Gitar çalmayı öğrenmek isteyen, öğrenmekte olan ve gitar çalmayı bilen ancak kendini geliştirmek isteyen arkadaşlara faydalı olması amacıyla tavsiye niteliğinde birkaç not ve kaynaklar.
Bazıları ücretsiz, bazıları da düşük maliyetli birkaç uygulama, YouTube kanalı, web sitesi önerisi ve kullanım amaçları.
Web Siteleri
Uygulamalar-Apps
Bazıları ücretsiz, bazıları da düşük maliyetli birkaç uygulama, YouTube kanalı, web sitesi önerisi ve kullanım amaçları.
Web Siteleri
- www.musicca.com (Temel müzik teorisini pratik yaptırarak öğreten, ücretsiz ve Türkçe kaynak. Ayarlar menüsünden dili Türkçe yapmanız yeterli.)
- https://www.tonegym.co (Ücretsiz olarak Tools kısmından tüm gamlara, akorlara ve diğer birçok uygulamaya erişebilirsiniz. Abonelik ücretli ancak kulak eğitimi üzerine çok iyi bir kaynak).
- www.hubguitar.com (İngilizce. tek başına her konunun işlendiği ücretsiz, iyi bir kaynak).
- www.all-guitar-chords.com (Müzik-gitar teorisine dair her türlü formulasyon, pattern, akor, gam vb. tek ekranda).
- Fretjam https://www.youtube.com/user/fretjamdotcom
- Move Forward Guitar https://www.youtube.com/c/Moveforwardguitar
Uygulamalar-Apps
- Tonality (Gamlar, Akorlar, Progressions-Kapsamlı ve kullanışlı).
- Music Theory Professor (İngilizce, tüm müzik teorisininin özeti, görsel ve yalın).
- Music Thory Professor (MTP) (Yukarıdaki uygulamanın egzersize yönelik olan versiyonu).
- Tenuto (Web sitesi ücretsiz, uygulaması ücretli, müzik teorisi ve kulak eğitimi üzerine pratik yapmayı sağlayan, içinde gitar için ayrı bir bölüm de barındıran iyi bir uygulama).
- FretPro (Klavyedeki notaların yerini öğrenmek için tasarlanmış, çaldığınız notayı algılayarak doğru nota çalındığında bir sonrakine geçen, dilerseniz çalmanızı istediği notaları sesli okuyan bir uygulama).
- Tonaly (Ücretli, zekice tasarlanmış çok iyi bir uygulama, Youtube’dan araştırabilirsiniz).
- Oolimo (Web sitesi ücretsiz, uygulaması ücretli, akorların yapısı, hangi akorun nasıl basılacağı, aynı akorun kaç farklı yerde çalınabilieceği vb konular için geliştirilmiş bir uygulama. İçinde egzersizler bölümü de var.
- Earmaster (Kulak eğitimi-Kapsamlı).
- Solo (Tom Quayle’in geliştirdiği program. Akorlar ve akor gamlarını, gamları ve bunlarla ilgili olarak birçok farklı varyasyonda seçeceğiniz alıştırmaları pratik yapmanızı sağlıyor. Gitarda çaldığınız notayı algılıyor ve sizi yönlendiriyor.
- Perfect Ear (Kulak Eğitimi Compact).
- MuseScore (Ücretsiz, midi destekli notasyon programı).
- Music Theory (Ücretsiz kurs niteliğinde müzik teorisi).
- Notes Trainer (Temel müzik teorisi ve pratiği).
- Soundcoreset (Metronom uygulaması. Nota algılayıcısı ile birlikte).
- Guitar Pro.
- Songsterr.
- Gibson Guıtar Techniques.
- Guitar For Dummies (7 Books).
- Guitar Method With Intervals (Move Forward Guitar web sitesi).
- Music Notation and Theory for Intelligent Beginners (Jono Kornfeld).
- Solo Gitar Metodu 1-2, Diziler ve Arpejler (Bora Uslusoy).
- Gitar Metodu 1-2-3 (Selim Işık).
- Temel müzik bilgisi edinmeye çalışın. Amacınız “müzik öğrenmek" olsun.
- Çalışırken mutlaka sanal ya da gerçek klavye kullanın. Akorlar, gamlar ve birbiri ile ilişkilerini görünür kılmada, sesleri tanımada çok yardımcı oluyor. Ücretsiz sanal klavyeler de tercih edilebilir.
- Metronom kullanın. En basit egzersizlerde dahi metronom açık olsun. Ücretsiz uygulamalar bolca mevcut.
- Kulak egzersizi yapın. Akorların, gamların, notaların arasındaki ilişki ve farklılıklara kulağınız aşina olsun. Farklı uygulamalardan yardım alabilirsiniz.
- Şarkı öğrenmek, tab veya programlar (Guitar Pro, Songsterr) yardımıyla şarkıların belirli kısımlarını çalmak yerine, müzik teorisi ve gitar pratiği üzerine yoğunlaşın. Bir süre sonra hangi şarkıyı çaldığınız değil hangi tonda ve gamda olduğunuzu bilmek yeterli olacak ve şarkıya da aşinasanız kolayca istediğiniz yerden şarkıya dahil olabileceksiniz. İstediğim şarkıları çalsam bana yeter şeklinde bir düşünceye kapılmayın. Bir süre sonra bu size yetmeyecek.
- Saatlerce pratik yapın. Amfiye vs bağlamadan da pratik yapabilirsiniz. Sesleri duymanız yeterli.
- Akorları ve gamları çalışırken şekiller (shapes-patterns) üzerinden gidilmesi işinizi kolaylaştırır ancak şekillerden çok hangi notaları-aralıkları kullandığınızı öğrenmeye çalışın (Örnek olarak, nota ile caliyorsaniz bu akoru kullanirken do-mi-sol basiyorum, ya da aralıklar üzerinden caliyorsaniz, caldigim tonun minör üçlüsünü, major ikilisini, beşlisini, oktavını kullanıyorum vs).
- Müzik dinlerken bas gitarı, ritim gitarı, soloları, akorları ayırt ederek dinlemeye çalışın. Örneğin bazı insanlar şarkıların sadece kulağına daha ilgi çekici gelen (Örneğin solo bölümleri) yerleri dikkatle dinler, şarkı boyunca belki de bas gitara hiç kulak vermez. Müzik dinlemek de bir çeşit egzersizdir.
- Klavyede notaların yerlerini öğrenin. Aynı notanın önce tek başına tüm oktavlarını daha sonra önüne arkasına ekleyeceğiniz notalarla birlikte oktavlarını çalmaya çalışın. Daha sonra bunu klavyenin farklı yerlerinde uygulmaya çalışın.
- Gamları çalışırken pozisyonlar arasında gidip gelin. Örneğin Pentatonik gam 3. poizyonu çalarken 4 ve 2'ye sıçrayıp 3'e geri dönün ve orada bitirin. Böylece gamı tüm klavyeye yaymış olacaksınız. Ayrıca pozisyonları yalnızca yardımcı olarak kullanın. Herhangi bir tel ve notadan başlayarak gamları devam ettirmeye çalışın).
- Butceniz kisitliysa amfiye, pedala, prosesore takilmayin. Belirli bir butcenin altindaki gitar ve ekipmanlarin hemen hepsi size cok yakin sesler ve konfor verecektir.
- İmkanınız varsa mutalaka bir öğretmenden ders alın.