Gitarı iyi çalanlara bir danışmak isterim..

Abi ekipmanın sağlamsa sağır dinleyici bile farkedebilir :D Ama aceleye gerek yok bence içinizde hasret olsun o ekipmanlar :D Her zaman bir heycan o dursun öyle bir süre onunda tadını çıkaralım :D

Gitarı bayağı boşladım :( 2 senedir yerimde sayıyorum. Egzersiz verdiğim adamlar beni geçicek nerdeyse. Şu müzik bölümü konservatuar hazırlıkları filan tamamlansaydıda kendimi gitara verseydim.
 
Ben buraya kadar yazılanları okudum paylaşmak istediğim konu buraya uygun olacağı düşüncesi ile buraya yazıyorum. Ben bir Eric Clapton dinleyicisiyim iyide bir arşivim var. Ben Eric Clapton'un canlı perfonmanslarında hep şunu gördüm; aynı parçayı (mesela Layla) farklı konserlerde farklı solo ile çalıyor. Ben aynı solo icra ettiğine rastlamadım. Buradan ben Eric Clapton'un bu soloları doğaçlama suretiyle o anda çaldığını planlamadığı fikrindeyim. Bu nasıl oluyor? Biraz olsun yapabilmek için çaba göstermeme ve çok istememe rağmen henüz geliştiremedim.
 
Eric Clapton gibi adamlardan bahsedersek, kim bilir neleri vardır :)

Genellikle bir kaç yolu var tabi ki... Hiç teorisi, teknik bilgisi olmayan adamın da doğaçlama solo atmışlığı var. Eğitimsiz kulakla bile yapıalbiliyor. Ama işte kulağı varmış denir ya, onun gibi... Kulağına hoş gelen şekilde tmamlıyor ve belki kendisi için tatmin edici oluyor, çevresi için de oluyordur, bu zor olan yol.

Kolay olan yol;

1) Kulağı eğitmek, ki hem gideceğin yollarda hangi armonizasyonun hangi hiisiyatı vereceğini tahmin etmeye, hem de doğaçlama atılacak parçanın, alt yapının tonunu belirlemede faydalı olacaktır.

2) Gitar tekniği. Çünkü kafanızda kurduğunuz nota geçişlerini rahatça yapmanız için gerekir.

3) Armoni bilgisi, ki hangi tonda neler yapılabilir, neler yapılırsa kötü ya da yalnış duyuyulur,i tarz içinde ya da dışında olur anlayıp yorumlamak için gereklidir.

4) Ev çalışması. İnsanın kafasından geçişler yazmasına yardımcı olur, zmaan zaman doğaçlama içinde beyin onu hatırlar kullanır.

5) Tecrübe.
 
Müzik önce kafanızda şekillenip sonra dışarı çıkmalı. Clapton'da ve diğer büyük müzisyenlerde gerçekleşen bu çünkü. Ellerinizin sizi yönlendirmesine izin vermemeyi öğrenmeniz lazım en başta.

Bunu geliştirmek için üzerine doğaçlama yapmak istediğiniz eşliği açtığınızda hemen çalmaya başlamayın. Önce kafanızda bir melodi duymaya çalışın. Zorlayın ve güzel bir şey bulduğunuzda çalın. Tabi yeni bir şey yaratmak zorunda değilsiniz hemen. Clapton'dan bazı motifler öğrenin mesela. Bunları kullanmayı ve daha önemlisi birbirine bağlamayı öğrenin. Ama bunlar alışkanlık halini almamalı, Perfectionist'in söylediği gibi lickler ezberden gelmemeli. Her neyse, bir motif çaldığınızda orda kalmamanız gerekiyor. Ama tamamen başka bir noktaya da atlayamazsınız. Müziğin o çaldığınız motife göre nasıl ilerleyeceğini o an düşünmeniz lazım. Birbiriyle ilintili fikirleri uyumlu bir biçimde sıralamak... Phrasing yani cümle kurmak deniyor buna. Düşünme süresi giderek azalacaktır çalıştıkça :)

bu arada,
6) youtube'a Guthrie Govan yazmak iyidir :p
 
Geri
Üst