Gitarı iyi çalanlara bir danışmak isterim..

Diyarbakırdayım bir iki hocayla denedik ama onlarda yeterince iyi değillerdi. Bir tane gitarı yemiş yutmuş bir adam var arkadaşım zaten kendisi ama öğretme kabileyi yok adamda. 1 ay ders aldım bi legato veriyodu bi gam veriyodu herşeyi karışık veriyordu. Kendisi 10 yılını gitara değişik alanlarda verdiği için çok gelişmiş ama bir öğrenciyi yetiştirme konusunda hem bir duzeni yok hemde sabrı yok. Zaten gitardan da sıkılmış bir ders veriyor sonra vazgeçiyo uraşamam diyo vermiyo. Yoksa standartları çok yüksek bir gitarist ama işte bize bir faydası yok.

Metallica'nın bir çok parçasınıda çalabiliyorum ama sololarda tıkanıyorum. Örneğin karşıma bir parça koyduğunda rifflerini ritimlerini vs tek başıma çıkarıp çalabiliyorum ama sıra soloya geldiğinde hep tıkanıyorum. Örneğin Enter Sandman full çalıyorum ama solosunu çıkartamadım bir türlü. Ama öte yandan nothing else matters solosu dahil çalabiliyorum. Bizim gruplada zaten programlarda var repertuarımızda. Ama nothing else matters gibi sololar değilde işte enter sandman gibi sololarda tıkanıyorum. Onlarda çok fazla teknik istiyor.

Birde şöyle bir sorun var ben örneğin bir yandan troya bakarken bir yandan parça çalışma sistemine alışık değilim. Yani ya bir metoda tam anlamıyla kendimi vericem yada dediğin gibi metallica stratovarius megadeth filan parçalarına bakıcam. Ama dediğim gibi işin içine solosuyla beraber tam çalmak girince sıkıntıya giriyorum. Mesela şöyle bişey mi yapsam bir liste yapsam parça listesi bunları sırasıyla çıkarsam solosu dahil. Ama stratovarius parçaları metallica parçalarından çok daha zor açıkçası gözüm korkuyo. Arada kaldım ya egzersizmi çalışsam yoksa parçamı çalışsam. Aslında çalışınca oluyor örneğin Fade To Black solosunu temiz olmasada oturdum 1 gecede çıkardım. Ama çıkarana kadar canımda cıktı. Ya şuan için bana tam olarak ne öneriyorsun. Parçamı çalışayım
 
Hayır.

Standart etüdlerini her gün yap.

Etüdlerden önce geerkli fiziksel egzersizler de var, netten araştırıp bulursun onları yap.

gitara geç parmak açma egzersizlerini yap.

Sonra etüdlere başla, farklı etüdleri dediğim gibi çalış.

Daha sonra yeterli zaman harcadıktan sonra, parçaya bak.

Enter Sandman solosunda teknik bir olay yok. Sadece hız var. Trash solosu işte standart. Ama çalımı zor olabilir. Tablarından bakıyorsan solonun ilk önce 4'te biri hızında çalış bitir. Ezbere çalabiliyor halde gel. Sonra yavaş yavaş metronom arttır.

O hıza normal şartlarda ulaşamadığın zaman şarkının solosunu çıakrtmaya çalışmak hele bir gecede, yanlış bir yöntem.

Şarkı tabi ki çalışmalısın ama solo çıkartırken sadece ezberlemen gerekecek kadar hızlanman için (ya da tekniklere alışkın olman için) etüdleri bırakmamalısın.

Etüdlerin üstüne git. Çok fazla. Aralarda şarkılar çıkart. Kaledon maledon tarzı grupların da şarkılarını çıkart, slow sololar var, melodik kontrol için faydalı olur.

Şarkı çıkarmayı zevk ve repertuar için yap, ama sana alışkanlık sağlasın. Etüdleri bir kenara itip, pozisyonlarını tekniğini oturtmadan bir solo çıkarman demek, etüdleri yeterli düzeye gelmeden bırakman demek.
 
Anladım o zaman ben Troy'un metoduna devam edeyim. Zaten troy malmsteen tekniklerini filanda ayrıyetten belirmiş. Son bişey daha sorucam sana şimdi troy verdiği egzersizleri bir hızlı birde yavaş kaydetmiş. Ancak herif hızlı bölümleri çok hızlı çalmış. Ben o egzersizleri oturtup belli bir hıza getirikten sonra geçmem mantıklımıdır. Çünkü o hıza getirene kadar her egzersize çok fazla zaman ayırmam gerekiyor zaten metodta pekte basit olmayan rahat 200 tane etud var. Bu arada duyarlılığın için çok teşekkürler çok aydınlattın beni.
 
Sadece Troy çalışma, aynı teknik için çok farklı yollar var hepsini görmen namına başka isimleride çalışman çok faydalı olacaktır.

Hıza ulaşma olayını kendi kabiliyetine bırak. Metronomlu ve zamanla hızlandırarak ve belirli ölçüde hızlandırarak çalış, o adamın çaldığı hızda çalman 2 ay da alabilir 2 yıl da o yüzden ancak bu kadar öneri verebilirim duymadan bilmeden görmeden :)
 
Görsen gitarı kafamda kırarsın heralde :D Zamana bırakmam lazım aslında bazı şeyleride bir insanın bütün hobisi sadece gitar olunca sabırlı olamıyor. Yardımların için tekrar teşekkürler. Ben kafama takıldıkça özel mesaj yada burdan yazarım sana.
 
OdenMuzik demiş ki:
Yetenek nedir? Ben şu an gitar çalıyorum, başlayalı yıllar oldu, kimse de gelip a aa yetenekli çocuk demedi (dedi tabi ki de sadece gitar çalabildiğim içindi bu yoksa yetenekli diyen kişiler müzikal anlamda yetkin değillerdi). Heves fazlasıyla vardı. Zamanım aslında hiç yoktu. Fen Lisesine hazırlanıp kazanmıştım, İzmir'in en iyi Anadolu lisesinde okuyordum ve üniversite beklentisi herkesin çok yüksekti bu yüzden. Yani zaman yoktu. Ama zaman yaratıldı. Zaman yaratılır. Yetenek nedir bilmem. İlkokuldan beri müzikle uğraştığımdan işitmede ve ritm kulağında bir sorun yaşamadım. Ama kimse bunun doğuştan olduğunu söylemedi, bir alışkanlıktı bu.

Hiç yeteneği ve hevesi olmayacağını düşündüğüm bir öğrencime gitar öğrettim, gayet de çalıyor şimdi, kendi kulvarında.

Yetenek olayını o yüzden işin içine karıştırmamak lazım.

Hevesin varsa zaman yarat, doğru çalış, sonunda iyi gitarcı olacaksın.

Melodic Controldeki soloların notasyonu ya da tablature hali mevcut bende de nette de. PDF ve guitar pro olarak.

Fakat PDF hali orjinal kitap olduğu için oradan çalışman daha faydalı. Her tekniği Marty gibi yapmayacağından öyle duyulmayacaktır ama o soloları kendi yorumunla çalabilmeni sağlar en azından.

melodic controlun dökümanını buldum. İnternette olacağı aklıma gelmemişti daha önce teşekkür ederim . :D
 
gunde 8 saat gitar calıstım zira piyasadaki gitaristleri dusunup onlardan iyi olmak istedigimi dusundum onume ne geliyosa calıstım nota olsn tab olsun ne var ne yok gectim :)
 
Şöyle bir olay da var ama;

Michael Angelo belki en hızlı gitaristlerden, ama o adam 55 nota çaldıktan sonra yüzüne bakmayacakken, bir başkası gelip 5 nota ile aklını alabilir :)
 
evet aslında gitarda hız birazda araba da hıza benziyo yani tamam dogru zevkli bir şey ama heryerde olacak bir şey degil bazen hız yapılır zevkli olur ama beşiktaş sahilinde üsküdar sahilinde hız yapılmaz abi deniz izlenir yavaş gidilir. yani herşeyin bi yeri var :) haksızmıyım
 
Doğrudur. :D Ben sevmiyorum hızı sebebide çok hızlı çalamamam. Aslında çalamamak değilde çalıpta birşeye benzetememek. :D Hızlı çalıyorum ama kulak doldurmuyor birşey yapmıyor, kuru gürültü. Ben ne yapayım öyle hızı. İçi boş olduktan sonra... :LOL:
 
sen bol bol alternate picking ve tuşe calıs şimdiden :) zira speed miş sweep miş onlarla her şarkı calınmaz ama alternate ile her şarkı calınır

bakınız : teknigin hası alternate gitarın hası strattır diye atasözü var :)
 
alternate picking 'i araştırdım benim şu an çalıştığım teknikmiş. Metronom ile değişik hızlarda çalışıyorum ve gerçekten çok faydasını gördüm. hatta şimdiye kadar niye çalışmamışım kafamı duvarlara vuruyom.. peki tuşe tekniği ne ola ki araştırdım özel bir çalışma bulamadım. alternate picking çalışınca sanırım tuşe de gelişiyor. ?

bu arada ben de gitarın anlamsızca hızlı çalınmasını sevmiyorum ama akıcı bir şekilde çalmak için parmakları hızlandırmak gerekiyor. yani yavaş bir solo da olsa o bir anlık tel değişimlerini yapmak için parmakları ve sağ eli yeterince hızlandırmak gerekir diye düşünüyorum.
 
ornapsen demiş ki:
alternate picking 'i araştırdım benim şu an çalıştığım teknikmiş. Metronom ile değişik hızlarda çalışıyorum ve gerçekten çok faydasını gördüm. hatta şimdiye kadar niye çalışmamışım kafamı duvarlara vuruyom.. peki tuşe tekniği ne ola ki araştırdım özel bir çalışma bulamadım. alternate picking çalışınca sanırım tuşe de gelişiyor. ?

bu arada ben de gitarın anlamsızca hızlı çalınmasını sevmiyorum ama akıcı bir şekilde çalmak için parmakları hızlandırmak gerekiyor. yani yavaş bir solo da olsa o bir anlık tel değişimlerini yapmak için parmakları ve sağ eli yeterince hızlandırmak gerekir diye düşünüyorum.




dostum tuşe penayı vuruş gucun ve bu guclerin birbirine oranıdır. yani tuşe için kucukken hiç sevmedigim metal grupları nı calmıstım cunku adamların sarkısında aynı notaya belirli oranlarda ve belirle surelerde vurdugunu keşfetmiştim

mesela amon amarth diye bi grup vardi sanırım onun pursuit of viking in basındaki alternate picking hakkaten tuşeyi kulagı cok iyi bi şekilde geliştiriyo bunun dısında gitarı hızlı calmak zorunda olacaksın bazı yerlerde hız olacak bunu bence soyle dusun bil yapabil ama uygulama :)

alternate ve tuşe gelişimi dısında farklı geçişlere pozisyon egzersizlerine calıs eyerki sahip olmazsan ben sana 3 5 tane atarım ama bunların dısında en onemlisi nota ya calıs dostum . teknikmiş flan orenilir . nota cok zor birşey ne kadar erken baslarsan o kadar iyi yaparsın acıkcası :)
 
eğer tuşe temiz değil ise shred olmak hiçbir işe yaramaz.en mantıklı iş metronomla yavaş yavaş sağlam bir tuşe oturtarak gitmek temiz,net ses üretebilmek ki her enstrümanın temeli böyledir.dimeisgod yukarıda çok doğru demiş ki notalarda öncelikli gelmeli insan ne çaldığını bilmeli.gp. gibi programlara çok yüklenipte tıkır tıkır çalan ama ne çaldığını bilmeyen çok insan var ortalıkta.....birşey dediğin zaman 2 saat anlamadan suratına bakan işte bu en korkuncu!!
 
dimeisgod demiş ki:
metalcafe demiş ki:
Bir ara ekonomi pickinge bulaştım ama alternate picking geriledi. Alternate en iyi en düzenlisi

speed pick. ve turevleri alternate i mahvediyo abi ya aman bende speed pick sayesinde mahvettim ...hala toparlayamadım yani aman dikkat :)

Hiç bir teknik bir diğerini mahvetmez. Özel teknikler dışında.

Sadece alternate ile gitaristlik olmaz diye düşünüyorum. Tüm şarkılar o şekilde gitmiyor.

Alternate'in yanında legato var. Kullanılır, kullanılması gereken yerler olur. Sweep var ki, dillere destan bir tekniktir, alternatein veremeyeceği tatlar verir.

Frank Gambale'nin tekniği bir tek, alternate pickingi değiştiren bir tarzdır o da kendine hastır, evet açıkçası o bir süre bozabilir.

Fakat her teknik çalışılması gerekir.
 
Şimdi sweep picking dediğimiz şeyi açmak lazım. Çünkü ortada bizim alternate olarak çaldığımız parçaları malmsteen full ekonomi çalıyor. Her sweep pickin bir ekonomidir ama her ekonomy bir sweepmidir orayı anlamak lazım. Bende çözemedim olayı doğrusu. Bir kere penayı yuzdurerek her telden bir nota çıkarmaksa kasıt sweepten tamam orada alternate ve sweep bir arada gider. Ama aşağı inerken üst yukarı çıkarken sürekli alt vurma olayı var bide ben onu economy picking olarak biliyorum. İşte economy picking ve alternate picking bir arada imaknsız gibi. Economy ile 3-4 notadan biri beleşe gelio o yuzden daha hızlı çalıyorsn. Ama alternate pickin g daha duzenli zaten John Petrucci herkesin economy çaldığı kısımları alternate çalan bir örnektir. Ama eğer sweepi economyden ayırıyorsanız bunu yazarak nasıl anlatırım bilmiorum ama alternate yurumez bence.
 
morv demiş ki:
eğer tuşe temiz değil ise shred olmak hiçbir işe yaramaz.en mantıklı iş metronomla yavaş yavaş sağlam bir tuşe oturtarak gitmek temiz,net ses üretebilmek ki her enstrümanın temeli böyledir.dimeisgod yukarıda çok doğru demiş ki notalarda öncelikli gelmeli insan ne çaldığını bilmeli.gp. gibi programlara çok yüklenipte tıkır tıkır çalan ama ne çaldığını bilmeyen çok insan var ortalıkta.....birşey dediğin zaman 2 saat anlamadan suratına bakan işte bu en korkuncu!!
bu başlıkta geçekten çok güzel cevaplar ve öneriler var çok işime yarıyor..
nota konusunda haklısınız tabi notanın önemini biliyorum. daha evvel armoni ve nota ile ilgili dersler aldım . Sanki müziğin matematiğini öğreniyormuşum kodlarını çözüyormuşum gibi geldi ve anlatan biri de olduğu için çok işime yaradı. daha sonra kendi başıma devam ettim ama şunu gördüm benim parmaklarım klavyede rahat gezmiyor. yani en temel gam ve nota kombinasyonlarını bile net çalamıyorum. geçişlerde basit bile olsa bir ahenk yakalayamıyorum bu da beni gitardan uzaklaştırdı. 2- 3 ay parmak egzersizi yapıcam sonra ilk konum olan notaya dönecem.. umarım bu sefer gitardan uzaklaşmam. :D
 
Geri
Üst