2023 yılında canlı müzik yapan müzisyenler ne kadar kazanıyor?

Cafe/bar sahibinin ve mekanın alıcısına kadar her şey etkili. Genelde barlarda cafelere göre daha fazla verilir. Kimi mekan sahipleri hak ettiğini verirken kimileri vermiyor maalesef. Senin kendine veya grubuna biçtiğin paya göre değişir. Çevrendeki müzisyenlere sor az çok bi fiyat belirir. Bu taraflarda min350 den çıkanlar var onlar da mecbur kalanlar. Alabildiğine yükseliyor bu 350-400 aldığımız da oldu 2k aldığımız da
 
Bir süredir mekanlarda canlı müzik yapmak istiyorum fakat piyasa fiyatlarını bilmiyorum. Ankara'da ortalama kafe/bar müzisyeni ne kadar yevmiye alır?
Ankara çok değişik o işlerde. Köklü gruplar ve isimler her işte olduğu gibi payın büyüğünü alıyor. 300-500 arası diye duydum ben de kişi başı. Ettiğin masrafı hesaplarsan, işi gücü olup sırf zevkine yapanlar ile dönüyor galiba bu kesimde.
 
Düğün - Otel işleri yapmıyorsanız iyi para alacağınız sahne, mekan zor. Çoğundan bira içip dönersiniz. Bazısı onu bile çok görür.
 
Grubunuz rayına oturursa ve diğer mekanlar tarafından da tanınırsa güzel paralar kazanılabilir.Ama bu dediğim şeylerin olması için şanslıysanız en az 6 ay gerekiyor.
 
Belli bir işi olup bir şekilde grup kuran ve canlı müzik yapan insanların sayısı çoğaldı. Maddi beklentileri çok da olmayınca piyasaya hakim oldular. Sadece müzikle uğraşıp canlı müzikten geçim sağlamak günümüzde herhalde imkansız artık. Yapanlar da zaten bir yandan ders de vererek anca ayı çıkarıyor. O yüzden gruplar şu an Spotify gibi mecralara oynuyor. Bir şarkı tutsun da patlayıp gidelim diye. Öyle de oluyor zaten. Son dönem grupları bir bilemedin iki parçayla ayakta. Diğer işlere bakıyoruz, boş. Dönem bunu gerektiyor demek ki.
 
1999-2001 yılları arasında Antalya da zaman zaman türkü barlarda farklı enstrümanlar eşliğinde akustik gitar çalmışlığım var. Bir mekan hariç hepsi bir şeyi bahane edip parayı tam vermiyordu. Yani 5 gün tam verirse 1 gün eksik veriyordu. Yarın ödeme var, fazla müşteri gelmedi abidik gubidik diye bahane uydurup senin de mekandan ayrılmanı engellemeye çalışıyor ve emeğinin karşılığını vermemeye gayret ediyordu. Müşteri çok para bıraktığında kesinlikle fazla para vermez ama az müşteri olduğunda hemen senden keser. İçeceğin içkiyi hesaplar bu patronlar. Sadece düzgün veren bir yer vardı onun da sahibi müzisyendi ve bizden sonra sahne alırdı. İş olsun veya olmasın eksiksiz ödeme yapardı, çok leziz bir mekandı.
O zamanlar arkadaşın birisi 'benim mekanlardan alamadığım kalan paramla bir araba alırım herhalde' diyordu. Maalesef genel durum bu şekilde arkadaşlar. Emeğinize sahip çıkın, hakkınızı yedirmeyin.
 
Geri
Üst