Şehir dışından 2. el gitar alırken neler yapılmalı?

Gitarımın modelini yükseltmek istiyorum ve 0'ına param yetmeyeceği için 2. el almak istiyorum. İstediğim model de şuan bulunduğum şehirde yok. İstanbul'da bir satıcı buldum. Kargo parasını ödersem kargolayabileceğini söyledi. Ama ben yine de bir de foruma sorayım dedim. Şehir dışından 2. el gitar alırken nasıl sağlam olduğundan emin olabilirim? İlandaki fotoğraflar dışında satıcıdan neyin fotoğrafını veya videosunu istemeliyim?
 
Kargoyu bayiden alıp bayi içindeyken açmıştım ben. Aynı şekilde yapabilirsiniz. Ek fotoğraf olarak da sap ile gövde birleşim kısmından fotoğraf isteyebilirsiniz bende o kısımda boya çatlağı vardı ki sık görülen bir durum sanırım.
 
Eğer hardcase ile beraber almıyorsam ve gitar bolt-on ise telleri çıkarttırıp gövde ve sapı ayrı ayrı sağlamca paketletip gönderilmesini tercih ederdim. Kargoya sigorta yaptırılıyor mu bir de bunu araştırın derim.
 
öncelikle tellerin bir miktar gevşetilmesi gerek ayrıca teller ile freatboard arası hafif bir koruma yeterli sonra gövde üstündeki knob manyetik köprü vs örtülmeli sonra köşeler paketlenmeli sonra destek noktaları en sonra da gitar naylon pıtpıt-havalı naylon ile sarılmalı ve kolilenmeli. pıtpıtlı naylon yoksa ki türkiye'de her yerde pek bulunmaz, değersiz büyük bir havlu veya battaniye de sarıp gönderilebilir. how to shipping videolarına bakabilirsiniz youtube'dan sonra o videoyu satıcaya atarsanız ona göre paketler. mesela hem kolay hem tr'de bulabilecek şeylerle yapmış biri video:



özellikle headstock arkası ve neckthru-set neck ise sap arkası çok strese-baskıya mağruz kalır dayanması için boşlukların gazete,atık kumaş, pıtpıtlı naylon, artık her ne varsa vs ile iyice doldurulması gerek. bolt on ise, neck ve gövdenin sökülüp gönderilmesinde büyük yarar var. birleşim yerleri çok önemli sap-kafa bağlantı noktası ve kafa uçları sürekli darbe yiyor kargolarda. ve mümkünse kargoyu şubede kameranın gördüğü bir yerde açın ki kırık yarık hasar vb. durumlarda eliniz güçlü olur kargo firmasına karşı. sigortayı da satıcı sorabilir ama fatura istiyorlar satıcı amatör bizim gibi rakılan bir müzisyen ise haliyle mağazası yok fatura da kesemiyor o yüzden sigorta işi şirketiniz vs yoksa veya sıfır ürün değilse kabul etmiyorlar. en önemlisi ise ister hardcase içinde ister ikiye bölünerek gönderilen bolt on ister hardcasesiz neckthru mutlaka headstock bağlantısı arkadan iyice desteklenmeli orada garanti bir sorun çıkıyor. hardcase varsa, içinde sallanmayacak biçimde tamamen boşluklar kapatılmalı bu arada. Ayrıca satıcı koliyi nereden bulayım derse, temizlik malzemesi satan yerler, a101, bim-şok, migros, zincir market vs mutlaka büyük boyutlu kutuları oluyor ikisini dikine birleştirebilir veya denk gelirse tek koli de bulabilir buzdolabı satan evkurcu-beyaz eşyacıya da vs bakılabilir yakınlarında bunlardan biri mutlaka vardır. Doğru düzgün paketleme satıcının maksimum 1 saatini alır. uğraşmak istemiyorsa o adamdan gitar almayın.net
 
Son düzenleme:
Yalnız yukarıdaki mesajları okudum da paketleme işi çok zahmetliymiş. Bir an kendimi satıcının yerine koydum ve şahsen ben satıcı olsam kargolamaktan vazgeçerdim. 🤣 Bir de adam İstanbul'daymış. Hani ikinci el enstrüman alım satımının çok hareketli olduğu il. Bir hafta iki hafta bekler direk elden satarım bu kadar uğraşacağıma.
 
Yalnız yukarıdaki mesajları okudum da paketleme işi çok zahmetliymiş. Bir an kendimi satıcının yerine koydum ve şahsen ben satıcı olsam kargolamaktan vazgeçerdim. 🤣 Bir de adam İstanbul'daymış. Hani ikinci el enstrüman alım satımının çok hareketli olduğu il. Bir hafta iki hafta bekler direk elden satarım bu kadar uğraşacağıma.
adam 20 dakikada yapmış o bile çok uğraştırıyorsa ben o satıcıdan almazdım. kendi bilir tabi. 30+ yaşındayım şimdiye kadar öğrendiğim tecrübeler veya önyargılar(!) diyelim ona, bir insan kargolama vs işlerinde detaylı ve dikkatli değilse, o alete değer vermiyordur haliyle o aleti de kitabına uygun bakımlarını yaparak kullanmıyordur, konsere götürüp sağını solunu vuruyordur vs. benim için 1. öncelik böyle satıcılar olmaz.
 
Son düzenleme:
adam 20 dakikada yapmış o bile çok uğraştırıyorsa ben o satıcına almazdım. kendi bilir tabi.
Tabi ki satıcının kendi bileceği iş. Elinde bol miktarda patpat, koli vs malzeme vardır. Sarar gönderir. Ancak ben İstanbul'da yaşayan biri olsam( zamanında yaşayıp bizzat bu yöntemi uyguladığım için söylüyorum :D ) hiç uğraşmazdım. Bugün bu arkadaşa kargolamasam bile yarın elbet biri gelip elden alacak zaten. Hiç uğraşmadan elden kontrolünü sağlatıp direk teslim ederdim.
 
yani o gitara göre duruma göre değişebiliyor ben de istanbul'dayım geçmişe bakıyorum da sattıığm gitarlar yarı yarıya yani yarısı istanbul yarısı istanbul dışı.. ayrıca dediğim gibi türkiye'de paketleme malzemesi bulmak zor evdeki battaniye havlu kullanılmayacak giyisi vs de sarılabilir sonuçta darbelere karşı koruması yeterli. özellikle battaniyeye amfi sarmak forumda pek meşhurdur :D
 
2005'ten beri forumda 30 gitar satmışımdır... bu kargolama işi öyle bela ki sadece BİR kez (1) kargo ile gitar sattım illallah dedim... beklerim bir süre elden satarım... bu beni özensiz, güvenilmez satıcı yapmaz... herkesi kendi şartlarında değerlendirin... kargo yapmam diyen adam gitarı ahırda eşeklere teptiriyor anlamına gelmez ... :)

ha bu arada o BİR kez sattığım gitara 6 metre patpat, ÇİFT kılıf ve bolca sert karton kullandım, 3 kiloluk gitar 6-7 kilo brüte geldi neredeyse :)
 
ağa ben gitarı görmeden hayatta almazdım. gitar alırken biri teklif etti işime gelmedi. gidip bakmak her türlü en mantıklısı (maliyetli bilyiorum)
hiç olmadı bir tanıdık gidip bakacak.
2 kez amfi aldım önce deneme videoları attılar, güzelce paketlediler, kargo fişini görüp para attım (keza o anda bile iptal edebilir ama olsun) ama gitar yok cık olmaz.
 
Geri
Üst