayı hakedecektir.

2 adet gitar hocam oldu. 222 adet fayda sayabilirim.
 
OdenMuzik demiş ki:
nathrizarri demiş ki:
Kimseden ders alma sakın. Kendi stilinle öğren. Ortalıkdaki bir cok gitar hocasi basit teknikleri öğretip ceplerine birazcık para koymak için mevcutlar.

Ne demek kimseden ders alma? Yeterliliğe sahip gitar hocalarından alacağı ders, hayat kurtarabilir.

Kendi başına yanlış öğreneceği teknikler gitarda ilerlemesini durdurabilir ve hoca ile 3 ayda alacağı aşamayı hocasız 3 yıla yaymak zorunda kalabilir.

Sadece izlemek yeterli olmaz. Teknik bilmeyen ve önemini kavramayan insanlar izlediklerini iyi analiz edemez. Yanlış parmak pozisyonları demek, bitmek demektir.

Yeterliliğe sahip birinden ders almak, çok önemli. Ders verecek kişi hiç bir şey yapmasa sadece serçe parmağını böyle kullan diyip kontrol bile etse, aldığı parayı hakedecektir.

2 adet gitar hocam oldu. 222 adet fayda sayabilirim.
Sen benim o cümleyi söylerken neyi kastettiğimi anladın dostum.
 
Pek anlamış sayılmam. Basit teknikleri gösterip para götüren hocalar olduğu için mi yoksa hocaların kendi stlini empoze ettiklerini düşündüğün için mi "sakın" ibaresini kullanarak ders almamasını öğütlüyorsun?
 
2side dahil. Bana müzik bölümünde okuyan bir abim penayı şu şekilde tutmalısın diyerek anlatmıştı bende yeni yetmeydim dediğini harfi harfine yapmaya çalıştım sonra farkettimki birgun kazara keşfettiğim bir tutuş stili onca zamanki çalışmalarıma rağmen çalmakda zorlandığım rifflerde bana kolaylık sağladi. Yani hoca neyi öğretir harmonic nedir mute nedir vs bunlari ama nasil yapılacaklarını değil.
 
Gitar hocası nasıl yapacağını da öğretmekle yükümlüdür.

Ben ders verdiğim öğrencilerime pena tutuşu ile palm mute tekniğini gösterdiğim zaman, hem standartını, hem benim nasıl yaptığımı, hem Marty amcanın nasıl yaptığını hem James amcanın nasıl yaptığını göstermekle yükümlüyüm.

Daha sonra öğrenciyi dinlerken hangi tekniği kullandığına bakmaksızın çıkan sesin doğruluğuna bakıyorum.

Senin abin sana 5 farklı teknik gösterseydi belki şimdikinden daha da rahat edeceğin bir teknikte gelişmiş olacaktın.

Ve hemen her teknikte farklı yöntemler var. Ben hala hocanın gerekli olduğunu düşünüyorum.
 
yetenek+heves+zaman = iyi gitarcı
,ben böyle bir denklem yaptım. bilmiyorum doğru mu bence bu denklemin sol tarafındaki bir unsur olmazsa bu eşitlik kesinlikle bozulur . Belki çok yetenekli ve bu denklemin bileşenlerini oluşturan bir kişi ders almadan kendsini geliştirir. Ama benim gibiler için ders ( gerçekten işi bilen hem öğretmenliği hemde bilgisi konusuda iyi olan kişilerden alınan ders ) çok faydalı olur . Marty den konu açılmış ben de dün marty nin ders videosu olan melodic control'u izledim. Bu videonun başında iki tane basit ama güzel solo var. Aslında kulağa basit gibi geliyor ama benim için basit değil. Fazla bir şey istemiyorum o kadar çalayım yeter diyorum ama onu çalmak için parmak kordinasyonunu geliştirmek gerek , gamların klavye üzerindeki değişik pozisyonları bilmek gerek ritim duygusunu iyi gelişmesi gerekir vs.. Yetenekli bir kişi belki parmaklar arasındaki koordinasoynu yeteneği sayesinde çok çabuk geliştirir. Ritim duygusu iyi ise zaten bunun üzeirnde az çalışarak kendini geliştirir . Yeteneksiz bir kişi de (benim gibi ) kütük gibi parmaklarını geliştirmek için tesadüf olarak karşılaştığı bilgilerden faydalanır. Ama müzikte öğrenilenlerin sonu yok gibi. Umarım kendi açıklarımı çalışarak kapatabilirim. Ders alma mevzusu benim için imkansız şu an .

Bu arada Marty Friedman kadar çalayım demek istemedim yanlış anlaşılmasın. O kadar ham hayellerim yok :LOL: Yani melodic controldeki basit sololar hedefim.. :D
 
Yetenek nedir? Ben şu an gitar çalıyorum, başlayalı yıllar oldu, kimse de gelip a aa yetenekli çocuk demedi (dedi tabi ki de sadece gitar çalabildiğim içindi bu yoksa yetenekli diyen kişiler müzikal anlamda yetkin değillerdi). Heves fazlasıyla vardı. Zamanım aslında hiç yoktu. Fen Lisesine hazırlanıp kazanmıştım, İzmir'in en iyi Anadolu lisesinde okuyordum ve üniversite beklentisi herkesin çok yüksekti bu yüzden. Yani zaman yoktu. Ama zaman yaratıldı. Zaman yaratılır. Yetenek nedir bilmem. İlkokuldan beri müzikle uğraştığımdan işitmede ve ritm kulağında bir sorun yaşamadım. Ama kimse bunun doğuştan olduğunu söylemedi, bir alışkanlıktı bu.

Hiç yeteneği ve hevesi olmayacağını düşündüğüm bir öğrencime gitar öğrettim, gayet de çalıyor şimdi, kendi kulvarında.

Yetenek olayını o yüzden işin içine karıştırmamak lazım.

Hevesin varsa zaman yarat, doğru çalış, sonunda iyi gitarcı olacaksın.

Melodic Controldeki soloların notasyonu ya da tablature hali mevcut bende de nette de. PDF ve guitar pro olarak.

Fakat PDF hali orjinal kitap olduğu için oradan çalışman daha faydalı. Her tekniği Marty gibi yapmayacağından öyle duyulmayacaktır ama o soloları kendi yorumunla çalabilmeni sağlar en azından.
 
OdenMuzik demiş ki:
nathrizarri demiş ki:
Kimseden ders alma sakın. Kendi stilinle öğren. Ortalıkdaki bir cok gitar hocasi basit teknikleri öğretip ceplerine birazcık para koymak için mevcutlar.

Ne demek kimseden ders alma? Yeterliliğe sahip gitar hocalarından alacağı ders, hayat kurtarabilir.

Kendi başına yanlış öğreneceği teknikler gitarda ilerlemesini durdurabilir ve hoca ile 3 ayda alacağı aşamayı hocasız 3 yıla yaymak zorunda kalabilir.

Sadece izlemek yeterli olmaz. Teknik bilmeyen ve önemini kavramayan insanlar izlediklerini iyi analiz edemez. Yanlış parmak pozisyonları demek, bitmek demektir.

Yeterliliğe sahip birinden ders almak, çok önemli. Ders verecek kişi hiç bir şey yapmasa sadece serçe parmağını böyle kullan diyip kontrol bile etse, aldığı parayı hakedecektir.

2 adet gitar hocam oldu. 222 adet fayda sayabilirim.

İşte ben 3 yıla yaydım. Artık bıktım metronomun sesini duymaktan. Troy Stetina'nın kitaplarına bakarak çalışmaya başladım. Ama ilk zamanlardaki sabır kalmadı. Yaşadığım şehirde de olayı tekniğiyle ve metoduyla sıralı bir şekilde vericek hocada yok. Dun yine 2 saat bir egzersize baktım gitarı kırıyodum az kalsın. Gitarı bırakamıyorumda :( Ama belli bir seviyeye gelmek içinde sabrım kalmadı. Şuan yapabileceğim tek şey troya bakmak.

Benim sorum şudur. Bazı şeyleri akışına mı bırakmak lazım? Çünkü bende sinir filan kalmadı. Eskiden bir egzersizi 7 saat boyuncada çalışabiliyordum ama artık 1 saatten sonra baymaya sıkılmaya başlıyorum. Şuan bir grubumda var orta düzey parçaları filan çalıyorum tek gitar olarak. Ama grunge punk filan ağırlıklı bir grup. Gerçektenn çalmak istediğim parçaları çalamıyorum. Bilmiyorum acaba zamanlamı o seviyeye gelirim? Ama o zamana kadar gitarı parçalamazmassam tabi
 
OdenMuzik demiş ki:
Yetenek nedir? Ben şu an gitar çalıyorum, başlayalı yıllar oldu, kimse de gelip a aa yetenekli çocuk demedi (dedi tabi ki de sadece gitar çalabildiğim içindi bu yoksa yetenekli diyen kişiler müzikal anlamda yetkin değillerdi). Heves fazlasıyla vardı. Zamanım aslında hiç yoktu. Fen Lisesine hazırlanıp kazanmıştım, İzmir'in en iyi Anadolu lisesinde okuyordum ve üniversite beklentisi herkesin çok yüksekti bu yüzden. Yani zaman yoktu. Ama zaman yaratıldı. Zaman yaratılır. Yetenek nedir bilmem. İlkokuldan beri müzikle uğraştığımdan işitmede ve ritm kulağında bir sorun yaşamadım. Ama kimse bunun doğuştan olduğunu söylemedi, bir alışkanlıktı bu.

Hiç yeteneği ve hevesi olmayacağını düşündüğüm bir öğrencime gitar öğrettim, gayet de çalıyor şimdi, kendi kulvarında.

Yetenek olayını o yüzden işin içine karıştırmamak lazım.

Hevesin varsa zaman yarat, doğru çalış, sonunda iyi gitarcı olacaksın.

Melodic Controldeki soloların notasyonu ya da tablature hali mevcut bende de nette de. PDF ve guitar pro olarak.

Fakat PDF hali orjinal kitap olduğu için oradan çalışman daha faydalı. Her tekniği Marty gibi yapmayacağından öyle duyulmayacaktır ama o soloları kendi yorumunla çalabilmeni sağlar en azından.

Abi hoca yok bu şehirde hoca yok. Bir kaç yıla başka şehire geçtiğimde zaten düşünmeden ne seviyede olursam olayım bir hocaya başvuracam. Ama bu birkaç yılı nasıl değerlendirmemi öneriyorsun?
 
Akor ritim ve solo bir arada çalmak istiyorum. Çalmak istediğim tarzlar glam heavy ve thrash metal. Öncelik bunlarda bunları geliştirdiğimde de blues ve jazz konusundada kendimi geliştirmek istiyorum ama işte çok ümitsizim. Elimde Troyy STetina'nın speed for mechanix kitabı var. Genellikle solo üzerine ama işte takıldığım yerler oluyo. Mesela dun bir egzersizini mecburen atladım tremelo bar geçiyordu ve ben onu kitaba ve mp3e bakarak doğru bir şekilde çıkarabileceğimi sanmadım ve atladım. İşte hoca eksikliği burda görülüyo. Bide ben egzersizleri temiz çıkarıyorum ama hızlanamıyorum. Yani hızlanmam için acaba zaman mı gerek yoksa bir egzersize 1 hafta kafa yordummu troyun hızına yetişmem gerekiyormu.

Neyse abi salla troyu ben elime gitarı aldığımda doğaçlama solo gezebilmek istiyorum. Bunun için önerin nedir. Şu noktada basit akorlar ve bareleri basabiliyorum çok hızlı ve teknik olmadıkça sololarıda atabiliyorum. Şu noktada ne yapmamı önerirsin.
 
Farklı kişilerin etüdlerini bul.

Kendi yazmış olduğum derslerde kullandığım etüdler var, fakat onları şu an gönderemeyeceğim.

Fakat, Steve Vai, Marty Friedman, Frank Gambale, Paul Gilbert, Malmsteen, Guthrie Govan, Jason Becker, Michael Angelo gibi adamları da çalışmanı öneririm. Nette aratırsan etüdlerini, parçalarını ve derslerini çok rahatlıkla bulabilirsin.

Doğaçlama solo geliştirmende ilk önce armoni öğrenmen faydana olacaktır. Nurhan Cangal - Armoni kitabını edinip çalışmaya başlamanı öneririm. Daha sonra Mart Friedman'ın Melodic Control hadisesiyle bir şeyler kapabilirsin.

Tremolo bar kullanımında şüphesiz Steve Vai yol gösterici olacaktır :)

Alternate Picking tekniklerinde hızlanman için Michael Angelo, melodikleşmen için de Paul Gilbert güzel etüdler sunacaktır.

Klasik armoninin saçmalamalar içinde ne güzel olabileceğini Malmsteen Etüdlerinden görebilirsin.

Aynı zamanda Stratovarius'sun parçalarındaki riffleri tek tek yavaş metronomla çalışarak çıkarmanı öneririm.

Ritmde tuşe dengesi ve oturaklılığı için, Metallica parçalarını çalış. Mümkünse James'in videolarını izle fazlasıyla adamın tekniğini iyi anlamaya çalış. Palm Mute denen hadiseyi kap.

Enter Sandman ile başla. Çalış bitir. Daha sonra Sad But True, daha sonra Blackened, daha sonra Master of Puppets gibi baştan sonra ritm gitar etüdü olan şarkıları çalış ve çıkart. Ama sesin temizliğine ve tekniğine önem ver. Etüdü çalışırken, amacın şarkıyı çalabilmek ya da etüdü son notasına akdar bitirebilmek olmasın, her notanın hakkını verdiğine emin ol. Eğer hakkını vermediğini düşünüyorsan başa dön ve sabırla başla.

Hızlanmak için, ben izlemedim ama bana şöyle bir yöntem önermişlerdi;

80bpm başla, 70bpm'e düş, 90bpm'e çık. Aynı etüd için.

Diğer etüde geçtiğinde de aynısını yap.

Ertesi gün, tekrar aynı metronomları tekrarlayıp, hızlandırarak, 90bpm başla, 80bpm'e düş, 100bpm'e çık.

Mantıken güzel yöntem.

Benim zamanındaki yöntemim 1 hafta boyunca 80 bpm'de kalmaktı. İkinci hafta 10'ar bpm arttırarak metronomu temiz çalamadığım yere kadar gidiyordum ve onun 20bpm altından 1 hafta daha çalışıyordum. Benim gitaristlikte acelem yoktu ama o zamanlar, parmaklarımın gitar üzerinde olması bana yettiği için sabırsızlanmadım.

Çok fazla video izlemeni de öneririm.

Bir de neredesin sen de hoca yok? İllaki vardır?
 
Geri
Üst